Hoe deel je content op LinkedIn – zodat mensen er iets aan hebben? (2 snelle tips)

by | Nov 18, 2020 | Integere marketing | 2 comments

Stel je voor: je werkt in loondienst en hebt een bomvolle werkdag vol deadlines. Terwijl je geconcentreerd je mail probeert weg te werken, hoor je een stapel papier op je bureau vallen. Vanuit je ooghoeken zie je nog net een collega wegwandelen. Je kijkt naar de papieren en vraagt je af wat je daar in hemelsnaam mee moet. Met een zucht schuif je het weg. Later misschien.

Als je op LinkedIn zonder toelichting een bericht van een ander, een blog of een nieuwsartikel deelt, werkt dat hetzelfde. De ander moet maar raden waarom het de moeite waard is om te bekijken. 

Honderden berichten

Je tijdlijn van LinkedIn staat bomvol berichten. Te veel om allemaal tot je te nemen. Als ontvangers zijn we daarom voortdurend aan het selecteren waar we wél en waar we géén aandacht aan gaan besteden.

Logisch. Maar hóe zorg je er dan voor dat mensen kunnen zien dat jouw bericht de moeite waard is voor hen? Twee tips: 

Tip 1 – Geef context

Smijt niet zonder iets te zeggen die stapel papier op iemands bureau. Vertel waarom je deelt wat je deelt.

Geef bijvoorbeeld een korte samenvatting van dat lange artikel in de Correspondent of vertel waarom je dat blog over burgerberaden een eye-opener vond.

Wees behulpzaam door een toelichting te schrijven. Op die manier kunnen mensen inschatten of wat jij deelt ook voor hén van waarde is.

Een voorbeeld: studieschuldexpert en blogger Maaike Wind deelt op LinkedIn dit bericht van een collega:

Delen met context

– Het bericht zoals Maaike Wind het deelde op LinkedIn –

Maaike geeft context door te vragen of je nog een student kent die wel wat hulp kan gebruiken met z’n financiën en te zeggen dat die nieuwe cursus dan een tip is.

Een groot verschil met dit fictieve bericht:

Gephotoshopt beeld zonder context als voorbeeld

– Gephotoshopt bericht waarbij ik de context van Maaike weg haalde –

Of stel dat ik dit bericht over online autonomie en verantwoordelijkheid zonder eigen toelichting zou delen:

Iets delen op LinkedIn zonder toelichting

– Een artikel delen zonder context –

Jíj moet dan maar gokken waar dit precies over gaat en waarom het de moeite waard zou zijn.

Als ik zélf iets schrijf bij dit bericht, met jou in mijn gedachten, hoef jij niet meer te gokken. Dan geef ik je bijvoorbeeld alvast een indruk van de essentie van dit artikel van Laura Kalbag. Waardoor je dat misschien helemaal gaat lezen, of waardoor je in elk geval de kern van het verhaal mee krijgt.

Delen op LinkedIn - met context

– Een artikel delen met context –

Dat kost even moeite, maar als ík al geen moeite wil doen om iets bij jou te introduceren, waarom zou jij dan moeite doen om iets op de gok te gaan lezen?

Het schrijven van een toelichting helpt je ook om zelf nog eens goed na te denken over het waarom van je delen. Wáár gaat het je bij dit artikel of dit bericht om en past het eigenlijk wel bij de inhoud die mensen van je verwachten?

Wees niet bang, je hoeft niet altijd een tijdrovende samenvatting te schrijven. Je kunt ook in twee regels vertellen wie Laura Kalbag is en zeggen dat je dit artikel een eye-opener vond.

Schrijf op een manier die bij je past, maar doe moeite en geef context.

Tip 2 – Schrijf met aandacht

Schrijf je toelichting met aandacht en doe moeite voor je lezer. Schrijf níet alsof je je geliefde in de rij bij de kassa een snelle sms stuurt of de oven alvast voorverwarmd kan worden.

Maak hele zinnen, plaats een witregel op z’n tijd en denk na over de opbouw van je bericht. Put some effort into it

Kortom:

Sta stil bij je volgers. Zij worden net als jij gebombardeeerd met berichten. Maak het de ander gemakkelijk: doe moeite en wees van waarde. 

P.S.

Wil je meer doen met LinkedIn en tegelijk de basis van Storybranding en Integere marketing leren? Ik help je in twee uur om je LinkedIn-profiel te verbeteren en geef je handvatten en inzicht om met plezier en waarde te communiceren. 

Zélf beginnen met integere marketing en storybranding?


Ik snap heel goed dat integere marketing en merkstrategie niet altijd gemakkelijk zijn.

Daarom speciaal voor jou: vier korte video's waarin ik je bij de hand neem.

Maak kennis met Integere Storybranding, zodat je de eerste stap kunt zetten naar een helder, aantrekkelijk én eerlijk merkverhaal.