Waarom je voorzichtig moet zijn met stockfoto’s – als je wilt dat mensen je snappen

by | Jul 1, 2020 | Integere marketing | 14 comments

‘O, dat geeft niet hoor.’

Misschien ken je het: iemand zégt dat iets geen probleem is, maar je merkt aan gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal of een klank in de stem dat diegene eigenlijk boos is. 

Incongruente communicatie noem je dat. Iemand zegt het ene en straalt het andere uit.

Niet prettig, want je weet dan niet waar je aan toe bent en kan de ander niet meer volgen.

Met de uitstraling van je bedrijf werkt dat net zo. Als je boodschap tegenstrijdig is, snappen mensen je niet meer.

Daarom moet je voorzichtig zijn met stockfoto’s

Stockfoto’s zijn gemaakt om zoveel mogelijk mensen aan te spreken 

Ze zijn daarmee per definitie doorsnee. Ze tonen wat veel mensen ongevéér willen laten zien.

Dat kan heel handig zijn, maar stockfoto’s zorgen op die manier ook snel voor een vage branding of huisstijl. Je beeld straalt standaard en dertien-in-een-dozijn uit. 

Of zoals schrijver en merkstrateeg Sally Hogshead het verwoordt: je straalt vanille-ijs uit.

Dat is lekker veilig want bijna iedereen vindt vanille-ijs wel te eten. Maar als je eígenlijk bloedsinaasappelijs bent, of kaneel-citroenijs, dan moet je je niet verstoppen achter een uitstraling van vanille. 

Laat zien en voelen wie je bent, in woord én in beeld. Want ook al heb je een duidelijke tekst: een verwarrend beeld kan dat teniet doen en je verhaal onbedoeld ongeloofwaardig maken.   

Kijk bijvoorbeeld naar Fairphone,

een bedrijf dat een zo eerlijk mogelijke telefoon wil maken.

Fairphone wil volledig transparant zijn in hoe ze werken. Stel je voor dat ze dan deze stockfoto zouden gebruiken om te laten zien hoe ze de arbeidsomstandigheden in Chinese fabrieken verbeteren: 

Stockfoto van Chinese fabriek via Canva

Bovenstaande foto straalt neppige vrolijkheid uit terwijl Fairphone verhalen vertelt over de echte situatie.

Gelukkig gebruiken zij echte foto’s op hun site. Foto’s van mensen en situaties die werkelijk met hun manier van werken te maken hebben: 

Afbeelding van Fairphone

Maar je ziet toch overal stockfoto’s op websites?

Inderdaad. Veel bedrijven gebruiken stockfoto’s. En veel ondernemers hebben daardoor ook een verwarrende uitstraling.

Ze stralen onbedoeld iets algemeens uit, als een winkelstraat vol dezelfde souvenirwinkels.

Moet ik dan hele dure foto’s laten maken? 

Als het om de essentie van je onderneming gaat, zou ik daar zeker in investeren. Schakel een professionele merkfotograaf in die snapt hoe het werkt. Zorg voor een goede briefing waarin je merkstrategie helder verwoord staat.

Het is de moeite waard om in zo’n basisset foto’s te investeren. Een kleine, compacte fotoshoot voor alleen de home en de about page, of een uitgebreide met beeld voor elke pagina op je site.

Congruent beeld helpt je bij het vertellen van een helder verhaal. 

Maar eh, jij hebt boven dit blog toch ook een stockfoto staan?

Klopt. Voor de minder belangrijke pagina’s op je site kun je best stockfoto’s gebruiken. Als je regelmatig blogt zou het ook wel heel kostbaar worden om tientallen extra eigen foto’s te laten maken.

Wees alleen wel kritisch bij het zoeken naar beeld. Passen de foto’s bij waar jij voor staat? Zit er een eenheid in je gekozen beeld en straalt het het juiste gevoel uit? 

Je kunt stockfoto’s ook goed bewerken om ze meer congruent te maken. Voeg bijvoorbeeld tekst toe aan de afbeelding, in je eigen huisstijl en met je eigen boodschap. 

Zo heeft Hanneke Laaning als onderdeel van mijn huisstijl ook het bovenstaande ontwerp gemaakt voor mijn blogbeeld. Dat geeft me een format dat niet voor ruis zorgt en ik weet wat voor soort stockfoto’s ik daarbij kan kiezen in kleur en stijl. 

Heb je nog een voorbeeld van congruent stockfoto-gebruik?

Niet van congruent stockfoto-gebruik – wél van congruent fotogebruik uit een externe bron.

Kijk maar naar de keuze van Kitty Kilian van de Blogacademie. Zij heeft een stijl die herkenbaar is én bij haar past. Ze gebruikt klassieke foto’s, een helderblauw vlak uit de kleur van haar huisstijl en teksten die matchen bij haar stijl.

Wat je bron ook is, op die manier kun je blogbeeld maken waarbij je lezer direct jouw eigen stijl herkent.   

Samengevat:

Als je je visuele branding passend wilt hebben bij waar je voor staat, is het een goed idee om een professional in te schakelen. Maar als dat niet in je budget past, kun je zelf al veel doen door na te denken en bewust te kiezen. 

Weg met de ruis.

Is je merk formeel, filosofisch of misschien rebels? Kies een uitstraling die daarbij past. Kies afbeeldingen en teksten die je herkenbaar maken en elkaar versterken.  

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een blog van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach

Aan de slag met jouw marketing, positionering of schrijven?

14 Comments

  • Sandra

   Dat is inderdaad een goede tip, die omdraaiing van je zoekterm, dank!

   Verschillende synoniemen zoeken voor het concept waar je over schrijft helpt ook.En daar is https://www.thesaurus.com/ dan weer een handige site voor. Maar de basis van je vormgeving in dezelfde stijl is inderdaad die congruentie. Liever een foto die minder goed bij het onderwerp past, maar wel bij je huisstijl en bij je merk, dan een foto die gewéldig bij het onderwerp past maar qua stijl en uitstraling volledig uit de richting is.

   Reply
  • Sandra de Jong

   Oeh ja, dat blog van jou had ik al eens gelezen. Zomaar foto’s ergens vandaan plukken is inderdaad al helemáál geen optie. Al deed ik het een jaar of twaalf geleden ook in mijn baan als marketeer. Ik wist toen niet beter. Nu gelukkig wel, net als jij.

   Kitty Kilian schreef er ook een goed blog over, over de cowboys die dan weer een verdienmodel maken van ondernemers aanklagen voor fout fotogebruik: https://www.deblogacademie.nl/claims-voor-plaatjes/

   En dank voor je compliment!
   Ha “laffe any-town foto’s” da’s ook een prachtige term voor vanille-ijs en straten vol dezelfde souvenirwinkeltjes. Die houden we erin ;~)

   Groet!

   Reply
 1. Marijke van Veldhoven

  Bloedsinaasappelijs of kaneel-citroenijs! Haha. Weer een hele fijne blog, Sandra. Weer een onderwerp over iets dat ik zo logisch vind dat ik er niet eens over na zou denken om erover te schrijven. Onterecht.

  Reply
  • Sandra de Jong

   Wat voor smaak ben jij Marijke? ;~) Geen vanille volgens mij.

   Reply
   • Marijke van Veldhoven

    Hmm, nee, geen vanille. Wat dan wel..?
    Pff. Ik ben niet goed in ijs-metaforen voor mijn werk.

    Reply
    • Sandra de Jong

     Iets met chocolade met cranberry? Zoet-zuur-bitter.

     Reply
 2. Mendy Bosch

  Ik ben blij dat ik wel stockfoto’s boven mijn blog mag gebruiken! 😉

  Reply
  • Sandra de Jong

   Ha, alles mag hoor Mendy, dat sowieso. Als je er maar bewust naar kijkt en afwegingen maakt, dat doet al veel.

   Bij jouw blogs zou er wat mij betreft wel wat meer eenheid in mogen als ik nu kijk en een goedbedoelde maar ongevraagde suggestie mag geven. Op de overzichtspagina’s is het best divers. Kijk eens of je een specifieke stijl kunt kiezen in fotografie en/of kleur. Het oudroze en het grijze van jouw site passen bijvoorbeeld wel heel mooi bij die oude foto’s van Pilates, maar minder bij de vrouwen die op het strand lopen.

   Zoiets zou veel extra eenheid geven voor die supergoede blogs van jou!

   Reply
 3. Pauline le Rutte

  Helemaal mee eens. Hetzelfde geldt voor je PowerPointpresentaties. Daarin kun je met je beeldmateriaal ook je huisstijl verwerken. Zoeken naar gratis foto’s kost vaak meer tijd omdat je meer pagina’s door moet lopen om een geschikte niet-cliché foto te vinden. Mij helpt het om goed om mij heen te kijken. Ik kijk graag naar advertenties in bushokjes of aanplakbiljetten waarin een bepaalde opmaak wordt gebruikt. Dat helpt me als idee voor PowerPointslides.

  Reply
  • Sandra de Jong

   Wat goed dat je je zo laat inspireren Pauline.
   En dat scrollen door foto’s van bijvoorbeeld Unsplash duurt inderdaad even, maar als je vaste kleuren hebt uit je huisstijl en vast beeld (voor mij oceaan, het heelal en lezen / schrijven) dan gaat het toch best snel.

   En inderdaad: voor presentaties geldt natuurlijk hetzelfde. Je kan een geweldig en heel authentiek verhaal hebben, maar als er dan een gladde stockfoto bij komt met juichende mensen met tandpasta-smiles, dan is dat toch jammer 😉

   Gelukkig kunnen mensen bij jou allerlei goede adviezen en hulp krijgen. (En hele video-tutorials zelfs zoals laatst met de tekst achter iets uit je foto laten lopen)

   Reply
 4. Kitty Kilian

  Hee, ho! Ik gebruik helemaal geen stockfoto’s. heb je de post later aangepast?
  Geeft verder niet hoor.

  Reply
  • Sandra de Jong

   Hé, ik dacht dat ik je dit blog eens had laten zien, maar kennelijk niet. Dank voor je berichtje!

   En ah, natuurlijk. Dit soort foto’s vind je helemaal niet bij Unsplash of een ander stockbedrijf. Daar heb jij natuurlijk andere bronnen voor realiseer ik me nu. Ik haal je weg als voorbeeld (ook al doe je het prachtig) en ga op zoek naar een voorbeeld van iemand die stockfoto’s (met de nadruk op STOCK) goed inzet.

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *