Hoe ver kun je afdwalen en toch een herkenbaar merk houden? (de Goudlokjes-zone)

by | Mar 5, 2020 | Merkstrategie | 10 comments

Ruimtewetenschappers noemen de bewoonbare zone in een planetenstelsel de Goudlokjeszone. Je weet wel, van dat sprookje met die beren.

Goudlokje eet stiekem van drie bordjes berenpap. Die van de pappa-beer is te heet, die van van de mamma-beer te koud. Maar de pap van het berenkind en is precíes goed en ze eet de kom helemaal leeg.

De Goudlokjeszone – precies goed

Net zoals die pap precies goed is voor Goudlokje, is de afstand van onze planeet aarde ten opzichte van de zon óók precies goed. En zo heeft elk planetenstelsel zijn eigen Goudlokjeszone, waar in principe leven mogelijk is.

Die Goudlokjeszone geldt natuurlijk voor ontelbaar veel aspecten van ons leven. Er is een zone voor de hoeveelheid kikkererwten in je zelfgemaakte humus en een zone voor de hoeveelheid vragen die je tijdens een groepstraining kunt stellen aan de docent.

Én er is een Goudlokjeszone voor de focus van je merk.

Merkstrategie geeft focus

Als je aandacht besteedt aan je merkstrategie, presenteer je jezelf helder aan de buitenwereld.

Een van de meest belangrijke aspecten van een goede merkstrategie is focus. Merkstrategie kun je zien als een zandzeef, of – een meer egostrelende metafoor – een goudzeef. Je schudt alles wat je met je bedrijf bent nét zo lang heen en weer tot de essentie als goudklontjes overblijft. Helder en duidelijk.

Een extreem voorbeeld van het tegenovergestelde. Stel je bent een meubelmaker en vertelt op je website tot in detail over álle vakken van de meubelmaakschool en over de verschillende woonplaatsen waar je hebt gewoond. Daarnaast deel je op LinkedIn ook nog de berichten van iedereen die je aardig vindt. Van de yogaschool van je beste vriendin tot de business coach bij wie je eens een traject gevolgd hebt.

Als je jezelf zó ongezeefd aan de buitenwereld toont, zien mensen door de bomen het bos niet meer. Ze kunnen niet herkennen wat jou onderscheidt.

Duidelijk. Maar wat heeft dat met die Goudlokjeszone te maken?

Als je wilt dat mensen je snappen, blijf je in je communicatie dicht bij je kern. En gelukkig: als je merkstrategie klopt en integer is, zal dat ook gemakkelijk zijn.

Je focust je dan bijvoorbeeld als meubelmaker die kiest voor hergebruik, op verhalen over meubels, handwerk en circulariteit. Voeg er een vleugje freak factor aan toe en het beeld is herkenbaar. Helder en duidelijk.

Maar hóe streng moet je in die merkstrategie zijn?

Mag je als duurzame webdesigner dan niets op LinkedIn delen over de nieuwste strip van Barbara Stok? En kan je als humoristische boekhouder geen blog schrijven over je zorgen om de biodiversiteit?

Ten eerste: alles mag. Het laatste waar wie dan ook blij van wordt, is van verkrampte communicatie die uit een voorgestanste mal lijkt te komen.

Voel je vrij in je communicatie en maak met plezier verbinding. Maar wil je dat mensen de essentie van jou en je bedrijf steeds kunnen herkennen? Blíjf dan binnen de Goudlokjeszone.

Hoe? Vlieg af en toe met een raket naar buitenste rand van je sterrenstelsel, kijk van een afstandje of je nog goed zit en stuur eventueel een beetje bij.

P.S. Kan je wel een co-piloot gebruiken?

Ik help je graag. Hoe?

Bijvoorbeeld met de gratis mini-cursus Storybranding  (4 korte video’s die je direct een eind op weg helpen). Of met een LinkedIn-Training waarin je leert hoe je Personal Branding inzet op LinkedIn en we samen je profiel bekijken en verbeteren.

Zélf beginnen met integere marketing en storybranding?


Ik snap heel goed dat integere marketing en merkstrategie niet altijd gemakkelijk zijn.

Daarom speciaal voor jou: vier korte video's waarin ik je bij de hand neem.

Maak kennis met Integere Storybranding, zodat je de eerste stap kunt zetten naar een helder, aantrekkelijk én eerlijk merkverhaal.