3-weekse mini-cursus
Samen naar Mastodon
Social Media heeft veel toffe kanten. Je kunt er verbinding maken met oude en nieuwe bekenden, inspiratie opdoen en doorgeven. Je kunt online dingen nieuwe ontdekkingen doen en misschien zelfs troost vinden.
Maar Big Tech voelt de laatste tijd voor veel mensen steeds akeliger en de voor- en nadelen beginnen wel erg uit balans te raken. Gelukkig is er Mastodon. En als je wilt ontdekken we dat samen.
Baas over je eigen tijdlijn
Mastodon is een social media kanaal dat niet van Big Tech is. Er zijn geen tracking pixels, geen opdringerige advertenties en er is geen algoritme dat voor jou bepaalt wat je te zien krijgt, of dat dicteert hoe jij je berichten moet schrijven voor zoveel mogelijk zichtbaarheid.
Mastodon is van niemand en van iedereen. Je maakt er je eigen tijdlijn en je werkt zelf aan het ontdekken van nieuwe mensen.
Mastodon is een samenzijn op een dorpsplein. Een feestje vol met mensen die elkaar leren kennen en dingen van elkaar ontdekken.
Als je wilt, neem ik je bij de hand en trek je dat dorpsplein op. Een dorpsplein zonder de vieze bijsmaak van Big Tech. Een dorpsplein dat we zelf in de hand hebben.
DIGITALE AUTONOMIE
Geen algoritme
Je kunt prima zelf naar Mastodon en je weg daar vinden. Je vindt op deze site ook een blog met een stappenplan en tips om je te helpen.
Maar niet iedereen vindt het even gemakkelijk om te wennen aan iets nieuws en niet iedereen vindt het even makkelijk om koppig door te zetten totdat het werkt.
En dat doorzettingsvermogen heb je wel nodig. Er is geen algoritme dat je zo snel mogelijk verslaafd wil maken door jou precies de juiste content voor te schotelen. Op Mastodon doe je dat zelf.
Dat bouwen aan een toffe tijdlijn kost even moeite, maar geloof me, die moeite is het meer dan waard. En als je wilt doen we dat samen.
In 3 weken een leuke en gezamenlijke start
In drie weken gaan we samen op avontuur. Jij, ik en een handvol andere gezellige en eigenwijze mensen. Mensen die willen dat social media er anders uit ziet en dat graag samen willen ontdekken op Mastodon.
We maken een profiel aan dat werkt, je ontdekt hoe je hashtags, filters en lijsten kunt gebruiken en hoe je leuke mensen vindt. Zodat je na die drie weken met plezier en gemak gewoon verder gaat met bouwen en ontdekken.


Samen naar Mastodon
€ 40 excl. btw (try-out prijs)
* Deze try-out ronde zit vol (superleuk!) *
Mail me als je een seintje wilt voor een volgende ronde in mei of juni.
- 3 weken lang samen Mastodon ontdekken
- 3 online Meet Up’s met uitleg, uitwisseling, voorbeelden en antwoorden op je vragen (op vrijdag 4 april 16:00 uur, vrijdag 11 april 16:00 uur en donderdag 17 april 16:00 uur)
- Om de paar dagen een mailtje met kleine opdrachtjes en tips om je op gang te helpen en te houden
-
Een leuk groepje mensen met wie je samen aan de slag gaat zodat je daar direct een fijne basis hebt. Alsof je niet in je eentje naar een feestje gaat waar je nog niemand kent, maar samen met een clubje anderen (minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers)
Sandra de Jong
Try-Out Mini Cursus
Je kunt Mastodon best zelf starten en opbouwen. Dat heb ik anderhalf jaar geleden ook gedaan.
Maar niet iedereen vindt dat even makkelijk en mensen vroegen me of ik ze wilde helpen, en dat wil ik. Daarom deze mini-cursus. In try-out vorm, voor een try-out prijs want het is fijn als het niet direct perfect uitgedacht hoeft.
Wél op basis van ruim zes jaar ervaring in coaching, training, cursussen ontwikkelen en lesgeven en 20 jaar ervaring met communicatie. En op basis van heel veel enthousiasme voor Mastodon.
We gaan er iets tofs van maken en dan hoor ik na afloop graag je hoe je het vond.
Veelgestelde vragen
Is deze mini-cursus alleen voor ondernemers?
Nee. Normaal geef ik inderdaad trainingen, curussen en coaching aan ondernemers, maar deze cursus is voor iedereen.
Wanneer zijn die online Meet Up's nou precies?
Op vrijdag 4 april 16:00 uur, vrijdag 11 april 16:00 uur en donderdag 17 april 16:00 uur. De Meet Up’s zijn via Zoom en duren een uur. Als je een keer niet kunt (of helemaal niet kunt) is dat geen groot probleem.
Het is het leukste als je er bij bent, maar je kunt me je vraag ook 24 uur voor de Meet Up mailen en dan lees ik ‘m voor en neem ‘m mee. En ik neem de Meet Up op, dus je kunt de Meet Up terugkijken (binnen een maand, daarna delete ik het om niet overbodig veel data op te slaan).
Hoe zit het met die try-out prijs?
Ik ben super enthousiast over Mastodon en zet graag samen stappen naar digitale autonomie en verbondenheid. Vanuit die idealen zou ik deze cursus het liefst gratis geven. Maar er moet ook brood op de plank, daarom is de cursus niet gratis.
Tegelijk houd ik van spontane acties en “hop aan de slag”. Dus daarom “hop” deze cursus, voor een vrij lage try-outprijs. Dan hoor ik na afloop graag je ervaring en pas ik de cursus (en misschien de prijs) daarna wel aan. Eerst maar lekker aan de slag. Op basis van zeven jaar ervaring in het ontwikkelen en geven van cursussen en op basis van anderhalf jaar met veel plezier aanrommelen op Mastodon :~)
Jij bent toch merkstrateeg en schrijfdocent? Waarom geef je deze cursus?
Klopt, ik ben merkstrateeg en schrijfdocent. Maar ook marketeer met een allergie voor gebakken lucht en verhalen die niet kloppen. En daar zit ook mijn aversie tegen Big Tech. Want als er een sector is waar de dingen aan de buitenkant heel anders gepresenteerd worden dan ze in werkelijkheid zijn, dan is het wel Big Tech.
Daarom schrijf ik er al jaren over, zoek bij m’n blogs eventueel op de woorden “Google”, “Facebook”, “Tracking” en “Mastodon”, dan vind je ze en kun je meer lezen.
Ik ben ondernemer, kan ik Mastodon voor m'n marketing gebruiken en leer ik dat ook?
Je kunt Mastodon voor je marketing gaan gebruiken, maar dit is geen marketingcursus. Sowieso kun je dat pas doen als je het platform en de cultuur snapt en je er thuis voelt. Je gooit bij een feestje van vreemden ook niet de deur open en begint te schreeuwen over je werk.
Oftewel: als je benieuwd bent naar de mogelijkheden voor marketing op Mastodon dan geef ik daar in de cursus zeker een aantal tips en suggesties over, maar daar zal niet de focus op liggen. De focus ligt op je thuis gaan voelen bij Mastodon en ontdekken hoe supertof het is om onderdeel te zijn van een platform dat mensen zelf en samen maken.
Ik heb al een profiel aangemaakt op Mastodon, maar voel me beginner - is dit dan ook voor mij?
Ja. We starten in de cursus bij het begin (het kiezen van een instance en een profiel aanmaken op een goede manier), maar als je al een profiel hebt kun je ook meedoen.
Ik vind dingen met computers en internet ingewikkeld, is dit dan ook voor mij?
Nee. Ik neem je bij de hand en we doen van alles samen, maar als je in paniek raak als ik zeg dat je de url uit je browser moet kopiëren, of even een nieuw tabblad moet openen, dan is deze cursus niet voor jou omdat dat niet werkt in een online groepje.
Ik zit op Bluesky, geef je daar ook een cursus in?
Nee, want Bluesky is helaas geen duurzame oplossing.
Het stemt me hoopvol voor hoeveel mensen een ethische grens is bereikt en hoe we samen zoeken naar alternatieven. En ik snap dat mensen Bluesky tegenkomen en dat proberen.
Maar Marleen Stikker en Danny Lämmerhirt van Waag (de experts als het gaat om digitale autonomie) schrijven: “Bluesky telt nu wereldwijd 23 miljoen gebruikers en groeit onstuimig. Voor journalisten, politici en influencers is het een alternatief omdat haatdragende taal, desinformatie en bots daar grotendeels afwezig zijn. Voorlopig. Er is namelijk geen enkele garantie dat Bluesky niet dezelfde weg aflegt als het voormalige Twitter.”
“Bluesky is een for-profit company met investeerders die banden hebben met Trump en Bannon. Dat Bluesky de status heeft van een ‘public benefit corporation’ heeft niet veel om het lijf en voorkomt niet dat Bluesky in handen is van exact dezelfde big tech elite die zich naast Trump in het Witte huis heeft genesteld. Bluesky blijft in controle van de onderliggende technologie.”
Over Mastodon schrijven ze: “Mastodon laat zien hoe het wel moet. Dit sociale netwerk is onderdeel van het Fediverse en bepaalt zelf de moderatieregels. De 9 miljoen gebruikers van Mastodon maken gebruik van ruim 9000 kleine en grote sociale netwerken, die allemaal met elkaar kunnen communiceren.”
“Die vorm van decentralisatie is belangrijk voor de toekomst van sociale media. De verantwoordelijkheid voor moderatie ligt in handen van de duizenden organisaties die samen het netwerk vormen. Alleen door de verantwoordelijkheid voor moderatie te delen en daarin ruimte te laten voor andere redactionele keuzes, kunnen we de pluriformiteit van het publieke debat dat essentieel is voor een functionerende democratie behouden.”
Een lang antwoord op je vraag, maar daarom voor mij dus geen Bluesky. Want als je de moeite neemt om een ander sociaal platform te kiezen, zou ik het direct goed doen en je aandacht en energie in iets stoppen dat in de basis klopt en voor de lange termijn is.
Elke dag komen er nieuwe leuke mensen binnen bij Mastodon en het ontroert me hoe warm die ontvangen en geholpen worden. Ik hoop dat je er ook bij komt :~)
Voor welk Big Tech platform is Mastodon het meest een alternatief?
Als je kijkt naar Facebook, Instagram en X, lijkt Mastodon het meest op X. Het is een platform waarop veel korte berichten worden gedeeld (of lange in de vorm van een draadje – leg ik uit tijdens de cursus), waar links naar buiten worden gedeeld en foto’s of korte filmpjes.
Instagram is heel beeldgericht en dat is Mastodon minder, maar je kunt in je berichten tot vier foto’s tegelijk delen. En er zitten bijvoorbeeld ook veel kunstenaars en fotografen op Mastodon, dus je tijdlijn kan heel creatief zijn (als je ‘m zelf zo inricht – leg ik je ook uit :~) ).
Facebook heeft groepen en events, dat heeft Mastodon (net als X) niet. Maar je kunt wel een groepsgevoel krijgen door het gebruik van hashtags waarmee je mensen over de hele wereld kunt vinden met een bepaalde interesse.
En verder lijkt het dus ook helemaal niet op Instagram, Facebook of X, want er zijn géén irritante reclames, pusherige groepen, dwingende algoritmes of akelige eigenaren. En je wordt ook niet via elke website die je bezoekt stiekem getrackt om daarna op het platform bestookt te worden. En je data wordt niet verzameld en dus ook niet verkocht aan bedrijven die er ik-weet-niet-wat mee doen. Kortom: Mastodon is tof! :~)

