Hoe begin je een blog – 4 tips voor een beginzin waardoor je lezer méér wil

by | Sep 9, 2021 | Schrijven | 5 comments

“Dan hier als eerste een samosa gevuld met rode biet, venkel en walnoot, met daarbij wat schuim van sinaasappelschil.”

Amuses. Ik ben er dol op. Zo’n klein, verrassend hapje als liefdevol cadeautje van de kok.

De start van je blog is net zoiets. Een mini-hapje dat de smaakpapillen van je lezer met aandacht op gang brengt en haar een eerste indruk geeft van wat komen gaat.

Het begin is het meest belangrijke deel van je blog,

dáár beslist je lezer of ze doorgaat met lezen of niet. Ze schat in of het leuk wordt of interessant, of ze hier iets aan gaat hebben. Ze wil vermaakt, geïnspireerd, geïnformeerd of gerustgesteld worden.

Als het niet de moeite waard lijkt, klikt je lezer weg en wordt je blog niet gelezen. Zonde.  Daarom geef ik je 4 tips voor een begin waar je lezer meer van wil.

Tip 1: Gebruik een dialoog of monoloog

“Sorry, maar elke avond samen zijn vind ik écht te veel.” 

“Ok, dan vraag ik wel of Tim mee gaat naar de film.” 

“Toch niet naar Sorry we missed you? Daar zouden we sámen heen gaan!” 

“Maar je wílde toch niet naar de film?”

Een korte mono- of dialoog is een goede manier om je blog mee te starten omdat het je lezer direct een verhaaltje intrekt.

Je kunt ze schrijven in de vorm van een metafoor (zie tip 2), zoals in het voorbeeld hierboven uit een blog over de onduidelijkheid van stockfoto’s.

Het kan ook een dialoog of monoloog zijn waarin je lezer zich duidelijk herkent (zie tip 4). Zoiets bijvoorbeeld:

“Poeh, dat gezoek naar een goede afbeelding vind ik altijd zo’n gedoe. Ik kies gewoon iets van de eerste bladzijde stockfoto’s, anders ben ik véél te lang bezig.”

Een dialoog of monoloog maakt je begin menselijk. Alsof we in een gesprekje vallen of even iemands gedachten mogen lezen. Houd ze wel kort, mijn eerste voorbeeld is al aan de lange kant. Hoe korter hoe beter.

Tip 2: Gebruik een metafoor

Metaforen zijn geweldig om iets uit te leggen. Ze gebruiken een concept dat al bekend is bij je lezer en koppelen het aan iets nieuws. Door zo’n verband te leggen kun je heel snel iets uitleggen en ondertussen je lezer ook nog verrassen met een originele vergelijking.

En juist in dat begin van je blog, wil je je lezer verrassen. Op wat voor manier dan ook.

Het vraagt tijd om een goede metafoor te bedenken, maar het is de moeite waard. Niet alleen omdat je lezer je boodschap beter snapt en onthoudt, ook omdat het voor heel leuk is om te doen.

Zo was ik bijvoorbeeld heel blij toen ik deze metafoor vond om duidelijk te maken hoe je je voelt als een bedrijf waar je van houdt, je teleurstelt:

“Je snuift aan zijn jas. 
Sigarettenlucht.
Je kunt wel huilen. Is hij nou stiekem tóch weer begonnen?”

Je metafoor kan een gevoel zijn, zoals hierboven bij het vermoeden dat een geliefde stiekem weer is gaan roken. Het kan ook een ding zijn, zoals een op hol geslagen cruise control als metafoor voor een burn-out.  Of je metafoor is een concept zoals de term Goudlokjeszone die ruimtewetenschappers gebruiken voor de bewoonbare zone in een planetenstelsel. Maar het kan ook een situatie zijn zoals een collega die zonder toelichting een stapel papier op je bureau kwakt.

Keuze te over en hoe meer je oefent, hoe vaardiger je wordt. Bedenk waar je blog echt over gaat en maak een lijst met bijbehorende metaforen. Wees niet tevreden met de eerste die in je opkomt, maar bedenk er minstens drie. Kies eentje die duidelijk en origineel is én die je kort en eenvoudig kunt houden.

Tip 3: Open het juiste referentiekader

Een amuse smaakt niet alleen naar meer, het geeft ook een indruk van wat gaat komen. Eten is net als taal. Is deze inleiding een voorbode van iets wat ingewikkeld wordt, maar de moeite waard? Wordt het luchtig of kritisch? Is dit een kok die moeite doet of zich ervan afmaakt? Welke kant gaat dit op?

Het begin van je blog spreidt als het ware een bedje voor de lezer. Alles wat je lezer na je titel en de eerste zinnen leest, valt in dat bedje. Als je dat goed doet, vleit de rest van je verhaal zich soepel in het brein van je lezer. Als een poes in je schoot.

Met het begin van je tekst open je het juiste referentiekader van je lezer; in toon, in onderwerp, in stijl, in sfeer. Daarmee heb je als schrijver regie.

Een voorbeeld: toen ik het essay De meanderende evenaar schreef, over verantwoordelijkheid en schuld, was mijn begin bij de eerste versie te zwaar. Daarmee opende ik een referentiekader dat ik niet wilde. Ik koos daarom – na enig herschrijven – voor dit begin:

“Waar het precies door komt weet ik niet, maar ik voel me al mijn hele leven schuldig.

Niet over de afwas die nog op het aanrecht staat en niet over te laat komen voor een afspraak. Mijn gevoel van schuld heeft vooral te maken met gebeurtenissen ver buiten mijn eigen leefwereld.”

Met die afwas op het aanrecht en het te laat komen voor een afspraak, komt er noodzakelijke lucht en concreetheid in de inleiding. Waarbij ook de titel van het stuk “De meanderende evenaar” bijdraagt aan het referentiekader dat je opent. Het begin van je tekst is de titel en de eerste paar zinnen.

Tip 4: Laat je lezer voelen dat je haar snapt

Je kunt een blog heel goed beginnen met de situatie van je lezer. Een korte omschrijving waardoor je lezer denkt: “Hé, dit gaat over mij!”

Zoals dit voorbeeld als inleiding van een blog met vijf tips om een goede About Page te schrijven:

“Je About-Page. Je krijgt al buikpijn als je er aan denkt en wilt ‘m het liefste overslaan. 

Als je zoekt naar voorbeelden wordt je aversie alleen maar erger. Je wilt niet zo’n nep-vrolijke pagina waarin jij vertelt hoe je je klanten wel even zult redden van al hun problemen. Maar je wilt óók geen droge pagina die er uit ziet als een cv uit de vorige eeuw.”

Door je te verplaatsen in je lezer en haar frustraties, gedachten of verlangens te verwoorden, weet je lezer dat dit wel eens de moeite waard kan zijn om te lezen. “Hé, dit is iemand die mij snapt. Fijn.”

En nu?

Laat je door deze tips inspireren, niet verlammen tot perfectionisme. Het is leuk om een goed begin te bedenken. Het is een liefdevol cadeautje voor je lezer.

P.S. Wil je beter leren schrijven? De cursus Copywriting voor ondernemers met idealen gaat binnenkort van start en leert je helder, eerlijk en aantrekkelijk schrijven.   


Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een blog van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach

Hulp bij jouw marketing, positionering en schrijven?

5 Comments

  1. Ingrid van Goor

    Wat weer een heerlijke blog! Ik sla ‘m op in m’n favorieten en ga ‘m gebruiken als spiekbriefje.

    Reply
    • Sandra de Jong

      Ha, wat een eer! Dan wil ik eigenlijk ook ieniemie onder je rekenmachine verstopt 😉

      Reply
  2. Ida

    Ik ruik de sigaret door je tekst heen! Dat is een mooie beginner, zeg. En inderdaad, een goede beginzin is een cadeautje voor je lezer. Maar soms is het zó moeilijk om een passend cadeautje te vinden 😉

    Reply
    • Sandra de Jong

      Ja, daar werd ik mee wakker toen ik al dagen op dat blog zat te ploeteren. Ik had een andere start, maar die was niet sterk genoeg. Het helpt dan om héél goed te bedenken waar het nou om gaat. Wat voor soort gevoel, wat voor idee.

      Maar eh, tip 4 over de metaforen heb jij niet nodig. Ik heb nog overwogen om jou daarin te noemen als “Koningin der metaforen”, maar ik zat al over de 1000 woorden 😉 Voor wie dit leest: abonneer je op de nieuwsbrief van Ida en je krijgt twee keer per maand een heerlijke amuse in je inbox :~) Echt.

      Reply
      • Ida

        Nou zeg, dank je wel voor dit reclameblok.

        Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *