Vier tips om jouw schrijfstem te ontwikkelen (onderzoek, luister, luister en luister)

by | mei 18, 2021 | Schrijven | 2 comments

Daar staat ie.
Dat blog dat je al zo lang wilde schrijven.
Opgelucht herlees je waar je zo hard aan hebt gewerkt en opeens twijfel je.

Die woorden, dat grapje, die call to action
Is dit wel jouw schrijfstem?

Een schrijfstem, wat is dat?

Je schrijfstem zorgt ervoor dat mensen je herkennen door wát en hóe je schrijft. Het is een herkenbare manier van schrijven die jouw teksten uniek maakt, passend bij jou als ondernemer.

Dat is belangrijk, want als bijvoorbeeld je blogs in een totaal andere stijl geschreven zijn dan de rest van je site, raakt je lezer in verwarring. Ze vraagt zich af: “Is dit één en dezelfde persoon?” Consistentie in je schrijfstem zorgt ervoor dat mensen je snappen, voelen en geloven.

Er zijn allerlei aspecten aan zo’n schrijfstem. Denk bijvoorbeeld aan de lengte van je zinnen, je woordkeuze, en de onderwerpen waar je over schrijft.

Moet ik dat állemaal vastleggen?

Wees niet bezorgd. Je hoeft jezelf niet in een knellend keurslijf te wringen. Net als je merkstrategie is je schrijfstem niet in beton gegoten. Maar als je herkenbaar wilt zijn voor de buitenwereld is het goed om op onderzoek te gaan.

Ik geef je 4 tips om jouw schrijfstem te vinden: onderzoek, luister, luister en luister.

Tip 1: Wie ben je?

Je kunt als ondernemer alleen een herkenbare eigen schrijversstem hebben, als die dicht bij jou en jouw manier van werken ligt. Denk dus na over je merkstrategie: wie ben je, wat doe je en waar gaat het je met jouw werk om?

Vertaal die elementen naar een toon en onderwerpen die bij je passen. Is je toon als nuchtere yoga-docent bijvoorbeeld beschouwend, formeel, ironisch, poëtisch, beknopt, streng of juist begripvol? En schrijf je alleen over yoga of ook over bijvoorbeeld life-hacks en slimme manieren om nieuwe dingen te leren?

Kies díe toon en onderwerpen die ervoor zorgen dat mensen je snappen.

Tip 2: Luister naar andere schrijvers

Als je weet welke schrijfstijl en onderwerpen bij jou als ondernemer passen, ga je niet alleen zelf veel schrijven, je gaat ook op zoek naar inspirerende voorbeelden.

Zoek schrijvers die óók poëtisch of beschouwend schrijven. Ontdek mensen die óók over jouw favoriete onderwerpen schrijven. Doe dat bij alles wat je tegenkomt; niet alleen bloggers, maar ook proza, poëzie of toneelteksten. Voed jezelf met mooie teksten en wijze gedachten.

Onderzoek daarna wat je voorbeeldschrijvers precíes doen. Waar zit het ‘m in dat een tekst je aanspreekt? Is het de woordkeuze? Zijn het de voorbeelden die gebruikt worden? Zijn het de intro’s, is het het ritme, de structuur?

Lees de teksten hardop en schrijf ze eventueel zelfs over om ze op je toetsenbord te voelen. Pluis ze zin voor zin uit en onderzoek welke elementen maken dat dit je aanspreekt en waar dat overlap heeft met jouw schrijfstem.

Schrijven is vakmanschap, leer daarom van de meesters (v/m). Niet om schaamteloos te imiteren, wel om met een nieuwsgierige blik te onderzoeken en je te voeden met wat bij je past. 

miles davis: “Man, sometimes it takes you a long time to sound like yourself.”

Tip 3: Luister naar je lezers

Als schrijver wil je gelezen worden, je schrijft content voor je lezer.

Dat betekent dat je aan je lezer moet denken als je schrijft. Wat zijn woorden die wel of niet resoneren? Wat zijn situaties die je lezer herkent en hoe zou je in het dagelijks leven met je lezer spreken? Luister naar wat je klanten en je lezers zeggen. In het dagelijks leven en op social media. Of zoals de Duitse schrijver Hartmut Kasper zegt. “Maul halten und Stimme hören”.

Het vertalen van datgene wat je hoort betekent trouwens niet dat je letterlijk in spreektaal moet schrijven. Schrijven is stileren. Het betekent wél dat je je best doet om in je woordkeuze en voorbeelden aan te sluiten bij je lezer. Je ontwikkelt je schrijfstem vooral voor je lezer.

Tip 4: Luister naar jezelf

Je schrijfstem is niet alleen hoe je iets schrijft. Het is vooral ook wát je schrijft. Weet wat je wilt vertellen. Denk na. Draai er niet omheen. Schrijf gestileerd, maar onomwonden wat je te zeggen hebt. Neem je lezer serieus door jezelf en je gedachten serieus te nemen.

Hoe? Door streng te zijn op je eigen teksten. Schrijf je eerlijk en dapper waar het je om gaat, of houd je stiekem een paar slagen om de arm?

Je kunt dat bijvoorbeeld checken door hardop te lezen wat je geschreven hebt. Dwaal je af tijdens het voorlezen van je eigen tekst? Waarschijnlijk dwaalt je lezer daar ook af. Ben je ergens vaag of herhaal je jezelf juist? Je merkt het sneller als je je eigen tekst hardop leest.

Ook het ritme van je zinnen, de muziek van je tekst, hoor je beter door het hardop te lezen. Neem je eigen voorlezen eens op met je audio-recorder en luister jezelf terug. Grote kans dat je opeens hoort waar het schuurt.

Jouw stem toont de manier waarop jij naar de wereld kijkt. In toon en in onderwerpen. Dat is de moeite waard.

Integere marketing

Je las een blog van Sandra de Jong; marketeer, merkstrateeg en tekstschrijver. Ik help je als ondernemer om verbinding te maken met je klanten, met jezelf en met je idealen.

Hulp bij jouw marketing en copywriting?

2 Comments

 1. Hanneke

  Jemig, wat een waardevolle tips! Dit geeft nog zo veel meer diepgang en bewustzijn voor mij rondom het schrijfproces. Er zijn een aantal dingen waar ik al heel bewust rekening mee houdt vanuit merkstrategie, maar je noemt zo veel meer waar ik me niet bewust van was. Het voelt alsof ik nu nog een laag dieper kan gaan in mijn schrijfontwikkeling. Blij met jou als schrijfjuf en kan niet wachten op de Schrijfcursus 😉 Dank voor het schrijven van deze blog naar aanleiding van mijn vraag!

  Reply
  • Sandra de Jong

   Fijn dat je er iets aan hebt, Hanneke :~) En ook ik kijk uit naar de cursus Copywriting voor ondernemers met idealen. Je ontwikkelen in je schrijven is heel fijn en waardevol, om allerlei redenen!

   Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *