Hoe je je marketing leuk houdt (over dram-angst)

by | Apr 14, 2021 | Integere marketing | 16 comments

Je bent 23 en logeert een weekend bij je ouders. Je doet je jas aan om de hond uit te laten. Vanuit de kamer roept je moeder: “Doe je je sjaal om? Het heeft gevroren.” Je bromt wat. “Wel je sjaal omdoen hoor!”, roept ze nog eens. De hond springt kwispelend tegen je op en je moeder steekt haar hoofd om de deur: “Doe die sjaal nou om!”

Drammen. Niemand houdt ervan en toch doen we het allemaal wel eens. Als ouder die bezorgd is om z’n kind. Als puber die dezelfde smartphone voor haar verjaardag wil als al haar vrienden. Als ondernemer die zichtbaar wil zijn met marketing.

Iew ja, van die ondernemers die steeds maar roepen over hun aanbod

Drammen is vervelend. Niemand vindt het leuk om elke keer dezelfde boodschap te krijgen in een nieuwsbrief en niemand vindt het leuk om dagelijks op LinkedIn te lezen hoe gewéldig enthousiast de deelnemers van die business coach zijn.

Het omgekeerde is alleen net zo vervelend.

Sommige ondernemers zijn zó bang om te drammen dat ze maar niks zeggen. Ze doen niet aan marketing en hopen dat mensen vanzelf naar hun website komen om te kijken wat ze doen.

Dat kan en misschien ben jij zo’n ondernemer die voldoende heeft aan mond-tot-mond-reclame. Maar door niet aan marketing te doen ontzeg je allerlei andere mensen de kans om jou te vinden. Mensen die misschien precies nodig hebben wat jij doet en hoe jij het doet. Leuke mensen, leuke klanten.

Vergelijk het met het zoeken naar een restaurant in een vreemde stad. Je hebt de hele dag gelopen, bent moe en snakt naar een bord lekker eten met een goed glas wijn. Als je om je heen kijkt zie je een McDonalds, een broodjeszaak waar het muziekvolume op max staat en een studentikoze pizzeria.

Terwijl om de hoek een geweldige kok in de deuropening staat van een leeg restaurant, grabbel jij teleurgesteld in je tas naar een verkruimelde mueslikoek en gaat terug naar je vakantie-adres.

Moet die kok dan felle neon-reclame installeren?

Nee. Je hoeft niet te schreeuwen om gevonden te worden. Mensen die iets goeds zoeken willen best wat moeite doen.

Maar je moet het ze wel mogelijk maken. Maak een stoepbord en schrijf daar je menu zó op dat iedereen snapt wat jou anders maakt.

Want marketing gaat om focus: focus in de toon waarin je schrijft, focus in je visuele uitstraling en focus in de onderwerpen waar je over schrijft.

Als je de ene dag een blog schrijft over intensieve veeteelt, de volgende dag een artikel deelt over architectuur in de negentiende eeuw en de dag erna iets schrijft over het verbeteren van de snelheid van je wifi, snapt niemand waar jouw werk over gaat.

Wees aanwezig én consistent. Zichtbaar en herkenbaar zonder te drammen.

Hoe kan ik nou herhalen zónder te drammen?

De oplossing is simpel. Open je blik en heb oog voor de ander.

Drammen vernauwt je blik. Je bent met niets anders meer bezig dan die sjaal die om moet en die iPhone 10 voor je verjaardag. In je doelgerichtheid heb je geen oog meer voor de ander en dát werkt niet.

Als dochter wil je dat je moeder de hal in loopt en die sjaal terloops om je nek hangt terwijl ze de deur voor je open doet. Als ouder wil je dat je puber zegt: “Ik weet dat die iPhone 10 superduur is, maar al m’n vrienden hebben ‘m en ik voel me een loser met iets anders. Zal ik een deel zelf betalen?”

En hoe gaat dat in marketing?

In je marketing kun je op twee manieren laten merken dat je oog hebt voor de ander: wees van waarde en varieer.

Je hoeft als mindfulness-trainer niet elke keer te wijzen op de stiltedagen die je organiseert. Schrijf in plaats daarvan een blog over de waarde van stilte of deel een boekentip over het belang van niets doen.

Zorg dat mensen iets aan je content hebben en maak dat leuk door te variëren in hoe je jouw onderwerp benadert. Ondertussen zet je in een korte P.S. natuurlijk iets over een paar lege plekken bij die stiltedag van volgende maand. Maar de focus ligt op variatie en van waarde zijn. Dán kijkt je potentiële klant wel vanzelf verder op je site en ziet hoe je nog meer kan helpen. Dan is je marketing leuk.

Nu jij:

Ga achter je computer zitten en schrijf drie hoofdonderwerpen op waar jij over kunt schrijven. In een blog, in een social media-post of waar dan ook.

Welke drie onderwerpen gaan over jouw bedrijf en jouw manier van werken? Schrijf onder elk onderwerp minstens tien sub-onderwerpen die ermee te maken hebben. Vragen die je klanten je vaak over dat onderwerp stellen, een voorbeeld van hoe het juist níet moet, een boek dat je eens las wat er zijdelings mee te maken heeft, een situatie die je jaren geleden meemaakte: alles wat in je opkomt en op de een of andere manier met een van de drie hoofdonderwerpen te maken heeft.

Werk elke week zo’n sub-onderwerp uit tot content waar mensen iets aan hebben en je bent er. Gevarieerd, herkenbaar en van waarde. Zonder dram-angst.

P.S.

Met dank aan Lucy Lambriex, portretfotograaf voor mensen met cameravrees, die me het inspirerende woord “dram-angst” schreef in een reactie op de Integere Marketing Academie. Heb je ook een vraag of gedachte? Laat het me weten, misschien schrijf ik er een blog over. 

Zélf beginnen met integere marketing en storybranding?


Ik snap heel goed dat integere marketing en merkstrategie niet altijd gemakkelijk zijn.

Daarom speciaal voor jou: vier korte video's waarin ik je bij de hand neem.

Maak kennis met Integere Storybranding, zodat je de eerste stap kunt zetten naar een helder, aantrekkelijk én eerlijk merkverhaal.