POSITIONERING & IDENTITEIT

Merkstrategie Coaching

Of het nou om marketing, copywriting of het bepalen van je aanbod gaat: álles begint met merkstrategie. Waarin zit jouw verschil en hoe zorg je ervoor dat mensen dat snappen, voelen, geloven én onthouden?

Jouw verschil herkenbaar maken

Je hebt een prachtig bedrijf en de hele wereld mag dat weten. Maar hoe doe je dat? Hóe zorg je ervoor dat jouw klanten snappen en voelen wie jij werkelijk bent, wat je nou eigenlijk doet en waar jij precies voor staat?

In marketing wordt veel over zichtbaarheid gesproken en dat is ook belangrijk. Maar zonder herkenbaarheid heb je níets aan die zichtbaarheid. Je klanten willen snappen, voelen en geloven waar het jou om gaat. Wie ben je, wat doe je en waarom is dat voor hen van belang? Die duidelijkheid is de basis van je marketing. 

focus

Helder en herkenbaar

Bijna elke ondernemer vindt het moeilijk om duidelijk te maken waarin jouw verschil zit. Het is verleidelijk om je te verstoppen in onduidelijkheden, algemeenheden of teveelheden. Maar echt, je doet je klanten en jezelf een plezier door helder en eerlijk te laten zien waarin jij je onderscheidt.

Een kloppende positionering zorgt voor duidelijkheid en verbinding. Verbinding met je klanten, maar ook met jezelf en je idealen. 

Zo help ik je

 

 Je hebt niets aan zichtbaarheid in je marketing als mensen niet kunnen herkennen wat er te zien is.  Je klanten willen snappen, voelen en geloven wat jou wezenlijk anders maakt dan de rest. Daarvoor heb je inzicht en focus nodig.

In een traject van 10 weken brengen we stap voor stap focus aan in jouw positionering.

DE EERSTE STAP

1. Kennismaken

De eerste stap is altijd een kennismaking. Wat zijn je wensen, wat hoop je dat een merkstrategietraject je op gaat leveren en is dit voor jou een goede keuze? We maken kennis via Zoom. Jij vertelt me de eerste dingen over je bedrijf en ik vertel je over merkstrategie en positionering. 

INZICHT

2. Werkboek

Je kunt een merkstrategietraject vergelijken met het zeven van goud. Jij vult de zeef met voldoende input en we schudden samen totdat de goudklompjes overblijven waar het om gaat. 

Om die zeef goed te vullen, stuur ik je voor de Branding Sessies een werkboek vol vragen over wat je doet, hoe je dat doet, waarom, voor wie dat belangrijk is en nog veel meer.  

Ik lees vooraf met je mee en stel de eerste verdiepende vragen om nog beter tot de kern te komen. 

 

“Sandra hield me met aandacht op koers. Mijn focus klopt.”

 

– Alice Wiegers, Leiderschapscoach

FOCUS

3. Branding Sessies

In vijf Branding Sessies brengen we alles wat je geschreven en bedacht hebt terug tot de kern. Je maakt stap voor stap keuzes over je merkessentie, je doelgroepen, de Unique Reasons for Buying, je merkbeloften, je tone-of-voice, je communicatiekanalen en meer. 

Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar ik help je. Ik werk op basis van jaren marketingervaring en met behulp van het overzichtelijke Brand Thinking Canvas dat ontwikkeld is door merkstrateeg Anne Miltenburg. Dat canvas is geen oppervlakkig trucje, maar een gedegen manier om samen je kompas te ijken en te focussen op de kern.  

 

Een foto van het Brand Thinking Canvas van Anne Miltenburg

DE TOEKOMST

4. De basis voor al je marketing

Als afsluiting van ons traject verwerk ik de uitkomsten tot een overzichtelijke merkstrategie die de basis is voor al je marketing en communicatie. Je krijgt de ingevulde canvassen en een positioneringsdocument. Die strategie geeft handvatten en focus voor jezelf en voor bijvoorbeeld vormgevers, webdesigners of fotografen.

We brainstormen samen over de stappen die je kunt zetten om herkenbaar te zijn voor de buitenwereld en welke stappen voor jou het meest effectief en haalbaar zijn. 

Merkstrategie is de basis van effectieve, integere en verbindende marketing. 

SAMENGEVAT

Merkstrategie & Positionering

€ 1650 excl. btw

 

Als je werkzaam bent in de creatieve sector krijg je waarschijnlijk subsidie van de PPO

 

  • Werkboek “Weet waar het om gaat”
  • 5 Branding Sessies van een uur met tussendoor tussentijdse verdieping 
  • Inzicht en focus in jouw positionering en doelgroepen
  • Een stevige, heldere en eerlijke basis voor al je marketing 
  • Uitgewerkt Brand Thinking Canvas als kompas voor al je toekomstige marketing
  • Brainstorm van een uur voor inzicht en inspiratie in de eerste stappen die je kunt zetten om van Brand Thinking naar Brand Doing te gaan
  • Een jaar lidmaatschap van het Netwerk Integere Marketing (t.w.v. 150,-). Een community van ondernemers met idealen, zodat je ook na het traject die marketing niet meer alleen hoeft te doen

     

merkstrategie

“Vol zelfvertrouwen verder bouwen”

“Voordat ik merkstrategiecoaching deed met Sandra had ik moeite met mijn merkstrategie en met het vertellen van mijn verhaal. Ik wilde meer focus in het uitdragen van mijn verhaal, mijn merk en mijn dienstenaanbod. Sandra geeft fijne en uitgebreide feedback – je merkt hoe scherp en betrokken ze is.

Het traject is heel waardevol. Ik heb de essentie en de kracht van mijn bedrijf kunnen destilleren en daarmee een solide basis om vol zelfvertrouwen verder te bouwen aan mijn eigen verhaal en merk.”

Marnix Smalbil – Creatieve Contentmaker

Veelgestelde vragen

 

Wat is een Brand Thinking Canvas en hoe werkt het?

Ik werk op basis van ruim 15 jaar ervaring in marketing-communicatie én op basis van de Brand The Change-Methode.

Deze methode is ontwikkeld door Anne Miltenburg van BrandTheChange.org en werkt met heldere en overzichtelijke canvassen.

Dit canvas is geen oppervlakkig trucje. Het is een handvat om alles wat we samen verzamelen tot de kern te destileren.

Het canvas helpt je om na te denken over je merk. Je kunt het zien als je kompas. Na afloop van je traject krijg je een ingevuld Brand Thinking Canvas samen met een uitgewerkt document dat de basis is voor al je marketing en communicatie.

Hoe weet ik of deze vorm van merkstrategie coaching bij me past?

Dit traject Merkstrategie Coaching werkt vooral goed voor ondernemers die al wat inzicht hebben in hoe marketing werkt en die al even bezig zijn als ondernemer. Of dat nou twee of tien jaar is, die ervaring helpt om tot de kern te komen.

Maar wat je ook doet en hoe lang je het ook doet: voor merkstrategie is het het belangrijkste dat je er zin in hebt en dat je in het diepe wilt storten. Dat je eerlijk en dapper wilt onderzoeken waar het jou met jouw bedrijf om gaat en focus wilt aanbrengen in hoe je jezelf met jouw bedrijf aan de buitenwereld wilt laten zien. Helder en eerlijk.

Neem contact op als je wilt overleggen voor de eerste stap en lees als je wilt de ervaringen van anderen. Welkom!

Hoelang duurt een traject en hoeveel tijd moet ik reserveren?

In het algemeen: dit is geen oppervlakkig traject waarin we even snel je merkstrategie kiezen.

Het is een traject dat je helderheid, inzichten en vaardigheden gaat opleveren waar je de rest van je ondernemerschap gebruik van gaat maken.

Voor een goed resultaat vraagt dat aandacht, reflectie en tijd.

In totaal duurt een traject merkstrategie-coaching ruim 2 maanden. In de eerste maand werk je zelf in het werkboek en krijg je tussendoor feedback en tips van me. In de tweede maand hebben we onze sessies, verfijn je het werkboek en werken we met het Brand Thinking Canvas.

Reken in die eerste maand in totaal op zo’n acht tot tien uur. Je vult het werkboek in etappes in – slow cooking werkt het beste bij merkstrategie. Tussendoor lees ik in die eerste weken wat je geschreven hebt en stel alvast extra vragen of noem wat me opvalt. Door op die manier te werken, ontdekken we beter de rode draden in wat voor jou belangrijk is.

In de tweede (ruime) maand hebben we onze sessies. Tussen die sessies krijg je voorbereidende opdrachten, waar je ongeveer 1 tot 3 uur per week moet reserveren. Waarbij het helpt als je in die maand geen hoofd vol stress en drukte hebt, maar ruimte om de dingen te laten bezinken.

Gelukkig heb je direct al resultaat van je inzet. De meeste ondernemers merken al na de eerste sessie dat ze meer focus hebben in wat ze zeggen en doen en dat geeft energie en resultaat. 

Werken we online of live?

We werken online. Ik maak een project voor je aan in Asana. Daar zet ik je werkboek neer, krijg je huiswerk, feedback en leestips. Asana is niet ingewikkeld, het helpt vooral om overzicht te houden.

Alle merkstrategiesessies gaan via Zoom en we werken in het Brand Thinking Canvas via Miro.

Maar ook al werken we online, dit is geen oppervlakkig of afstandelijk traject. Merkstrategie Coaching gaat over de essentie van jouw werk en we hebben veel contact.

Of zoals systemisch coach Phuong Ngo het verwoordde: “Sandra begeleidt het hele traject geduldig, eerlijk, liefdevol, precies, zorgvuldig en respectvol.”

Of zoals ontwerper Nynke Visser zei: “Sandra helpt mensen om heel precies te onderzoeken waar je voor staat. Ze denkt mee, kijkt, luistert en bouwt dan stap voor stap.”

Het Netwerk Integere Marketing en de copywritingcursussen staan op Mighty Networks, een platform dat ik heb gekozen omdat het fijn werkt én omdat het je privacy respecteert.

Hoe verbeter ik na dit traject mijn website?

Na afloop van dit traject heb je een duidelijke merkstrategie. Je weet wat jouw positionering is en hoe je je focus zo kunt leggen én houden dat de buitenwereld snapt waar het jou met je werk om gaat en wat zij daar aan hebben.

Je hebt een uitgewerkt Brand Thinking Canvas en een samenvatting in een document. Dat is je basis en je kompas voor ál je marketing en dus ook voor een nieuwe website.

Als je wilt, help ik je na ons traject bij het briefen van een webdesigner en een vormgever. Ik kan je ook doorverwijzen naar fijne en goede mensen met wie ik goede ervaringen en korte lijntjes heb.

Je kunt na afloop als je wilt de copywritingcursus doen en direct op basis van je positionering content schrijven die voor vertrouwen zorgt. Ik kan je ook doorverwijzen naar goede copywriters en heel soms (als ik ruimte heb) kun je me inhuren voor het schrijven van je teksten.

Als je wilt dat ik nog een tijdje betrokken blijf, kan dat ook in de vorm van marketingcoaching. Dat kunnen we na afloop altijd bespreken.

Is dit voor ZZP'ers of ook voor MKB en organisaties?

Het traject zoals hier beschreven is voor ZZP’ers. Ik help ook MKB, organisaties en projecten bij het definiëren en uitwerken van hun merkstrategie. Ook dan werken we met een werkboek, merkstrategiesessies en het Brand Thinking Canvas, maar net een beetje anders, vooral omdat er waarschijnlijk meerdere mensen betrokken zullen zijn.

Neem contact met me op om te bespreken of ik jouw project of organisatie kan helpen en voor een offerte op maat.

Voorbeelden van organisaties en projecten vind je bijvoorbeeld hier (onderwijsprojest SCOPE), hier (project voor de Provincie Groningen) of hier (Rineke Dijkinga).

Ik zou merkstrategiecoaching én de groepscursus copywriting willen doen, hoe werkt dat?

Als je na de merkstrategiecoaching ook de groepscursus copywriting doet, krijg je korting op het totaalbedrag. Deels omdat er wat overlap zit in het positioneringsdeel en vooral om je aan te moedigen je Brand Thinking om te zetten in Brand Doing

Neem contact met me op als je wilt overleggen! 

Samen aan de slag?