Waarom je voorzichtig moet zijn met stockfoto’s – als je wilt dat mensen je snappen

by | Jul 1, 2020 | Integere marketing | 2 comments

‘Sorry, maar elke avond samen zijn vind ik écht te veel. Ik wil ook ruimte voor mezelf.’ 

‘Ok, dan vraag ik of Tim mee gaat naar die film.’ 

‘Toch niet naar Sorry we missed you? Daar zouden we samen heen gaan!’ 

‘Maar je wílde toch niet naar de film?’

Duidelijk zijn

Duidelijk zijn is best prettig voor je omgeving. De ander weet waar het je om gaat en snapt je verhaal. 

Met de uitstraling van je bedrijf werkt dat net zo. Als je boodschap tegenstrijdig is, snappen mensen je niet meer. Precíes daarom kunnen stockfoto’s gevaarlijk zijn. 

Gevaarlijk? Wat is er mis met stockfoto’s? 

Stockfoto’s zijn gemaakt om zoveel mogelijk mensen aan te spreken. Ze zijn daarmee per definitie doorsnee. Ze tonen wat veel mensen ongevéér op hun website willen laten zien.

Stockfoto’s zorgen op die manier al snel voor een vage branding. Je beeld straalt standaard en dertien-in-een-dozijn uit. 

Of zoals schrijver en merkstrateeg Sally Hogshead het verwoordt: je straalt vanille-ijs uit.

Dat is lekker veilig want bijna iedereen vindt vanille-ijs wel te eten. Maar als je eígenlijk bloedsinaasappelijs bent, of kaneel-citroenijs, dan moet je je niet verstoppen achter een uitstraling van vanille. 

Laat zien wie je bent, in woord én in beeld. Want ook al heb je een duidelijke tekst: een verwarrend beeld valt niet te compenseren.

Sterker nog: het contrast tussen beeld en geluid kan je hele verhaal ongeloofwaardig maken.  

Kijk bijvoorbeeld naar Fairphone,

een bedrijf dat een zo eerlijk mogelijke telefoon wil maken.

Fairphone wil volledig transparant zijn in hoe ze werken. Stel je voor dat ze dan deze stockfoto zouden gebruiken om te laten zien hoe ze de arbeidsomstandigheden in Chinese fabrieken verbeteren: 

Stockfoto van Chinese fabriek via Canva

Gelukkig gebruikt Fairphone echte foto’s. Foto’s van mensen en situaties die werkelijk met hun manier van werken te maken hebben: 

Afbeelding van Fairphone

Maar iedereen gebruikt toch stockfoto’s?

Veel ondernemers gebruiken inderdaad stockfoto’s. En veel ondernemers hebben daardoor ook een verwarrende uitstraling. Ze stralen iets algemeens uit, als een winkelstraat vol dezelfde souvenirwinkels. Of nog erger: ze laten iets tegenstrijdigs zien.

Hoe geweldig een bedrijf of ondernemer ook is; als mensen niet snappen en voelen waar het om gaat, haken ze af. 

Moet ik dan zelf allemaal dure foto’s laten maken? 

Als het om de essentie van je onderneming gaat, zou ik dat zeker doen. Schakel een professionele fotograaf in. Zorg voor een goede briefing waarin je merkstrategie helder verwoord staat. Het is de moeite waard om daarin te investeren. Het helpt je bij het vertellen van een helder verhaal. 

Kan ik stockfoto’s ook op een goede manier gebruiken?

Ja hoor, dat kan zeker. Voor de minder belangrijke onderdelen op je site kun je prima stockfoto’s gebruiken. Ik gebruik ook stockfoto’s voor mijn blogbeeld.

Maar wees kritisch bij het zoeken. Passen de foto’s bij wie je bent en waar je voor staat? Zit er een eenheid in je gekozen beeld en straalt het het juiste gevoel uit? 

Je kunt stockfoto’s ook een beetje bewerken. Voeg bijvoorbeeld tekst toe aan de afbeelding, in je eigen huisstijl en met je eigen boodschap. 

Kijk maar eens naar Bits of Freedom. Door abstracte kleurige foto’s te kiezen, door de duidelijke fontkeuze en de gekleurde kaders, heb je een visuele branding die herkenbaar is en past. 

Screenshot van Bits of Freedom

Of kijk naar de keuze van Kitty Kilian van de Blogacademie. Ook zij heeft een stijl die herkenbaar is én bij haar past. Ze gebruikt klassieke foto’s, een helderblauw vlak uit de kleur van haar huisstijl en teksten die matchen bij haar stijl.  

Samengevat:

Als je je visuele branding écht passend wilt hebben, schakel je een professional in. Maar als dat niet in je budget past, kun je zelf al veel doen door na te denken en bewust te kiezen. 

Weg met de ruis. Is je merk formeel, filosofisch of misschien rebels? Kies een uitstraling die daarbij past. Kies afbeeldingen en teksten die je herkenbaar maken en elkaar versterken.  

Integere marketing

Je las een blog van Sandra de Jong; marketeer, merkstrateeg en tekstschrijver. Ik help je als ondernemer om verbinding te maken met je klanten, met jezelf en met je idealen.

Hulp bij jouw marketing en copywriting?

2 Comments

    • Sandra

      Dat is inderdaad een goede tip, die omdraaiing van je zoekterm! Verschillende synoniemen zoeken voor het concept waar je over schrijft helpt ook.En daar is https://www.thesaurus.com/ dan weer een handige site voor. Maar de basis van je vormgeving in dezelfde stijl is inderdaad de basis. Liever een foto die minder goed bij het onderwerp past, maar wel bij je huisstijl en bij je merk, dan een foto die gewéldig bij het onderwerp past maar qua stijl en uitstraling volledig uit de richting is.

      Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *