Hoe zorg je ervoor dat mensen je teksten snappen? (Ontwijk de Valkuil van Volledigheid)

by | Sep 11, 2019 | Schrijven | 0 comments

‘Hé, hoe ging je sollicitatiegesprek eigenlijk? 
Voor die administratiefunctie bij de universiteit?’

‘Eh, tja, dat was wat vreemd. 
Het ging eerst gewéldig goed. 
Ik vertelde dat ik tien jaar hoofd administratie was bij de bieb en dat ik net klaar ben met die bijscholing fiscaliteit. Ze waren echt súper enthousiast en vroegen zelfs al op welke dagen ik het liefste werk.’

‘Goed zeg, en toen?’

‘Ja, ik weet het niet. 
Toen vertelde ik dat ik die toneelcursus volg en wat ik daar geleerd heb. En dat ik vroeger nog drie jaar Pabo heb gedaan en hoe dat gelopen is. Toen gingen ze opeens in hun papieren rommelen en zeiden dat ze nog wel zouden bellen. 
Ik heb nog niks gehoord.’

Too much information

Té veel informatie helpt de ontvanger niet. Dat is niet alleen zo bij sollicitatiegesprekken, het werkt exact zo bij de content op je site. Goede content hóeft niet volledig te zijn. Goede content blijft vooral bij één onderwerp. Van het begin tot het einde. 

Er zijn verschillende manieren om je eigen on-topic blijven te bewaken. Eén daarvan is het kritisch checken van je slot. Want dat pakkende slot is altijd de klos als mensen te veel willen vertellen. Het schrijven gaat lekker en je tekst is zo goed als af. En dán slaat de twijfel toe: ‘Oei, zal ik dit er ook nog bij zetten? Wel belangrijk dat mensen dat ook weten. En misschien moet ik dát er voor de duidelijkheid ook nog bij noemen.’ 

En zo eindigt een tekst met een extra alinea die níets met het onderwerp te maken heeft en waar door het gebrek aan focus ook nog de pit verdwenen is. Niets zo teleurstellend voor je lezer als een pakkende tekst die op het einde futloos doodbloedt. 

Maar mijn lezers moeten toch alle belangrijke informatie kunnen vinden?

Jazeker. Maar dat kan alleen als jíj die informatie voor ze structureert. Hapklare brokken met informatie over één onderwerp. Een hap rijst, een hap havermout of een hap pruimentaart. Niet alles door elkaar, zodat je weet wat je eet. 

Op die manier zorg je ervoor dat mensen snappen waar je tekst over gaat en dat ze iets willen doen. Verder lezen op een andere pagina, je benaderen voor een afspraak of tevreden gniffelend voor zich uit staren om nog even na te genieten van je verhaal. 

En hoe doe ik dat dan?

Bedenk voor je een tekst gaat schrijven – of dat nou een blog of een pagina is – wáár het je om gaat. Wat is het dat je lezer op deze pagina verwacht, wat is het dat op deze plek absoluut verteld moet worden? 

Schrijf die kern in een woord of een zin op. Check tijdens en na het schrijven of je je aan je onderwerp hebt gehouden. Controleer of het begin én het einde van je tekst over hetzelfde behapbare onderwerp gaat. 

Integere marketing

Je las een blog van Sandra de Jong; marketeer, merkstrateeg en tekstschrijver. Ik help je om jezelf eerlijk en aantrekkelijk in de markt te zetten.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *