4 Alternatieven voor Gmail – Waardoor je direct wilt switchen

by | Feb 13, 2020 | Integere marketing, Persoonlijk | 15 comments

Al jaren knaagt het in mij hoe klakkeloos ik Google en alle bijbehorende diensten gebruik. Het is tijd om die knagende gevoelens serieus te nemen.  

Mede dankzij de inspiratie van vele anderen, stap ik van moedeloosheid naar regie. De eerste concrete stap om los te komen van Google is stoppen met Gmail. Om mijn eigen privacy te beschermen én die van iedereen die mij mailt.

Ik heb allerlei alternatieven voor Gmail onderzocht en geef je hier een overzicht.  

1. ProtonMail

Screenshot van ProtonMail - lees vooral de titels even

De meeste mensen die privacy belangrijk vinden, kiezen voor ProtonMail. Alle berichten op de servers van Proton zijn versleuteld. Als Proton-gebruikers elkaar onderling mailen, zijn die berichten versleuteld. 

Als je ook naar niet-Proton-gebruikers een versleuteld bericht wilt sturen, kun je een wachtwoord aanmaken dat de ontvanger krijgt. Die optie is vooral waardevol voor bijvoorbeeld therapeuten die extra privacy-gevoelige informatie en documenten versturen. 

Daarbij is er de mogelijkheid om een zelfvernietigend document te versturen. Je kunt een verlooptijd instellen voor een specifieke mail, waardoor die uit de inbox van de geadresseerde verdwijnt zodra de tijd is verlopen. Een optie die voor de meeste gebruikers niet nodig is, maar voor extra gevoelige informatie een waardevolle toevoeging. Zelfs James Bond zal onder de indruk zijn. 

Proton is open source, wat betekent dat privacy experts mee kunnen kijken om te checken of Proton doet wat ze beloven. 

De mensen die bij Proton werken, vinden digitale veiligheid en privacy enorm belangrijk. Ze zetten zich op allerlei manieren in om het privacy-debat te ondersteunen, bijvoorbeeld via deze TED-talk en door samenwerkingen met allerlei organisaties. 

Ik heb Proton zelf niet getest, maar hoor van veel mensen dat het prima werkt. Het aanmelden en instellen werkt simpel en de functionaliteit is goed. Je kunt mappen inrichten, labels toevoegen en je handtekening mooi vormgeven. 

Je kunt Proton gebruiken met een webversie, maar er zijn ook goede apps voor op je telefoon. 

Een nadeel kan zijn dat ProtonMail geen agenda-functie heeft, maar daar wordt aan gewerkt. De beta-versie van een encrypted Calendar App is sinds sinds januari van dit jaar gelanceerd. Een ander nadeel is dat Proton zo privé is dat er geen enkele mogelijkheid is om nog bij je mail te komen als je je wachtwoord kwijt raakt. 

Als je ProtonMail wilt uitproberen, kun je een gratis account nemen. Zo’n account heeft – terecht – beperkte opslag en minder mogelijkheden. Een betaald account is er vanaf 5 euro per maand.

2. Soverin

Screenshot van Soverin desktop

Ik werd op Soverin gewezen door Bits of Freedom. Zij raden de dienst aan en als voorvechters van digitale comminicatievrijheid en privacy, is Bits of Freedom een betrouwbare partij om een advies van aan te nemen – al zijn er ook volgens Bits of Freedom meer mogelijkheden. 

Soverin is een Nederlands bedrijf en betrokken bij digitale privacy. Vergeleken met ProtonMail wel een stuk soepeler. Soverin is niet open source en de mail wordt niet versleuteld op hun servers bewaard. 

Er is geen gratis optie, dus als je het wilt uitproberen kost dat 3,25 euro per maand. 

Soverin heeft een nogal technische interface en minder mogelijkheden om je e-mailhandtekening naar je eigen voorkeur vorm te geven. Je kunt bijvoorbeeld geen foto in  je mail-handtekening plaatsen. Op basis van het mooie design op hun website, had ik van beide meer verwacht. Soverin heeft ook geen eigen app, maar je kunt je mail koppelen aan bijvoorbeeld Apple Mail of een ander mail-programma. En er is natuurlijk online webmail. Soverin heeft een agenda-functie en een groot pluspunt is dat alle servers op duurzame energie draaien. Soverin is net als Proton open source

3. Zoho Mail

Zoho mail

Het Indiaase Zoho lijkt van alle alternatieven het meest op Gmail. De interface is fris en er is een veelheid aan functionaliteiten. Zowel binnen het mailprogramma als met features die je ook van Zoho kunt gebruiken. Een agenda, een CRM-systeem, chatprogramma’s, een office suite; te veel om op te noemen. Maar in tegenstelling tot Gmail scant Zoho je mail niet

Zoho biedt gratis accounts waar je al veel mee kunt. Er is een desktop applicatie en een prettige app voor je telefoon. Als je in Europa woont, staan je gegevens op een Europese server

4. Tutanota

Tutanota is net als Proton en Soverin een open source platform. En net als Proton bieden ze de mogelijkheid om versleutelde berichten te versturen. Tutanota is een Duits bedrijf, heeft eigen apps die er prima uitzien en werkt net als Soverin volledig op duurzame energie. 

Als je Tutanota wilt uitproberen, kun je net als bij Proton en Zoho een gratis account nemen. Zo’n account heeft beperkte opslag en minder mogelijkheden. Een betaald account is er vanaf 1,20 euro per maand

En nu?

Zet op een rij wat je belangrijk vindt in een e-mailprogramma. Houd je van een stijlvolle interface of is alleen de functionaliteit van belang? Wil je de mogelijkheid om ook andere tools te gebruiken, zoals een agenda of een mobiele app?  Wat is je budget en hoeveel opslagruimte heb je nodig? 

Kies een alternatief en ga er een uur of twee voor zitten. Het is even gedoe om alles technisch in te stellen, vooral als je een zakelijk mail-adres gebruikt dat aan je webdomein gekoppeld is. Maar als je rustig blijft ademhalen, de instructies goed volgt, je blíjft realiseren waarom je deze stap zet en eventueel de hulp van een vriendelijke servicedesk inroept, komt het goed. Echt. 

Tip: wissel in een weekend of rond een vakantie. Als je een bestaand mail-adres omzet, zul je even een aantal uren onbereikbaar zijn. Dat kán lekker rustig zijn, maar het is wel handig om het te timen. Ik deed dat niet en kwam er achter dat het niet echt handig was om te switchen in de afsluitende fase van een belangrijk project. Maar zelfs dat kwam goed.

Zélf beginnen met integere marketing en storybranding?


Ik snap heel goed dat integere marketing en merkstrategie niet altijd gemakkelijk zijn.

Daarom speciaal voor jou: vier korte video's waarin ik je bij de hand neem.

Maak kennis met Integere Storybranding, zodat je de eerste stap kunt zetten naar een helder, aantrekkelijk én eerlijk merkverhaal.