Hoe deel je content op LinkedIn – zodat mensen er iets aan hebben? (2 tips)

by | Nov 18, 2020 | Integere marketing | 2 comments

Stel je voor: je werkt in loondienst en hebt een bomvolle werkdag vol deadlines. Terwijl je geconcentreerd je mail probeert weg te werken, hoor je een stapel papier op je bureau vallen. Vanuit je ooghoeken zie je nog net een collega wegwandelen. Je kijkt naar de papieren en vraagt je af wat je daar in hemelsnaam mee moet. Met een zucht schuif je het weg. Later misschien.

Als je op LinkedIn zonder toelichting een bericht van een ander, een blog of een nieuwsartikel deelt, werkt dat hetzelfde. De ander moet maar raden waarom het de moeite waard is om te bekijken. 

Honderden berichten

Je tijdlijn van LinkedIn staat bomvol berichten. Te veel om allemaal tot je te nemen. Als ontvangers zijn we daarom voortdurend aan het selecteren waar we wél en waar we géén aandacht aan gaan besteden.

Logisch. Maar hóe zorg je er dan voor dat mensen kunnen zien dat jouw bericht de moeite waard is voor hen? Twee tips: 

Tip 1 – Geef context

Smijt niet zonder iets te zeggen die stapel papier op iemands bureau. Vertel waarom je deelt wat je deelt.

Geef bijvoorbeeld een korte samenvatting van dat lange artikel in de Correspondent of vertel waarom je dat blog over burgerberaden een eye-opener vond.

Wees behulpzaam door een toelichting te schrijven. Op die manier kunnen mensen inschatten of wat jij deelt ook voor hén van waarde is.

Een voorbeeld: studieschuldexpert en blogger Maaike Wind deelt op LinkedIn dit bericht van een collega:

Delen met context

– Het bericht zoals Maaike Wind het deelde op LinkedIn –

Maaike geeft context door te vragen of je nog een student kent die wel wat hulp kan gebruiken met z’n financiën en te zeggen dat die nieuwe cursus dan een tip is.

Een groot verschil met dit fictieve bericht:

Gephotoshopt beeld zonder context als voorbeeld

– Gephotoshopt bericht waarbij ik de context van Maaike weg haalde –

Of stel dat ik dit bericht over online autonomie en verantwoordelijkheid zonder eigen toelichting zou delen:

Iets delen op LinkedIn zonder toelichting

– Een artikel delen zonder context –

Jíj moet dan maar gokken waar dit precies over gaat en waarom het de moeite waard zou zijn.

Als ik zélf iets schrijf bij dit bericht, met jou in mijn gedachten, hoef jij niet meer te gokken. Dan geef ik je bijvoorbeeld alvast een indruk van de essentie van dit artikel van Laura Kalbag. Waardoor je dat misschien helemaal gaat lezen, of waardoor je in elk geval de kern van het verhaal mee krijgt.

Delen op LinkedIn - met context

– Een artikel delen met context –

Dat kost even moeite, maar als ík al geen moeite wil doen om iets bij jou te introduceren, waarom zou jij dan moeite doen om iets op de gok te gaan lezen?

Het schrijven van een toelichting helpt je ook om zelf nog eens goed na te denken over het waarom van je delen. Wáár gaat het je bij dit artikel of dit bericht om en past het eigenlijk wel bij de inhoud die mensen van je verwachten?

Wees niet bang, je hoeft niet altijd een tijdrovende samenvatting te schrijven. Je kunt ook in twee regels vertellen wie Laura Kalbag is en zeggen dat je dit artikel een eye-opener vond.

Schrijf op een manier die bij je past, maar doe moeite en geef context.

Tip 2 – Schrijf met aandacht

Schrijf je toelichting met aandacht en doe moeite voor je lezer. Schrijf níet alsof je je geliefde in de rij bij de kassa een snelle sms stuurt of de oven alvast voorverwarmd kan worden.

Maak hele zinnen, plaats een witregel op z’n tijd en denk na over de opbouw van je bericht. Put some effort into it

Kortom:

Sta stil bij je volgers. Zij worden net als jij gebombardeeerd met berichten. Maak het de ander gemakkelijk: doe moeite en wees van waarde. 

P.S.

Wil je meer doen met LinkedIn en tegelijk de basis van positionering en integere marketing leren? Ik help je in een compacte training. We verbeteren samen je LinkedIn-profiel en je krijgt handvatten en inzicht om herkenbaar en van waarde te zijn. 

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een blog van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach

Aan de slag met jouw marketing, positionering of schrijven?

2 Comments

 1. Maaike Wind

  Hey, wat leuk dat ik hier opduik. En ja, helemaal mee eens. Er is zoveel te lezen en er is zoveel te doen, aan zomaar een verhaal begin ik niet zo snel. Maar als iemand ‘t passievol aanprijst? Hoppa. En dat verhaal van Laura Kalbag is een pareltje, trouwens. Voor wie al niet overtuigd was na jouw aanmoediging: lees het, lees het helemaal uit, het is de moeite waard.

  Reply
  • Sandra

   Precies. Zo kreeg ik een tijdje geleden een mailtje van een kennis met als inhoud: “Ik zag dit en dacht dat jij dat ook wel interessant zou vinden.” Met een link naar een Youtube-filmpje. Verder geen context en dan belandt het onderop de stapel en komt het er niet van. Terwijl het misschien heel boeiend was en goed bedoeld. Een andere kennis stuurde een link naar een artikel met de opmerking dat het een van de mooiste teksten was die ze ooit gelezen had. Dat was weinig toelichting, maar ik ging wel kijken.
   En ja, Laura Kalbag is geweldig! Zie ook hier voor de impact die ze op me had.

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *