Vijf tips om jouw schrijfstem te ontwikkelen (onderzoek, luister & speel)

by | Feb 2, 2023 | Schrijven | 6 comments

Daar staat ie.
Dat blog dat je al zo lang wilde schrijven.
Opgelucht herlees je waar je zo hard aan hebt gewerkt en opeens twijfel je.

Die woorden, dat grapje, die call to action

Heeft dit wel jouw stem?

Miles Davis zei het al: “Man, sometimes it takes you a long time to sound like yourself.”

Dat geldt voor muzikanten en dat geldt voor schrijvers. Voor schrijvers van proza of poëzie én voor jou als schrijvende ondernemer.

Je blogs, je social media posts, je webteksten: ze schrijven en ze lezen prettiger als jouw eigen schrijfstem erin zit.

Ik geef je 5 tips om jouw schrijfstem te vinden: onderzoek, luister, luister, luister en speel.

Tip 1: Wie ben je?

Je kunt als ondernemer alleen een herkenbare eigen schrijversstem hebben, als die dicht bij jou en jouw manier van werken ligt. Denk dus na over je positionering: wie ben je, wat doe je en waar gaat het je met jouw werk om?

Vertaal die elementen naar een toon en onderwerpen die bij je passen. Is je toon als nuchtere yoga-docent bijvoorbeeld beschouwend, formeel, ironisch, poëtisch, beknopt, streng of juist begripvol? En schrijf je alleen over yoga of ook over bijvoorbeeld life-hacks en slimme manieren om nieuwe dingen te leren?

Kies díe toon en onderwerpen die ervoor zorgen dat mensen je snappen en herkennen.

Tip 2: Luister naar andere schrijvers

Als je weet welke schrijfstijl en onderwerpen bij jou als ondernemer passen, helpt het om inspirerende voorbeelden te lezen.

Zoek schrijvers die óók grappig, poëtisch of beschouwend schrijven. Ontdek mensen die óók over jouw favoriete onderwerpen schrijven.

Zoek breed. Kijk niet alleen naar bloggers en non-fictie in jouw vakgebied, maar ook naar bijvoorbeeld columns, proza, poëzie of toneelteksten. Voed jezelf met mooie teksten en originele gedachten.

Onderzoek wat je voorbeeldschrijvers precíes doen. Waar zit het ‘m in dat een tekst je aanspreekt? Is het de woordkeuze? Zijn het de voorbeelden die gebruikt worden? Zijn het de intro’s, is het het ritme, de structuur?

Onderzoek het door die teksten met veel aandacht te lezen. Lees ze bijvoorbeeld hardop en schrijf ze eventueel zelfs over om ze op je toetsenbord te voelen. Pluis het zin voor zin met aandacht uit en onderzoek welke elementen maken dat dit je zo aanspreekt en waar dat overlap heeft met jouw schrijfstem.

Schrijven is vakmanschap, leer daarom van de meesters (v/m). Niet om schaamteloos te imiteren, wel om met een nieuwsgierige blik te onderzoeken en je te voeden met wat bij je past. 

miles davis: “Man, sometimes it takes you a long time to sound like yourself.”

Tip 3: Luister naar je lezers

Als schrijver wil je gelezen worden, en zeker in marketing schrijf je je content voor je lezer.

Dat betekent dat je aan je lezer moet denken als je schrijft. Wat zijn woorden die wel of niet resoneren? Wat zijn situaties die je lezer herkent en hoe zou je in het dagelijks leven met je lezer spreken? Luister naar wat je klanten en je lezers zeggen. In het dagelijks leven en op social media.

Of zoals de Duitse schrijver Hartmut Kasper zegt. “Maul halten und Stimme hören”.

Het vertalen van datgene wat je hoort betekent trouwens niet dat je letterlijk in spreektaal moet schrijven. Schrijven is stileren. Het betekent wél dat je je best doet om in je woordkeuze en voorbeelden aan te sluiten bij je lezer.

Je ontwikkelt je schrijfstem als ondernemer samen met je lezer.

Tip 4: Luister naar jezelf

Je schrijfstem is niet alleen hoe je iets schrijft. Het is vooral ook wát je schrijft. Weet wat je wilt vertellen. Denk na. Draai er niet omheen. Schrijf gestileerd, maar onomwonden wat je te zeggen hebt. Neem je lezer serieus door jezelf en je gedachten serieus te nemen.

Hoe? Door oplettend te zijn bij je eigen teksten. Schrijf je eerlijk en dapper waar het je om gaat, of houd je stiekem een paar slagen om de arm?

Je kunt dat bijvoorbeeld checken door hardop te lezen wat je geschreven hebt. Dwaal je af tijdens het voorlezen van je eigen tekst? Waarschijnlijk dwaalt je lezer daar ook af. Ben je ergens vaag of herhaal je jezelf juist? Je merkt het sneller als je je eigen tekst hardop leest.

Ook het ritme van je zinnen, de muziek van je tekst, hoor je beter door het hardop te lezen. Neem je eigen voorlezen eens op met je audio-recorder en luister jezelf terug. Grote kans dat je opeens hoort waar het schuurt.

Tip 5: Speel en experimenteer

Je eigen stem vinden is niet makkelijk. Maar dat betekent niet dat het zwaar hoeft te zijn. Speel, probeer en experimenteer. Wees alert en open, en opeens merk je: “Hé, dit ben ik.”

Jemig, dat klinkt als een enorme klus

Als dit nieuw voor je is, klinkt het vast als veel en ingewikkeld. Maar het onderzoeken van je schrijfstem hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het is juist spelen en proberen.

Al doe je maar één van al deze tips: je zult merken dat je stap voor stap dichter bij een schrijfstem komt die bij je past als een op maat gemaakte jas.

Jouw stem toont de manier waarop jij naar de wereld kijkt. In toon en in onderwerpen. Dat is de moeite waard. Voor je lezer en voor jezelf.  

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een blog van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach

Hulp bij jouw marketing, positionering en schrijven?

6 Comments

  1. Hanneke

    Jemig, wat een waardevolle tips! Dit geeft nog zo veel meer diepgang en bewustzijn voor mij rondom het schrijfproces. Er zijn een aantal dingen waar ik al heel bewust rekening mee houdt vanuit merkstrategie, maar je noemt zo veel meer waar ik me niet bewust van was. Het voelt alsof ik nu nog een laag dieper kan gaan in mijn schrijfontwikkeling. Blij met jou als schrijfjuf en kan niet wachten op de Schrijfcursus 😉 Dank voor het schrijven van deze blog naar aanleiding van mijn vraag!

    Reply
    • Sandra de Jong

      Fijn dat je er iets aan hebt, Hanneke :~) En ook ik kijk uit naar de cursus Copywriting voor ondernemers met idealen. Je ontwikkelen in je schrijven is heel fijn en waardevol, om allerlei redenen!

      Reply
  2. Mendy Bosch

    Sandra, die tweede tip is zó herkenbaar. Ik lees altijd een paar blogs van jou en van Kitty Kilian voordat ik aan een nieuw blog begin. En om me te helpen structureren herlees ik ook de eerste hoofdstukken van Kitty’s boek ‘Stijl’.

    Reply
    • Sandra de Jong

      Wat een compliment, Mendy! :~)

      Ik trek vaak een boek uit de boekenkast en lees een paar bladzijden. Bijvoorbeeld van Bregje Hofstede of Joke van Leeuwen of George Saunders.

      En het wisselt wat werkt. Soms is het juist fijner om met een leeg input-loos hoofd te schrijven.

      Dat vinden van je eigen gebruiksaanwijzing als schrijver, houdt het schrijven interessant.

      Veel plezier met een volgend blog schrijven!

      Reply
  3. Barbara Wesselingh

    Leuk, tip 5 erbij, pláy! En dat hardop lezen, inspreken zelfs en terugluisteren, dat ga ik uitproberen.

    Reply
    • Sandra de Jong

      Veel plezier met spelen en experimenteren Barbara. :~)
      Hardop lezen doe ik standaard. En inspreken en terugluisteren bij teksten die extra belangrijk voor me zijn en die ik heel graag heel goed en kloppend wil hebben. Probeer maar eens.

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *