Waarom je ook in 2022 een nieuwsbrief op je site wilt

by | Jan 23, 2022 | Integere marketing, Merkstrategie | 2 comments

Een paar maanden geleden ontdekte ik via een vriendin de cabaretier Janneke de Bijl:

Ik was op slag fan en zocht onmíddellijk haar website om te zoeken naar speeldata van voorstellingen. Op die site ontdekte ik dat de Bijl ook nog enorm grappige mini-blogs schrijft én een podcast maakt. 

Ik wilde voortaan niets meer missen en zocht stuiterend van enthousiasme naar de knop om me te abonneren op een nieuwsbrief. 

Ai… er was geen nieuwsbrief-knop

Ik kon m’n nieuwe ontdekking volgen op Facebook en Instagram, maar daar zat ík toen niet. En ook de mensen die ík weer tipte, konden zich nergens op abonneren. 

Daar stond ik: als een puppy, op en neer springend met m’n tong uit de bek, klaar om m’n liefde te tonen. Alleen zag het baasje me niet staan. 

Terwijl een nieuwsbrief dé kans is om mensen te verwelkomen,

om vriendjes te worden. Je lezer laat met abonneren weten dat het ‘r wat kan schelen wat je doet. Dat is toch het mooiste wat je als ondernemer of kunstenaar kan overkomen. Dat moment wil je niet missen.

Maar, denk jij, dat verwelkomen kan toch ook op social media?

Inderdaad, mensen kunnen je volgen op social media (mits ze op jouw kanalen zitten). Maar jij en je lezer missen daar van alles wat een nieuwsbrief extra heeft. 

Als je lezer zich namelijk aanmeldt voor een nieuwsbrief, krijgt ze een bevestiging. Zo’n bevestigingsmail is dé kans om dat verwelkomen te laten voelen. Schrijf er iets aardigs in, laat je lezer voelen dat het jou ook wat kan schelen. Dat je werk je wat kan schelen, dat jullie relatie je wat kan schelen. Besteed aandacht aan dat eerste moment waar iemand een verbinding met je aangaat – via je nieuwsbrief kan dat. 

Een ander voordeel ten opzichte van social media: een nieuwsbrief doet niet aan een algoritme. Je hoeft geen mazzel te hebben óf en hoe lang je in iemands tijdlijn verschijnt. Je komt gewoon in iemands mailbox en je lezer kan je vinden. 

Met een nieuwsbrief ben je – net als met je eigen website – autonoom. Jij bent autonoom én je lezer is autonoom. Jij bepaalt wanneer je schrijft, je lezer bepaalt of en wanneer ze leest. Geen big tech die daarin kan manipuleren.   

Een nieuwsbrief is ook niet zo vluchtig en gehaast als een tijdlijn. Als je lezer een paar dagen met vakantie is, vindt ze die nieuwsbrief van jou nog steeds terug. Terwijl je post op social media ondertussen allang door duizenden andere berichten is bedolven en totaal onvindbaar is geworden. 

Een nieuwsbrief is iets intiems

Ook al stuur je zo’n nieuwsbrief via e-mailmarketingsoftware en ook al stuur je misschien 100 of zelfs 1000 mailtjes in één keer; elke lezer krijgt een eígen individueel bericht. Speciaal voor die lezer.

Dat voelt anders dan een post in het grote luchtledige social media-land. 

En zo’n nieuwsbrief op je site hoeft écht niet ingewikkeld

Natuurlijk kun je een weggever bedenken die mensen krijgen als ze zich aanmelden; een e-boek, een checklist of een mini-cursus. Maar dat hóeft niet. 

Je kunt ook gewoon onder in de footer van je site een simpel aanmeldformulier zetten en eens per maand je lezer iets schrijven waar ze blij van wordt. Iets wat past bij datgene waarom die lezer in eerste instantie al zo enthousiast werd over wat je doet. 

Iets kleins, maar van waarde. Inhoud waarmee je die blije puppy laat merken dat je ook van haar houdt. 

P.S. 1 Ik liet een tijdje geleden aan Janneke Bijl weten dat een nieuwsbrief gemist werd. Ze regelde prompt een nieuwsbrief op haar site. Gewoon met een veld onderin de footer. Ik heb me aangemeld.  

P.S. 2 Als je het toch Spaans benauwd krijgt van het idee om zo’n aanmeldformulier op je site te zetten; je kunt de basis van je e-mail marketing ook láten inrichten. Afhankelijk van wat je nodig hebt, ben je voor 150 tot 300 euro klaar. Hier bijvoorbeeld Ingrid Meijer voor het opzetten van Mailerlite. Als iemand een tip heeft voor hulp bij Laposta; laat het hieronder vooral weten.

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een blog van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach

Hulp bij jouw marketing, positionering en schrijven?

2 Comments

  1. Hanneke

    Jaaaa! Mooie uitleg waarom het belangrijk is om wél een nieuwsbriefformulier op je website te hebben staan. Uit liefde eigenlijk. Om mensen de kans te geven naar je te kunnen luisteren als je iets te vertellen hebt. Ik heb er in het verleden wel eens tegen moeten praten als mensen geen inschrijvingsformulier voor een nieuwsbrief wilden op hun website. Jouw ervaring en artikel beschrijven perfect waarom het belangrijk is.

    Reply
    • Sandra de Jong

      Ja, precies. Het is liefde en welkom heten en de deur open zetten. En hoe blits het dan allemaal wordt en hoe vaak je iets schrijft – dat is secundair. Als je maar wel af en toe schrijft. Gewoon in gedachten die puppy aan de deur horen krabbelen ;~)

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *