Waarom je zoveel lyrische reviews vindt over B-school en de IMU (over de fuik van affiliate marketing)

by | Jun 19, 2022 | Integere marketing | 27 comments

Ik moet iets bekennen. 

Een paar jaar geleden schreef ik me in voor B-school van business coach Marie Forleo. Ik betaalde 2000 dollar voor een programma over online ondernemen en dat knaagt nog steeds. 

Het knaagt niet eens zozeer omdat ik als marketeer en merkstrateeg niet zoveel aan de inhoud had. Het knaagt vooral vanwege de manier waarop de marketing van B-school in elkaar zit en hoe ik daar intrapte. 

B-school is gebaseerd op stevige affiliatie marketing

Alle ruim 66.000 studenten krijgen na afloop van hun groepsprogramma een aanbod om B-school via hun eigen netwerk te verkopen en dat gaat niet om een paar tientjes voor de moeite.

Voor elke aangeleverde cursist krijgen affiliates 50% van het inschrijfgeld. B-school kost tegenwoordig 2500 dollar, dus je krijgt 1250 dollar per aangeleverde cursist. 

Door die hoge commissies buitelen ondernemers van over de hele wereld over elkaar heen met click-bait titels als My 100% honest review of Marie Forleo’s B-school of The Ultimate Marie Forleo B-school review in 2022.

En zo werkt het niet alleen bij B-school

Ook bij bijvoorbeeld Donald Miller’s Storybrand-programma’s, Amy Porterfield’s Digital Course Academy of het Nederlandse marketingplatform IMU

Toen ik twee jaar geleden zocht naar een online platform voor cursussen en een netwerk, kwam ik via zoekmachines al snel Huddle van de IMU tegen als mogelijkheid. Ik vond artikelen met titels als Huddle: kritisch getest en zelfs Huddle review: Waar voor je geld of marketingtruc?

Allemaal blogs waarin ondernemers lyrisch zijn over Huddle als platform. Ze schrijven dat het hen zoveel extra omzet heeft opgeleverd, dat het veel beter is dan andere opties en dat je dit écht moet kiezen als je je bedrijf serieus neemt. 

Tussen al die lyriek staat om de paar alinea’s een Call to Action-button (probeer nu 14 dagen gratis!) met daarachter een affiliate-link. 

Logisch, want als ondernemers nieuwe abonnees voor Huddle aanleveren krijgen ze elke maand 30% van dat abonnementsgeld op hun eigen rekening. Dat is afhankelijk van het type abonnement 120 tot 720 euro per jaar. Als ze ook nog klanten aanleveren voor een cursus of coachingsprogramma krijgen ze daarvoor 50% wederkerende commissie.  

Dat lijkt misschien slim van B-school en IMU, maar zo zou het niet moeten.

Affiliate Marketing zorgt voor bergen clickbait-ruis

Er is een dubbele agenda als je ruim 1000 euro kunt verdienen door je lezer te overtuigen iets te kopen bij een bepaald merk. Die dubbele agenda geeft ruis in je intentie, ruis in de inhoud van een individueel blog én het geeft ruis in zoekmachines. 

Mensen kunnen daar door al die opzettelijk gecreëerde ruis moeilijk de juiste informatie vinden en die dienst kiezen die voor hen daadwerkelijk het beste is. 

Er wordt door affiliates zo veel en gretig geschreven dat de onpartijdige artikelen al snel ondersneeuwen in pagina’s clickbait. Al zoekende kom je onmiddelijk in de fuik van affiliate marketing. 

We hebben elkaar nodig, óók in marketing

Er is niets mis met reclame maken voor elkaar. We willen als potentiële klant niet alleen van ondernemer X zelf horen wat de waarde is van wat ze biedt.  Dat willen we checken. Checken bij ervaringsdeskundigen die we kunnen vertrouwen. 

Goede marketing helpt je om te kiezen wat voor jou het beste is terwijl je het nog niet zelf geprobeerd hebt. Dankzij marketing kun je dienst X vergelijken met dienst Y. Je ontdekt wat de verschillen zijn en maakt voor jou de beste keuze. 

Dat kan alleen als marketing eerlijk is. Als de ontvanger jou als zender kan vertrouwen. 

Social proof noemen we dat in marketingtermen. Het bewijs van onpartijdige derden. Dat bewijs is belangrijk dus wees vooral gul met het geven van credits als je iets waardeert. Ook dat is eerlijkheid. 

Ik denk ook niet dat er per se iets mis is met een klein presentje voor de moeite. Houd dat presentje alleen in verhouding.

Wees zuinig op vertrouwen in je marketing. Laat potentiële klanten een keuze maken die voor hen de beste is. Zonder ruis, zonder dubbele agenda’s. 

Hoe je kunt checken waar de grens ligt?

Verplaats jezelf in de schoenen van de ontvanger. Zou jij met deze boodschap geholpen zijn of klopt het eigenlijk niet? Hoe zou je klant zich voelen als ie precies wist hoe het zat?

Behandel je klant en je lezer zoals je zelf behandeld wilt worden. 

P.S. Reageren? Schrijf hieronder een bericht, ik lees je graag.

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een blog van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach

Aan de slag met jouw marketing, positionering of schrijven?

27 Comments

 1. Pauline

  Dat laatste zinnetje is de reden dat ik er niet aan meedoe. Voor mij is mond tot mond reclame nog steeds de belangrijkste marketing. Een lange termijn strategie die ervoor zorgt dat ik precies de klanten krijg die bij mij passen. Maar dat is een keuze.

  Reply
  • Sandra de Jong

   Dat is zeker een keuze Pauline. En belangrijk dat mensen die bewust nemen wat mij betreft. Ik denk dat veel van die affiliates meegezogen worden in de mooie praatjes van de aanbieder en daardoor minder stil staan bij die laatste zin:”Behandel je klanten zoals je zelf behandeld wilt worden”

   En naast die mond op mond reclame, ben jij ook heel actief met blogs schrijven en informatieve video’s maken toch? Maar dat is misschien meer om de mensen die via mond op mond komen te bevestigen? (ik lees en kijk ze in elk geval altijd graag :~) )

   Reply
   • Pauline

    Dat doe ik deels ook omdat ik het leuk vind om te maken. Maar ook om te laten zien dat schrijven, filmen en powerpoint gebruiken allemaal onderdeel uitmaken van een presentatie maken. Ik wil mensen graag aanzetten tot creativiteit, iedereen heeft het in huis en het maakt presentaties zoveel aantrekkelijker om naar te kijken en luisteren.

    Reply
    • Sandra de Jong

     En dat doe je goed Pauline. Ook het inspireren met anekdotes en verhalen, mooi en inderdaad aantrekkelijk :~)

     Reply
  • Brian

   Goedemorgen Sandra,

   De IMU stopt ermee… Nu bieden ze 13 jaar aan cursussen en webinars twv €20k voor maar €197,- ik word letterlijk dood gegooid door “bekende” online ondernemers. Na het lezen van jouw post, heb ik zo mijn bedenkingen. Begrijp alleen waarom zoveel succesvolle mensen hun naam hieraan koppelen. Iets van ethiek… wat vind jij?

   Reply
   • Sandra de Jong

    Hoi Brian,

    Ja, ik kreeg het al mee dat ze stoppen en dat er een actie is. En als je op links klikt van ondernemers die het aanbieden, dan zie je in de url naar de IMU dat de actie via die ondernemer gaat, dus ik gok dat er ook hier een affiliate-koppeling bij hoort.

    Dat de ondernemers die mensen aanleveren voor deze actie een deel van die 197 euro krijgen.

    Als je daar als ondernemer echt achter staat (achter de kwaliteit van die cursussen en webinars van de IMU) dan kun je daar je nieuwsbriefabonnees natuurlijk heel goed op wijzen.

    Ik ben er alleen wel voorstander van om transparant te zijn. Dus dat als je daar dan bijvoorbeeld 20% van krijgt, dat je dat noemt. Je kunt dingen gewoon uitleggen, en als er niets mis is met je motivatie, dan moet het ook niet lastig zijn om uit te leggen.

    Net als bij Early Bird-kortingen. Als je die geeft om een nep-gevoel van schaarste te creëren, dan houd ik er niet van. Maar als je het doet omdat het jou als ondernemer veel rust geeft als je op tijd zeker weet dat je training vol zit, dan is dat heel begrijpelijk en logisch. Intentie is belangrijk. En soms moet die intentie toegelicht worden (en bij affiliate zou ik dat altijd doen) en soms spreekt het voor zich.

    Reply
    • Peggy

     Beste Sandra,

     Ik kwam op jouw blog uit, omdat ik idd doodgegooid wordt met de IMU leegverkoop aanbieding. Het klinkt interessant voor iemand die zich in online marketing wil verdiepen… Ik kan dus beamen dat het zeer hinderlijk is dat er, via Google, weinig betrouwbare informatie is te vinden over de inhoud van deze cursussen.

     Iedereen is lovend en heeft uitzonderlijke successen behaald én dan ook een affiliate link. Zeer vergelijkbaar met de “$7 cursus” en de MRR cursus, die op Insta circuleren.

     Maar ik ben nog steeds op zoek naar zo’n cursus: betaalbaar en kwalitatief goed. Hoe vind ik dan betrouwbare informatie? Heb jij een mening over de inhoud van deze cursussen?

     Reply
     • Sandra de Jong

      Hoi Peggy,

      Ja, supervervelend dat er zoveel ruis is door die affiliate marketing.

      Ik denk dat de enige manier om betrouwbare informatie te vinden over zoiets is om mensen te vragen die je persoonlijk kent en vertrouwd.

      Ik heb de cursussen zelf niet gedaan. Als een organisatie marketing doet op een manier waarbij ik me bedrogen voel, heb ik ook geen vertrouwen meer in de inhoud. En ik ben al 20 jaar marketeer, dus het is voor mij ook niet zo relevant.

      Als je me een mail stuurt, met bijvoorbeeld wat meer informatie over wat je wilt leren in online marketing, denk ik wat specifieker met je mee als je wilt. Laat maar weten en sowieso succes met zoeken naar iets passends!

 2. Ingrid

  Oh, Sandra, breek me de bek niet open over zulke walgelijke praktijken. Het heeft wat mij betreft niks meer met marketing te maken. Het is misleiding en manipulatie. Ik sluit me daarom ook graag aan bij je laatste zin.

  Reply
  • Sandra de Jong

   Ha, Ingrid! Ik zit hardop te grinniken om je heerlijk directe eerste zin – dank :~) En dat is het ook: misleiding en manipulatie. Tijdens het rondkijken naar affiliate-voorbeelden de afgelopen dagen kwam ik bijvoorbeeld ook allerlei websites tegen van mensen die zichzelf met Marie Forleo photoshoppen zodat het lijkt alsof ze bevriend zijn en dan allerlei B-school-aanbiedingen doen. Ik vond het een beetje triest vooral, maar je hebt gelijk: het is natuurlijk kwalijke misleiding.

   Reply
 3. Mendy Bosch

  Ik had nog nooit gehoord van affiliate marketing, en eigenlijk wil ik het ook helemaal niet weten. Een ander een goede review geven omdat je daar zelf beter van wordt? Dat is best sneu.

  Reply
  • Sandra de Jong

   Het is een compleet business model, dat affiliate marketing. Waarbij het merk dat gepromoot wil worden een hele media-kit ter beschikking stelt en affiliates dus vooral verleid worden met hele hoge bedragen. En daar gaat het mis wat mij betreft.

   Maar doe maar gauw je ogen dicht, want je hoeft het niet te weten Mendy ;~) Als je je er maar niet door laat verleiden. En ik trapte er een aantal jaren geleden dus toch in, ondanks mijn bullshit-radar die normaal heel snel alarm slaat. En dan voel je je toch behoorlijk bekocht als je erachter komt dat je 2000 euro hebt betaald voor iets dat kennelijk uit kan voor 1000. En bekocht door ál die blogs en artikelen die ik las en die een dubbele agenda bleken te hebben. Blegh.

   Reply
  • Sandra de Jong

   Ja, dat blog over Marie Forleo met die waterval aan comments van jou ontdekte ik nadat ik B-school had gekocht. ;~)

   Ik ga het artikel van Kelly Diels lezen, dank!

   En P.S. ik doe ook niet aan affiliate marketing. Als ik lyrisch ben over iemand, dan is dat omdat ik het ook echt ben. Als mensen dan blij zijn omdat ze naar de Schrijversvakschool zijn gegaan, of de BlogPro bij jou doen of een Tiny Trees bij Suseela Gorter kopen, dan ben ik ook blij. Daar wil ik geen geld voor want dan zou het ingewikkeld worden met dat interne kompas.

   Reply
   • Kitty Kilian

    Ik dacht dat het in NL verpicht was om aan te geven dat je een aff-link plaatst?

    Reply
    • Sandra de Jong

     Dat zou goed kunnen en misschien in de VS ondertussen ook, dat weet ik eigenlijk niet. Toen ik in die tijd zocht was het in elk geval niet duidelijk.

     Toen ik gisteren nog rondkeek bij al die artikelen en blogs zag ik het wel vaak staan, maar in kleine lettertjes. Tussen de gephotoshopte foto’s van de ondernemer aan de ene kant en Marie Forleo aan de andere kant waarbij het lijkt alsof ze samen heel hard lachen om iets. Alsof ze bevriend zijn. Misleiding is het. Met of zonder kleine lettertjes.

     Ik zal nog eens kijken bij die Nederlandse promotie-sites die software van IMU verkopen. Of het daar duidelijk bij staat of niet.

     Reply
     • Sandra de Jong

      Ha, dank voor die info en link Erno! Maar ja, wie controleert dat en wie zegt er iets van?

     • Kitty Kilian

      Dacht ik ook. Ik check altijd Ewoud Engelfriet.

   • Sandra de Jong

    Ja, vind ik ook. Ook wat ze zegt over “makeover stories” en daar kritisch op zijn. Goed.

    Reply
 4. Desiree te Brake

  Wow. Ik weet dat het laten rollen van geld ook onethisch gebeurt, maar zo’n concreet voorbeeld maakt het weer eens extra voelbaar. Brrr zeg! En dank!

  Reply
  • Sandra de Jong

   Ja, concreet maakt het toch duidelijker hè? Ik heb het idee dat er wel langzaam meer aandacht komt voor dit soort manieren van geld verdienen. Ik hoop dat mensen daar meer bewust keuzes in gaan maken. Als merk dat graag promotie wil voor hun diensten, als ondernemer die als affiliate gemakkelijk geld hoopt te verdienen en als potentiële klant die op zoek is naar iets dat past.

   Graag gedaan en dank voor je reactie Desiree!

   Reply
 5. Erno Hannink

  Mooi verwoord Sandra. Wie heeft niet gekeken naar het aanbod van Marie en wie had niet gehoord van Huddle in die jaren? Door al die lovende verhalen ga je het toch een beetje geloven.
  Een lyrische review schrijven is ook goed voor je ego. Jezelf (en de wereld) wijs maken dat het geen slechte investering was.

  Op mijn website gebruik ik op enkele plekken affiliate links, maar dat is een klein percentage van de verkoop en het is alleen voor producten die ik zelf enthousiast gebruik, zoals bijvoorbeeld mijn podcast set. Een pagina die ik toch al geschreven had.

  Voorheen deed ik dat ook met boeken en verwees naar Amazon. Tegenwoordig verwijs ik daar altijd naar Youbedo (doneren deel aan goed doel) of Libris (ondersteunen lokale boekhandel), zonder commissie.

  Reply
  • Sandra de Jong

   “Een lyrische review schrijven is ook goed voor je ego. Jezelf (en de wereld) wijs maken dat het geen slechte investering was.” Ja, goede Erno. Dat soort psychologische factoren spelen ook mee. Net als de groepsdruk. Die is in elk geval bij MF hoog weet ik uit ervaring. Iedereen is lyrisch over het programma en dat soort quotes worden tijdens de training voortdurend gedeeld. Het geeft je het gevoel dat je een outsider bent als je minder tevreden bent.

   Reply
 6. Charlotte Meindersma

  Fijn artikel Sandra! Ik heb me zo ook bijna laten verleiden, maar kon niet concreet genoeg vinden wat ik zou leren en of het dus mijn tijd en geld wel waard zou zijn.

  We moeten zowel over affiliate als over recensies eerlijk zijn in de EU.

  Ik heb ook een affiliateprogramma. Niet met deze hoge commissies overigens. Maar dat bied ik vooral aan aan mensen die toch al wat geschreven hebben of die het op een andere manier al aan mensen aanbevelen. Dat komt denk ik ook goed in de buurt van wat jij beschrijft dat een bedankje best moet kunnen, maar dat het geen verkeerde kant op moet gaan. Wat vind jij, valt dit wel onder eerlijke marketing?

  Reply
  • Sandra de Jong

   Het is een hele interessante vraag om te kijken waar los van persoonlijke (“ik behandel mijn klant zoals ik zelf behandeld wil worden”) kaders, de meer algemene liggen.

   Iemand vroeg me ergens anders of het wat mij betreft eerlijk genoeg zou zijn als de mensen die die lyrische blogs schrijven duidelijk schrijven hoeveel ze voor hun affiliate krijgen. Dus niet alleen in kleine lettertjes dat het een affiliate-link is, maar duidelijk: “Ik krijg xxx euro als je dit via mij koopt.” Dat vond ik ook een interessante vraag waar ik nog niet over nagedacht had.

   Echte transparantie zou wat mij betreft zeker helpen omdat je dan als klant / lezer kunt bepalen of jij vindt dat dit in verhouding staat en wat dat betekent voor jouw positie of rol. Maar het zou nog steeds het probleem van de ruis in zoekresultaten niet oplossen.

   Ik denk dat die ruis in zoekresultaten sowieso bij jou niet speelt omdat mensen niet over elkaar heen buitelen om mensen naar hun site te trekken als ze zoeken op “Charlotte Meindersma ervaringen” of iets dergelijks? Omdat het niet om hoge commissies gaat?

   En ik denk dat een belangrijk algemeen kader zou kunnen zijn hoe de machtsverhoudingen liggen bij de drie belanghebbenden (om ze maar even zo te definiëren). Het merk, de affiliate en de eind-klant. Staat iedereen gelijkwaardig in de aankoop of is er iemand die een soort lachende derde? Dat soort vragen.

   Voor mezelf houd ik het liever eenvoudig en overzichtelijk: ik doe niet aan affiliate marketing. Maar dat betekent niet dat er geen manier is waarop het eerlijk kan. Je moet alleen heel scherp blijven denk ik.

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *