Hoe voorkom je het copycat-virus in je marketing? (2 tips)

by | Mar 11, 2022 | Integere marketing, Schrijven | 2 comments

Als ik een paar dagen met Vlamingen optrek, heb ik al snel de neiging om ook na elke drie zinnen amai te zeggen. Als ik onder Friezen ben ligt het woordje no op de punt van mijn tong.

Of het nou met taal is, met kleding, met grappen of iets anders: mensen zijn van nature geneigd om elkaar te imiteren. Dat heet sociaal gedrag en het zorgt er onder andere voor dat we ons met elkaar verbonden voelen.

Kopieergedrag is vaak geen probleem

Het vervult onze behoefte om ergens bij te horen. Maar in marketing is dat elkaar na doen minder leuk. Al die social media-posts die volgens een bepaald format de wereld in geslingerd worden, al die websites die op elkaar lijken en al die testimonials die van dezelfde lopende band lijken te komen.

Kopiëren kan in het sociale leven nuttig zijn en voor verbinding te zorgen. Maar als je je in je marketing verschuilt achter gekopieerde algemeenheden en wat-iedereen-doet-dingen wordt je content saai en zorg je juist niet voor verbinding met je lezer.

Wees daarom dapper en kies je eigen vorm en stijl.

Tip 1: Check jezelf

Onderzoek tijdens het schrijven van een post of een blog of je niet stiekem aan het kopiëren bent en vraag je waarom. Kopieer je bijvoorbeeld omdat je je geïnspireerd voelt door een stijl en dat zelf wilt proberen en om je eigen vorm te vinden? Of kopieer je omdat je je wilt verstoppen achter formats van anderen?

Wees je bewust van wat je doet en waarom. Er zit overlap tussen kopiëren, inspireren en leren dus wees ook zeker niet verlammend streng voor jezelf. Kopieergedrag is niet altijd een slechte keuze. Maar handel niet op de automatische piloot. Als je jezelf doorhebt kun je bewuste keuzes maken.

Tip 2: Voed je creativiteit

Creativiteit ontstaat niet vanzelf, in elk geval niet bij ons volwassenen die voortdurend op onze telefoon zitten en een hoofd vol gedachten hebben.

Gelukkig kun je creativiteit voeden. Kijk om je heen, lees een stripboek of poëzie, ga naar een toneelstuk, knutsel met een kind, doe een korte cursus fotografie of maak een praatje met een vreemde.

Door iets anders te doen, kijk je op een andere manier naar de wereld en kom je op nieuwe ideeën.

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een blog van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach

Hulp bij jouw marketing, positionering en schrijven?

2 Comments

  1. Ida

    Heel herkenbaar. Je leert (vaak) door te kopiëren, maar als je uitgeleerd bent wordt het tijd voor je eigen smoel.

    Ik heb zelfs een tijdje een aantal personen ‘ontvolgd’ omdat hun stijl te bepalend werd voor de mijne.

    Reply
    • Sandra de Jong

      Goh ja, nu je dat schrijft kan ik me dat voorstellen: mensen “ontvolgen” om even vrij van een bepaalde invloed te komen. Slim en het getuigt van een goed schrijversbewustzijn.

      Andersom kan ook: ik lees soms voor het schrijven iets in een stijl die ik er graag wat meer in wil of die sfeer wat in me te hebben. Maar dat is altijd uit een heel ander genre, dus dan wordt het niet snel copy cat. Bijvoorbeeld een hoofdstuk uit “We noemen hem” van Marjolijn van Heemstra, of een podcast van toneelgroep De Nwe Tijd. Of een paar bladzijden poëzie als ik wat meer open wil staan voor metaforen.

      Groet van Groningen aan Aalten!

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *