Hoe schrijf je als ondernemer een persona (waar je iets aan hebt)

by | Oct 10, 2023 | Integere marketing | 2 comments

“Ik ga S. een súper tof kookboek geven morgen – over koken met zeewier en traditionele Japanse kooktechnieken.” 

“Eh, maar je had S. vorig jaar toch al een kookboek gegeven en ze houdt toch eigenlijk niet van Japans eten?”

Als vrienden elkaar verjaardagscadeaus geven, vergeten ze soms om zich in te leven in de ontvanger. Dat is ook niet zo gek, want onze eigen belevingswereld ís nu eenmaal de meest aanwezige en kan soms best opdringerig zijn. 

Maar net zoals het niet leuk is om op je verjaardag iets te krijgen waar je he-le-maal niks aan vindt, zo is het ook niet leuk als je je niet gezien voelt op een website die voor jou bedoeld lijkt.

Het gaat om inleven

Bij verjaardagscadeaus en ook op je website. 

En dat inleven gaat een stuk makkelijker als je als ondernemer bewust nadenkt over een persona. En nee, dan bedoel ik geen lijstje met hobby’s of gezinssituaties. 

Want misschien ken je persona’s in deze vorm:

* Herman is 35, hoogopgeleid, woont in de Randstad en heeft het druk met gezin en werk. Zijn hobby’s zijn racefietsen en koken.

* Agnes is leidinggevende bij een groot bedrijf. Ze is 55 en single. Ze heeft geen tijd voor hobby’s maar gaat graag uit eten.

En daar heb je niet zo veel aan

Dat soort omschrijvingen helpen je namelijk niet om je in te leven in de relevante situatie van jouw klant. Terwijl een goede persona juist daarbij helpt: je inleven in de situatie van je klant waar dat te maken heeft met wat jij aanbiedt

Leeftijden, woonplaatsen, samenlevingsvormen, gender en hobby’s zijn dan over het algemeen niet relevant. Sterker nog, ze leiden je af van waar het wel om gaat.

Een voorbeeld

Stel je bent een webdesigner en je helpt startende ondernemers die zélf hun eigen website willen bouwen. Omdat ze onafhankelijk willen zijn. Ze zijn vaak nogal ongeduldig (en hebben dus geen zin om te wachten tot een webdesigner tijd voor hen heeft) en ze houden ervan om nieuwe creatieve en technische dingen te leren. Daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken, want als het technisch opeens niet lukt kunnen ze ook snel de handdoek in de ring gooien én ze hebben de neiging om marketing-dingen uit te stellen. 

Als jij dan in je notities zet dat je persona een vrouw is, hoeveel kinderen ze heeft, hoe oud ze is en welke kranten ze leest, dan schrijf je geen relevante dingen op.

Een goede persona legt de link tussen jouw aanbod en de wensen, frustraties en uitdagingen van jouw klant. Op een manier waarop je je met aandacht inleeft. 

Een goede persona helpt je om buiten je eigen referentiekader te denken en te voelen. 

Want jij stelt zélf als ondernemer marketing-dingen misschien helemaal niet uit en bent over het algemeen juist super geduldig.

Spits je oren,

Spits ze als vriendin S. enthousiast vertelt over die documentaire die ze zag over de Waddenzee en koop een waardebon voor een wadlooptocht. 

Spits je oren ook als je bestaande klanten tussen neus en lippen door vertellen dat ze dit zelf nooit voor elkaar gekregen hadden, omdat andere werkdingen altijd belangrijker lijken. Hoor het als iemand in een kennismakingsgesprek een frustratie deelt over een eerder traject met iemand anders. Onthoud het als je merkt hoe verrast klanten zijn over het eindresultaat en waar ‘m dat in zit. 

Schrijf dát op in de omschrijving van je persona.

Verander daarmee je perspectief en gebruik dat als kompas bij het schrijven van je webteksten. Op die manier heb je iets aan een persona, want dan merkt je lezer dat dat jij haar snapt. Ze voelt zich gezien en dat is ook zo.

Denk als een toneelschrijver

Van een van mijn docenten toneelschrijven leerde ik jaren geleden een belangrijke schrijfles. Stel jezelf altijd de vraag: wat wil mijn personage en wat staat er in de weg? Als je dat weet, gaat je tekst leven. 

En precies dat is de basisvraag in het omschrijven van je persona in je marketing. Wat wil je klant en wat staat er in de weg? Als je daar eens rustig voor gaat zitten en voor jezelf een half A4-tje volschrijft, heb je gegarandeerd al een tikje meer inlevingsvermogen gecreëerd. 

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een blog van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach

Hulp bij jouw marketing, positionering en schrijven?

2 Comments

  1. Pauline le Rutte

    Het is zó waardevol om te noteren wat mijn personage wil en wat er in de weg staat. De laatste jaren neem ik met deelnemers langer de tijd om het publiek te analyseren. En dat loont. Hoe beter je weet wie je publiek is, hoe beter je de inhoud op hen af kunt stemmen. En betere cadeautjes kunt kopen 🙂

    Reply
    • Sandra de Jong

      Mooi Pauline. En het goede van zo’n analyse is ook dat je direct allerlei zogenaamde vanzelfsprekendheden en aannames uit de weg kunt ruimen. Dingen waarvan een ondernemer (of spreker in jouw geval) bijvoorbeeld zegt: “Maar dat is toch logisch, dat ik snap dat dat lastig is voor mijn klant?”

      Nee – dat kunnen mensen niet ruiken, dat moet je laten blijken.

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *