3 niet-standaard redenen om te bloggen (over onvoorwaardelijkheid en vertragen)

by | Mar 18, 2023 | Schrijven, Integere marketing | 2 comments

Toen ik in groep 7 zat, mocht ik eens met een vriendinnetje mee naar zondagschool. Thuis waren we als gezin niet gelovig en ik ben het ook niet geworden, maar na dat eerste bezoekje was ik wel direct verkocht en ging een jaar lang elke zondagochtend met haar mee.  

Daar, in de zijkamer van de oude pastorie leerde de domineesvrouw ons van gekleurde velletjes origamipapier vogels en bootjes vouwen, terwijl ze Bijbelse verhalen vertelde over goed en kwaad en hoe lastig dat verschil soms is.

Ik hoefde nooit te zeggen of ik wel of niet in God geloofde. Er werd niet verwacht dat ik naar de kerk ging. Ik hoefde helemaal niets.

Ik mocht er gewoon zijn.

Zonder voorwaarden, zonder druk.

En er zijn vast ook zondagscholen waar dat anders gaat, maar precies die onvoorwaardelijke houding is voor mij de ultieme vorm van bloggen.

Dát is hoe ik zelf graag schrijf en dat zijn de bloggers die ik het liefste volg. Mensen die schrijven om te vermaken, om kennis te delen, om te verzachten of aan te moedigen.

Als je na het lezen van zo’n blog iets van ze wilt kopen mag dat zeker, maar als dat niet zo is is het ook prima.

De standaard redenen om te bloggen zijn bekend:

 • Je bent beter vindbaar door zoekmachines (bloggen is goed voor je SEO) 
 • Mensen maken kennis met je manier van denken en werken 
 • Je herinnert mensen elke keer weer even aan je bestaan

Allemaal waar en dat is mooi. Want de schoorsteen van je bedrijf moet roken en het is fijn als de kachel een beetje makkelijk wil branden.

Maar er zijn ook meer onverwachte redenen om te bloggen. Ik geef je er drie, waarvan ik de eerste net al noemde dankzij die zondagschool:

1. Met blogs geef je aan íedereen

Oók aan mensen die om wat voor reden niets van je willen kopen, ook aan mensen zonder budget en ook aan mensen die het allemaal super interessant vinden, maar nou eenmaal buiten je doelgroep vallen.

2. Bloggen is een kans om stil te staan

Je kunt bloggen zien als iets dat moet – nog een extra taak erbij in je drukke ondernemersbestaan. Je kunt het ook juist zien als een moment van stilstaan.  

Door te bloggen stap je even uit die vanzelfsprekende stroom van steeds maar werken voor je huidige klanten, je administratie en je mail afhandelen.

Om goed te schrijven móet je namelijk stilstaan. Je lezer voelt het als je tekst gehaast is geschreven en voor jezelf is er ook geen lol aan om schrijven alleen als afvinktaak te hebben.

Door met rust en aandacht te schrijven, stap je even uit die eeuwige rat race. Je maakt tijdens het schrijven contact met jezelf en contact met je lezer en dat is veel meer waarde dan alleen goede SEO.

3. Met blogs ben je autonoom

Door blogs te schrijven voor je eigen site, word je minder afhankelijk van social media-platformen die trendy zijn of niet. Je bent minder afhankelijk van Big Tech. 

Je content heeft een eigen vaste plek. Op jóuw eigen website. Je teksten glijden niet binnen no-time weg in de onvindbare diepte van tijdlijnen en social media-algoritmes. Jouw woorden staan stevig op jouw site, klaar om gelezen en teruggevonden te worden door iedereen die dat wil. 

Door anderen én door jezelf. Het geeft stevigheid als je op je eigen blogpagina scrolt en al die onderwerpen ziet waar je iets van waarde over hebt geschreven.

Schrijven zorgt voor verbinding met je klanten, maar ook voor verbinding met jezelf.

Schrijven hoeft niet alleen maar resultaatgericht te zijn

Zelfs niet als het om je marketing gaat.

Ja, bloggen is goed voor je SEO. Er komen dagelijks mensen via zoekmachines op deze site en ik ben blij dat daardoor meer mensen mij en m’n werk leren kennen.

En ja, bloggen is goed voor het verstevigen van je positionering. Ook dat is waar én waardevol.

Maar dat soort redenen zijn niet de enige dingen die van waarde zijn.

Schrijven en marketing gaan niet alleen om het eindresultaat. Het gaat ook om het proces. Geniet van dat proces, dan wordt het allemaal heel veel leuker. Voor je lezer en voor jou.

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een blog van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach

Hulp bij jouw marketing, positionering en schrijven?

2 Comments

 1. Alice

  Mooi blog Sandra! Vooral de niet-standaard redenen motiveren me om te willen bloggen. Ik schrijf ze op en prik ze in beeld. Dankjewel.

  Reply
  • Sandra de Jong

   Ha, en dat jij dit dan opschrijft en ergens opprikt is voor mij weer een enórme reden om te bloggen. Dank Alice :~)

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *