Waarom je je marketing best even stil mag leggen – zelfs als je dol bent op je bedrijf

by | Apr 9, 2020 | Integere marketing, Persoonlijk | 9 comments

Ik zit aan de keukentafel met onze zesjarige zoon. Rekenwerkboek, taallessen en veel berichten van school. In mijn hoofd gonst het van de gedachten die me toespreken. “Dit is hét moment om dat online merkstrategie-aanbod waar je aan werkt te lanceren.” “Wanneer ga je nu tijd besteden aan dat essay voor de Schrijversvakschool?” “Heb je dat bericht over het rekenwerkboek wel doorgestuurd?” “Kijk eens naar die webstatistieken, je bezoekersaantal kéldert, ga nou een nieuw blog schrijven.”

Mijn hoofd zoemt en ik weet niet waar ik mijn aandacht op moet richten. Mijn mailbox stroomt over van het gratis aanbod: films, e-books, cursussen. Het lijkt alsof de hele wereld denkt dat ik me verveel.

Ondertussen buitelen ook mijn emoties over elkaar heen. Liefde voor ons gezin, dankbaarheid voor onze achtertuin met moestuin, dankbaar dat we op dit moment gezond zijn, bezorgdheid om iedereen die in de zorg werkt, zorgen om alle zieken op de wereld, financiële onrust, het gemis van iedereen die ik zo graag zie en liefde voor allerlei mensen.

Op LinkedIn zie ik het ene online aanbod na het andere verschijnen

Bedrijven bieden hun diensten aan via Zoom, online cursussen worden met korting aangeboden en ondernemers houden online spreekuren.

Moet ik dat ook? Mis ik niet de boot? Vergeten mensen me niet? De zorgen zoemen in m’n hoofd en houden me ‘s nachts wakker.

En dan weet ik het. Ik vind het niet erg om even de boot te missen. Ik wil me focussen op mijn mentale en fysieke gezondheid, op m’n gezin en op wat ik verder kan doen om voor mijn omgeving te zorgen. Alles wat daarnaast nog past, wil ik als extra zien. Niet als noodzaak. 

Deze pandemie verandert de wereld en onze levens

Ik denk dat het goed is om stil te staan, in elk geval voor even en in elk geval waar het kan. Ik verlang naar rust en stilte en duik als een walvishaai de diepzee in.

En die gemiste boot? Die komt heus wel weer en anders bouw ik ‘m over een tijdje zelf. Met de energie die ik dan heb, omdat ik die nu heb gekoesterd.

Dus het spijt me, ik bied je geen online cursus merkstrategie. Nog niet. En ik heb even geen nieuw blog voor je – wel een stapeltje oude die ook behoorlijk leuk zijn -. En als je mijn hulp wilt bij merkstrategie of teksten schrijven, hoop ik dat je nog even geduld hebt.

Ik help je graag over een tijdje. Als de storm wat is gaan liggen of als we gewend zijn aan de storm en ons er beter toe kunnen verhouden.

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een blog van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach

Aan de slag met jouw marketing, positionering of schrijven?

9 Comments

 1. Maaike Wind

  Hoi. Fijn om te lezen, dit stukkie. Vlak voor het coronatijdperk begon nam ik me voor geen haast meer te hebben. Voelt nu extra belangrijk. Ik ben er nog niet zo goed in, ik oefen ermee, maar ik word er nu al blij van. Het komt goed, denk ik. Rustig aan. 💚

  Reply
  • Sandra

   Het geeft ook een soort ander tijdsbesef, deze periode. Misschien doordat we niet weten wat er komt? Dat zorgt bij mij aan de ene kant voor onrust en zorgen. Maar sinds ik besloten heb om te stoppen met door te willen denderen alsof er niks aan de hand is, is er ook een ander aspect van dat veranderende tijdsbesef. Ik voel me op dat vlak weer meer zoals ik me als kind voelde :~) Als ik buiten naar de sloot kijk of door het gras rol met mijn zoon: een meer open tijdsbesef waar ik ook heel blij van word.
   Misschien niet echt te volgen dit 😉 De ervaring is nog vers.

   Reply
 2. Ayalies

  Wat heerlijk herkenbaar om te lezen. Precies wat jij zegt, de hele wereld lijkt te denken dat ik me verveel. Terwijl die extra zorg thuis en dat mentaal touwtjegetrek van emoties me onrustiger maken dan ooit.
  Dat geeft rust, weten dat ik niet de enige ben 😉

  Reply
  • Sandra

   Daar ben ik blij om, Ayalies, dank voor je reactie :~) Het gaf mij heel veel rust om me te realiseren dat ik te veel ballen in de lucht wilde houden terwijl de wereld op z’n kop staat. Dat ik niet alles tegelijk kan en wil. Laten we bewust kiezen op welke boot we wel en niet stappen.

   Reply
  • Sandra

   Klopt. Er is niet mis met weggevers en online aanbod. Sterker nog, als het relevant en van waarde is, is het geweldig. Maar je hóeft het niet te doen als je hoofd en je hart er nu niet naar staan.

   Reply
 3. Marijke van Veldhoven

  Heel fijn, deze blog 🙂

  Reply
  • Sandra

   Dankjewel Marijke, dat doet me goed om te lezen :~)

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *