Hoe testimonials relaties kunnen verkrampen (en 4 ideeën om het anders te doen)

by | Feb 3, 2021 | Integere marketing | 7 comments

Je legt de laatste hand aan een traject met een klant. De samenwerking was goed en de klant is enthousiast en tevreden.

Je weet dat dit hét moment is om een testimonial te vragen, maar je maag draait zich om bij het idee alleen al.

Je ziet de bérgen testimonials bij collega’s, begint halfslachtig een mailtje naar je klant te tikken, zucht en klikt het weg. Laat maar. 

“Was it as good for you as it was for me?”

Testimonials vragen voelt voor de meeste mensen ongemakkelijk. Alsof je als een bedelende hond op je rug gaat liggen, hopend op een snoepje. 

Terwijl dat juist níet de samenwerking is die je met je klanten hebt.

Je wilt het contact niet versimpelen tot een rapportcijfer, een swipe of een hoeveelheid sterren. En je wilt de ervaring niet omzetten naar iets wat alleen nog bedoeld lijkt om geld of status op te leveren.  

Het is moeilijk om vol zelfvertrouwen geen pagina vol laaiend enthousiaste testimonials te hebben in een wereld die zo beïnvloed wordt door likes.

Ook ik vind die testimonials soms lastig, maar ik heb de afgelopen tijd vier uitgangspunten verzameld die me helpen om de kramp eruit te halen. Ik deel ze met je:

1. Zie je klantenkring als een klein dorp

Wat mij helpt en gelukkig vanzelf gaat, is dat ik bij een klant vaak aan de combinatie met een andere klant denk: “O wauw, hij moet eens kennis maken met X, die kunnen elkaar vast helpen.”

Door je klanten zichtbaar te maken op jouw site, kunnen anderen niet alleen lezen hoe zij de samenwerking met jou hebben ervaren. Ze kunnen ook andere ondernemers ontdekken die misschien net zo goed bij hen passen als jij.

2. Volg je eigen pad

Doe wat goed voelt bij het verzamelen van testimonials. Laat je niet afleiden door wat en hoe anderen het doen of door kritische stemmen in je hoofd. 

Wil je je klanten bijvoorbeeld iets cadeau geven als ze een vragenlijst invullen omdat je snapt dat het hen tijd kost en je daar graag iets voor terug wilt doen? Wees dan niet bang dat anderen dat als omkopen zien. Wees eerlijk en vertrouw op je eigen morele kompas. 

Laat je ook niet verkrampen door alle standaard manieren. Denk na over een manier die bij jou past en probeer dingen uit. Net zoals je je aanbod steeds verder kunt verfijnen, zo kun je ook in het vragen om testimonials groeien. 

3. Het hóeft niet

Natuurlijk is het waardevol voor toekomstige klanten om te kunnen lezen wat anderen over je zeggen. Alle marketeers zeggen het: testimonials zorgen voor vertrouwen, laten zien dat je een autoriteit bent en dat je je beloftes nakomt.

Als marketeer en merkstrateeg voeg ik daar ook nog aan toe dat goede testimonials ervoor zorgen dat mensen beter snappen wie je bent en waar het je om gaat.

Maar: het hóeft niet. Je kunt ook op andere manieren laten zien wat je waard bent. Bijvoorbeeld door case-studies op je site te zetten, door blogs te schrijven met inzichten en tips of door op LinkedIn een overzicht te geven van je opleidingen en ervaring.

4. Houd het echt

De aversie van veel mensen tegen testimonials heeft te maken met de uniformiteit. Als je over het internet scrollt lijken al die testimonials zoveel op elkaar dat het eenheidsworst is geworden.

Er blijken zelfs testimonial generators te bestaan. Tik een woord of een woordcombinatie in – bijvoorbeeld ethical marketing – en er rollen zinnen uit als:

“Ethical marketing did exactly what you said it does. It impressed me on multiple levels. Thanks to ethical marketing, we’ve just launched our 5th website! I will refer everyone I know.”
– Kristien P.

“Ethical marketing is worth much more than I paid. We have no regrets!”
– Guendolen B. 

Dat er zo’n generator bestaat, geeft aan hoe clichématig veel testimonials zijn. De meeste voldoen aan een aantal standaard ingrediënten: er moet een aarzeling in voorkomen die gelukkig ongegrond bleek, je moet je investering in geld terugverdienen en je leven moet nu veel beter zijn.

Dat zíjn ook allemaal belangrijke elementen. Want als jij aarzelt over een aankoop is dat waarschijnlijk om dezelfde reden als een vorige klant. En dan is het fijn om te kunnen lezen hoe die het heeft ervaren. En natuurlijk wil je graag dat je investering uit kan en is het de bedoeling dat iets wat eerst niet goed ging nu eindelijk wél lukt.

Maar als íedereen áltijd alleen diezelfde elementen gebruikt, wordt iets cliché en ongeloofwaardig. Dan wordt je testimonial-pagina als een advertentie voor een voedingsshake om in 10 dagen 10 kilo af te vallen. 

Hoe je dat onechte kunt voorkomen?

Door te luisteren als je klanten je schrijven of zeggen waarom ze zo blij zijn. Sleep die mailtjes in een speciaal mapje of maak een -mentale- notitie tijdens een gesprek.  

Vraag op een later moment aan je klant of je mag gebruiken wat ze zei. Daarmee laat je zien dat je hebt gehoord wat er gezegd is, dat het waardevol voor je was en dat je denkt dat anderen er iets aan hebben. Én je maakt het je klanten gemakkelijk. Ze hoeven geen formulieren in te vullen en ze hoeven niet in hun geheugen te graven. 

 

P.S. Heb jij tips, aarzelingen of gedachten over hoe je onbevangen en integer de ervaringen van je klanten kunt delen met de buitenwereld? Laat het hieronder weten.  

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een blog van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach

Hulp bij jouw marketing, positionering en schrijven?

7 Comments

  1. Aukje

    Ik heb nog helemaal geen testimonials, vanwege al die redenen die je opsomt. Maar een speciaal mapje maken voor mails en appjes met feedback – dat moet lukken. Of beter nog, ik weet nog precies van wie, waarom en wanneer ik zo’n hartverwarmend berichtje kreeg. Kwestie van terug-scrollen. Zo simpel kan het zijn. Dank!

    Reply
    • Sandra

      “Ik weet nog precies van wie, waarom en wanneer ik zo’n hartverwarmend berichtje kreeg.”
      Precies, die staan in je hart en in je geheugen gegrift :~) Een kwestie van ze even terugzoeken en checken of je het mag gebruiken. Mooi Aukje!

      Reply
  2. Kitty Kilian

    Klopt. Het blijft vervelend om ze te vragen, maar het is gewoon nodig. Ik ben er eerlijk over, dat ik ze hard nodig heb. En dan is het aan mijn cursisten om te keizen of ze me wel of niet willen helpen. Ik ben nooit boos of teleurgesteld als ze het niet doen. Ik zie het als een gunst.

    Reply
    • Sandra

      Ja, dat is een goede Kitty. Eerlijk zijn over dat je ze hard nodig hebt, zonder het als sociale plicht te presenteren. Ze zijn ook belangrijk, die testimonials. Na goede content en mond-op-mond-reclame is het de meest belangrijke reclame die je hebt.

      Fijn als mensen dat in woorden willen vatten. En als ze het om wat voor reden dan ook niet willen, is het ook prima.

      Reply
  3. Wendy Nieuwland

    Ha Sandra,

    Zo herkenbaar! Het heeft ons ook heel wat tijd en moeite gekost voor we ze hardop durfden te vragen. Precies om al die redenen die jij noemt.

    Wat voor ons het verschil heeft gemaakt, is dat we het gingen framen als feedback vragen. Dat doen we namelijk altijd. We vragen niet alleen om te zeggen wat mensen fantastisch vonden, maar ook wat minder goed werkte en wat ze op voorhand weerhield. Daar zeggen we dan eerlijk bij dat we dat ook gebruiken om te delen natuurlijk (met check door hen). Maar ook om zelf van te leren.

    Dat helpt.

    Reply
    • Sandra

      Mooi Wendy! En het is grappig, sinds ik dit blog geschreven heb en er veel over nagedacht heb en het thema van alle kanten onderzocht heb, is de moeite en de kramp verdwenen. Zo help ik mezelf ook met m’n eigen blogs ;~) En door de reacties die mensen geven, dus dank!

      Reply
  4. Sandra de Jong

    Ondertussen heeft Ida Sluiskes trouwens een hele goede QuickFix weggever geschreven met tips over wie je testiominals vraagt, wat je mensen vraagt, waar je die testimonials dan neerzet op je site en meer. Een aanrader wat mij betreft:
    https://www.tekstbestendig.nl/weggever/

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *