Hoe je oneindig veel mogelijkheden ontdekt om fijn te werken (over geweldloze communicatie – ook met jezelf)

door | jul 3, 2023 | Persoonlijk | 8 reacties

Als zogenaamd verstandige volwassenen verbazen we ons soms over de halsstarrigheid van jonge kinderen. Het ene moment zit een kleuter heerlijk in de zandbak te spelen, het volgende moment is alles mis omdat het bakje in de vorm van een vis kwijt is.

We fronsen onze volgroeide wenkbrauwen:
“Er zijn genoeg vormpjes, dan neem je toch gewoon een andere?”
“Nee, ik wil de vis!”
“Kijk, deze zeester is ook leuk.”
“Nee, ik wil de vís!”

Je denkt misschien dat wij evenwichtige, grote mensen veel flexibeler met allerlei beperkingen omgaan. Maar dat is niet zo. Ook al huilen en schreeuwen we niet meer hardop, we vinden het nog steeds moeilijk om verschillende mogelijkheden te zien als we iets heel graag willen.

We hebben een bepaalde behoefte en denken dat er maar één manier is om die te vervullen.

Geweldloze communicatie – néé niet afhaken nu

Altijd als ik mensen vertel over geweldloze communicatie, zie ik ze verward kijken en wens dat iemand beter had nagedacht over die term. Een van de eerste regels die je als marketeer en tekstschrijver leert, is namelijk dat de negatieve vorm niet goed werkt als je iets over wilt brengen.

Want als je zegt dat je een manier van communiceren hebt bedacht waarbij je elkaar géén geweld aandoet, is geweld het woord dat blijft hangen. De ontkenning in de vorm van geen of loos, heft dat haakje niet op. Benoem liever wat het wél is, in dit geval bijvoorbeeld verbindende, open of respectvolle communicatie.

Maar dat terzijde, dit blog gaat over mogelijkheden ontdekken om fijn te werken, niet over het bedenken van een goede merknaam.

Onderzoeken van behoeften

Ik leerde voor het eerst over behoeften en de verantwoordelijkheid ervoor, tijdens een training gebaseerd op die geweldloze communicatie. Ik leerde daar hoe ik kan onderzoeken welke behoefte er zit achter een emotie (of een brei aan emoties) die ik voel.

Een voorbeeld: ik voel me boos omdat vriend Joris niet mee wil naar de film. Er kunnen allerlei behoeften achter mijn wens om naar de film te gaan liggen en het scheelt enorm als je weet of dat op dat moment verbondenheid is, leren, spontaniteit of iets anders.

Daarna leerde ik twee grote eye openers

Als eerste: andere mensen zijn níet verantwoordelijk voor jouw behoeften. Je kunt iemand een verzoek doen, maar je bent zélf verantwoordelijk. En als tweede: je kunt een behoefte op allerlei verschillende manieren vervullen.

Dus als ik behoefte heb aan verbinding, dan is Joris daar niet verantwoordelijk voor. Ik kan ‘m vrágen of hij mee wil naar de film, maar als hij geen zin heeft – bijvoorbeeld omdat hij juist behoefte heeft aan beweging – kan ik alternatieven zoeken voor mijn behoefte. Ik kan een andere vriend vragen om mee te gaan naar de film, ik kan Joris vragen of hij zin heeft om samen te wandelen of ik kan zoeken naar nog een andere mogelijkheid. 

Het vraagt oefening om te ontdekken welke behoefte er precies speelt en het vraagt oefening om verschillende mogelijkheden te bedenken om zo’n behoefte te vervullen. Maar het is een enorme bevrijding als dat lukt.

“Ok, en wat heeft dat allemaal met prettig werken te maken?”

Of je nou fotograaf of yogadocent bent, als ondernemer heb je gemakkelijker invloed op de manier waarop je werkt, dan wanneer je in loondienst bent.

Ik werkte zelf vroeger bij een behoorlijk leuke organisatie, maar het was toch echt niet de bedoeling dat ik zonder overleg om drie uur m’n spullen pakte omdat ik het wel genoeg vond en zin had om op de bank een boek te lezen. En een wandeling maken deed je in de officiële pauze, niet tussendoor om eens rustig over iets na te denken.

En ook al zocht ik ook in loondienst naar mogelijkheden om m’n behoeften te vervullen (ik begon de werkdag bijvoorbeeld later dan standaard – want ik houd niet van haasten in de ochtend en ik werkte deels thuis zodat ik ook ongestoord kon werken) – nu als autonoom ondernemer is er toch echt heel veel meer mogelijk.

Een paar jaar geleden leek dat alleen opeens allemaal anders

Er kwam een pandemie en een lock-down en ik was er zelf als ondernemer nogal door overdonderd, hoe van alles niet meer mogelijk was. Ik kon niet meer naar de co-workingspace waar ik in die tijd zo fijn met een paar anderen zat. Ik kon veel minder uren in mijn bedrijf steken door het homeschoolen van onze toen zesjarige. En ik kon me niet meer geestelijk voeden met filosofische gesprekken in de kroeg na een les bij de Schrijversvakschool.

Ik wilde mijn lievelingszandvormpje terug

Ik voelde me in dat eerste half jaar van corona boos en verdrietig. Totdat ik me afvroeg welke behoeften ik heb, als het om werken gaat. Wát zorgt er eigenlijk voor dat ik prettig werk?

Ik maakte een lijst en verdeelde die in categorieën. De eerste werd “fysieke omstandigheden”: temperatuur, licht, geluid, uitzicht, binnenklimaat.

Ik maakte een lijstje met bullets en schreef per onderdeel op waar ík blij van word en op welke manieren ik dat kan realiseren. Daarna deed ik hetzelfde voor andere categorieën en zo kwam ik op een lijstje van factoren die ervoor zorgen dat ik fijn kan werken.

En veel belangrijker, ik ontdekte dat ik die factoren op verschillende manieren kan invullen. Er is niet maar één manier.

Ik voelde me alsof ik m’n vissenvormpje onder een emmer terugvond, ik kon weer verder met waar ik zo blij van word.

Je lievelingsvormpje kan veranderen

Corona lijkt alweer lang geleden en soms bijna surrealistisch. Ik heb daarna alweer nieuwe werkplekken gehad in creatieve broedplaats de Biotoop.

En nu is het wéér anders. Want waar ik me eerder niet kon voorstellen dat ik het zonder externe werkplek zou doen, heb ik nu m’n werkplek bij de Biotoop opgezegd.

M’n behoefte is veranderd. Ik word nu bijvoorbeeld extra blij van even tussendoor m’n harmonica pakken om een deuntje te spelen, van af en toe lekker liggend op bed werken, van uitgebreide lunches maken en van wat eerder stoppen voor een kopje koffie in de stad. Dingen die beter passen bij vanuit huis werken. 

~ Een kort filmpje met een indruk van mijn werkdag ~

En het blijft zoeken naar mogelijkheden. Want ik houd van kluizenaren en denken en stilte. Maar ik houd ook heel erg van spontane ontmoetingen en uitgebreide kletspraatjes met mensen die ik wel of juist nog niet ken.

Maar al die behoeften kunnen op verschillende manieren ingevuld worden en het fijne van het ondernemerschap is dat je zoveel ruimte hebt om te zoeken naar je lievelingszandvormpje van dat moment.

Dus ik ben benieuwd:

Wat zorgt ervoor dat jíj fijn werkt? Ga in gedachten eens je dag door en bedenk hoe je ideale werkdag er uit zou zien. Schrijf op welke kenmerken daarbij horen en bedenk per behoefte minstens twee mogelijkheden om dat zélf te realiseren. En als je zin hebt, deel er hieronder een paar met ons om onze mogelijkheden nog wat verder te verruimen.

P.S.

Een paar keer per maand een verhaal zoals dit in je mailbox? Over integere marketing, schrijven, creativiteit, ondernemen vanuit idealen en andere dingen waar nou eenmaal dringend en met plezier over geschreven moet worden? Kom ook bij die leuke club mensen die mijn mailtjes krijgen (welkom). 

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een verhaal van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach.

Aan de slag met jouw marketing, positionering of schrijven?

8 Reacties

  1. Maaike Wind

    Mooi. Ik doe dit ook niet. Gek. Ik denk veel na over hoe ik mijn tijd besteed en over hoe mijn dagen eruit zien en over hoe het beter kan. En toch zit ik al weken te werken aan mijn keukentafel, waar ik nu duizend dingen tegelijk doe en wat helemaal niet fijn is, eigenlijk.

    Nee, correctie: ik zát te werken aan mijn keukentafel. Ik las je blog post, ging staan, trok alle stekkers los en nu, vijf minuten later, zit ik te werken aan mijn bureau in de woonkamer. Hoera! Dankjewel.

    Antwoord
    • Sandra

      Geweldig, Maaike :~) Hoera!

      Antwoord
  2. Frank

    Weer heel mooi geschreven!
    Ik word er blij van en geeft me een gevoel van ruimte.

    Antwoord
    • Sandra

      Nog eens hoera! (net ook al voor Maaike). :~)

      Antwoord
  3. liesbeth

    Wat een heerlijke blog Sandra. Vrij denken en doen. Ik ga ook zo’n lijstje maken!! Of misschien wel heel veel lijstjes. ; -) Dank!

    Antwoord
    • Sandra

      Super Liesbeth. Het heeft mij heel veel duidelijkheid gegeven – en een gevoel van vrijheid. Veel plezier!

      Antwoord
  4. Karin van der Tuin

    Oh ja, dit is echt heel leuk om te onderzoeken voor jezelf! Op diverse vlakken. Fijn blog dit, voel gelijk een soort nieuwe ruimte!

    Antwoord
    • Sandra de Jong

      Ha, wat fijn om te lezen Karin! Ja, er is van alles mogelijk. Misschien niet het eerste waar je aan dacht of zo graag wilde, maar als je er achter komt dat andere dingen willen eigenlijk voor hetzelfde zorgt: ruimte! :~)

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *