3 niet-standaard redenen om te bloggen – en waarom ik tóch een pauze neem

door | sep 10, 2020 | Schrijven | 6 reacties

Toen ik in groep 7 zat, mocht ik eens met een vriendinnetje uit de straat mee naar zondagschool. Thuis waren we niet gelovig, dus mijn ouders trokken hun wenkbrauwen op.

Ik was zelf direct verkocht. Daar, in de zijkamer van de pastorie waar de domineesvrouw ons vogels en bootjes leerde vouwen van gekleurde velletjes origamipapier. Waar we in een kring luisterden naar verhalen over goed en kwaad en hoe lastig dat verschil soms was.  

Ik hoefde nooit te zeggen of ik wel of niet in God geloofde. Ik hoefde helemaal niets. Ik mocht er gewoon zijn, zonder voorwaarden, zonder druk.

Zo sereen als het in die domineeskamer was hoeft het misschien niet, maar voor mij is die houding de ultieme vorm van bloggen:

Geven: iets aanbieden zonder dubbele agenda

Dát zijn de bloggers die ik graag volg. De mensen die schrijven om kennis te delen, te vermaken, te verzachten of aan te moedigen. Als je iets van ze wilt kopen mag dat zeker, maar als dat niet zo is: ook prima.

De standaard redenen om te bloggen zijn bekend:

 • Je bent beter vindbaar door zoekmachines 
 • Mensen gaan je als een expert in je vakgebied zien 
 • Je krijgt er meer klanten door

Allemaal waar – ik weet het uit ervaring – en dat is mooi. Want de schoorsteen moet roken en het is fijn als de kachel een beetje makkelijk wil branden.

Maar er zijn ook meer onverwachte redenen om te bloggen. Ik geef je er drie, waarvan ik de eerste net al noemde:

1. Met blogs geef je aan íedereen

Oók aan mensen die om wat voor reden niets van je willen kopen. Ook aan mensen zonder budget. 

En die mensen mét budget, die graag iets willen: zij leren je kennen waardoor ze gemakkelijker kunnen kiezen om iets te kopen. 

2. Met blogs ben je autonoom

Je bent niet afhankelijk van social media-platformen die trendy zijn of niet. Je bent niet afhankelijk van Big Tech. 

Je content heeft een eigen plek. Op jóuw website. Het glijdt niet binnen no-time weg in de onvindbare diepte van tijdlijnen en social media-algoritmes. Jouw woorden staan stevig om gevonden en gelezen te worden door iedereen die dat wil. 

3. Met bloggen houd je jezelf scherp

Je kunt geen goed blog schrijven zonder te weten waar het je om gaat. En je kunt geen goed blog schrijven zonder je te verplaatsen in je lezer.

Bloggen houdt je scherp in je denken én scherp in je inlevingsvermogen.

En toch, tóch neem ik een pauze

Bloggen levert enorm veel op, maar kost ook tijd en aandacht.

Misschien heb je mee gekregen dat ik al meer dan een jaar mijn eigen website probeer af te maken. Het blijft moeilijk om leuke klanten en mooie projecten te weigeren. Dus ik moet op een andere manier ruimte maken.

Mijn webdesigner en mede-merkstrateeg Hanneke Laaning heeft de afgelopen weken de meest prachtige pagina’s in elkaar gezet. Die wil ik vullen met wat ik in mijn hoofd heb. Nu.

Want ik kan wel de hele tijd blijven origamieën en met jullie in die kring verhalen vertellen. Maar als jullie niet eens kunnen zíen waar ik je ook mee kan helpen – als je wilt – dan maak ik de drempel wel erg hoog.

Dus hopelijk raas ik vanaf nu als een gierzwaluw door de content van mijn pagina’s en maak ik in een vloek en een zucht die video’s voor m’n weggever.

Ik hoop dat je op me wilt wachten.

Integere marketing

Je las een blog van Sandra de Jong; marketeer, merkstrateeg en tekstschrijver. Ik help je als ondernemer om verbinding te maken met je klanten, met jezelf en met je idealen.

Hulp bij jouw marketing en copywriting?

6 Reacties

  • Sandra

   Hoera, ik ook niet ;~)

   Antwoord
 1. Alice

  Benieuwd Sandra! Wordt vast mooi. Razen hoeft voor mij niet hoor. Neem lekker je tijd. Ik wacht wel 😉

  Antwoord
  • Sandra

   Ha, dank je wel Alice en fijn dat je wacht :~)
   Razen zal ik niet doen, maar ik heb wel zin om te vliegen. Eigenlijk raast een zwaluw ook niet, die maakt volgens mij een paar vleugelslagen en scheert dan zwevend verder door de lucht. In die modus zit ik vaker en daar kies ik nu ook voor met mijn website. Liefs!

   Antwoord
   • Alice

    Dat klinkt behoorlijk moeiteloos. Lekker. Fijne vlucht, X.

    Antwoord
 2. Maaike Wind

  Leuk! Ik wacht met plezier tot je terugkeert.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *