Waarom ik je niet meer track in Mailchimp – en hoe jij dat ook kunt instellen

by | Jun 24, 2020 | Integere marketing | 12 comments

De meeste ondernemers die aan e-mailmarketing doen weten het; als je via Mailchimp, Convertkit, Mailerlite of een ander mailprogramma je nieuwsbrief verstuurt kun je zien wíe jouw mail opent en wíe op een link klikt.

Dat klinkt fijn, want zo kun je meten hoeveel mensen dat blog over de voor- en nadelen van warmtepompen interessant leek en hoeveel mensen juist dat blog over het ontwerpen van een goede website. Je kunt ook nog precies zien wíe je mail opende, hoe vaak en wanneer.

Handig toch?

Tot voor kort klikte ik zelf inderdaad ook altijd op die informatie in Mailchimp. Wie heeft m’n mail al geopend, is het percentage al hoger dan bij vorige berichten, wie klikt er verder?

Het is enorm verleidelijk om dat állemaal te bekijken als die data nou eenmaal voor het grijpen ligt. 

Dat gluren knaagt al een tijd. Bijvoorbeeld als een vriendin zegt dat ze ’s ochtends m’n blog heeft gelezen en dat ik dan denk of zeg dat ik dat al wist. Dat voelt toch een beetje als stiekem in iemands dagboek lezen. 

En toen, vorige week, vroeg ik me opeens af waaróm ik eigenlijk zo zit te tracken en te meten. 

Zíjn die cijfers eigenlijk wel belangrijk of klikken we er alleen maar massaal op omdat iedereen dat doet? Omdat we bevestiging willen dat onze Open Rate niet slechter is dan wat gemiddeld is in onze sector? Omdat we bevestiging willen dat vrienden en klanten lezen wat we geschreven hebben en al die cijfers enorm verslavend zijn?

Maar meten ís toch ook belangrijk in marketing?

Meten is weten, maar we moeten de toevoeging niet vergeten: áls je weet wat je meet. En wát meet je nou eigenlijk met al die percentages en ís dat wel waar het je om gaat?

Marketing gaat wat mij betreft namelijk over verbinding. Als je contact maakt met je klanten en je klanten met jou, kun je elkaar helpen. Met informatie, met kennis, met producten. Soms gratis, soms betaald.

Maar verbinding kún je niet meten. Verbinding ervaar je.

Door je blind te staren op cijfers maak je geen contact. Verbinding zit in een telefoongesprek waarin iemand zegt: “Hé, ik las je bericht op LinkedIn over wanneer je naar jezelf luistert en wanneer naar anderen.” Verbinding zit ‘m in de mensen die onder een blog over merkstrategie reageren en op die manier contact maken met mij en met iedereen die die pagina leest.

Iedereen meet toch die percentages?

Vorige maand deed ik de cursus Chimpessentials van Paul Jarvis. Ik wilde leren hoe ik in Mailchimp een serie mailtjes kan sturen als iemand tips wil over storybranding en ik wilde leren hoe ik een goede landingspagina maak.

Paul Jarvis is designer en schrijver en heeft verschillende online cursussen, waaronder Chimpessentials. Terwijl ik de cursus deed, ontdekte ik tot mijn verrassing dat Jarvis een fervent voorstander is van privacy. Zo laat hij tijdens les 3 tussen neus en lippen tot mijn vreugde weten dat wat Google met je data doet “evil” is. 

Ik abonneer me op zijn wekelijkse nieuwsbrief en een van die mailtjes geeft me het zetje om in actie te komen. Het thema van deze mail is de moed om het juiste te doen, maar in de inleiding laat Jarvis terloops vallen dat hij zijn tienduizenden abonnees niet trackt op openen en klikken. 

Zie je wel, denk ik. Het hóeft niet. Al dat meten van cijfers en getallen is niet nodig om een goed lopend online bedrijf te hebben. En het is zéker niet nodig om impact te maken en verbinding te ervaren. 

En nu track jij niet meer?

Inderdaad. Vorige week besloot ik dat het afgelopen is met dat gegluur. Ik vinkte in Mailchimp aan dat ik níet wil tracken, verstuurde mijn eerste mail zonder tracking pixel en zag dit:

Tracking in Mailchimp
N/A oftewel Not Applicable.
Jemig, wat een verademing.

Ik deed dit voor jou, voor mijn abonnees. Ik wil niet kijken waar jij wel of niet op klikt en of je dat één of twee keer doet. Maar ik merk nu een verrassend bij-effect in de vorm van een weldadige rust. 

Geen afleidend junkie-geklik meer. Het verhaal dat ik net gemaild heb is wat ik met de wereld wil delen. Dát is belangrijk en al die ruis leidt alleen maar af.  

Maar hoe houd je je lijst dan schoon?

Veel ondernemers ruimen af en toe hun e-maillijst op. Dat kun je doen door mensen die de laatste vijf mailtjes niet geopend hebben een bericht te sturen en ze te vragen of ze nog op je lijst willen blijven. Of het kan door zelf te selecteren op ongeopende mailtjes en mensen handmatig van je lijst te verwijderen. 

Het belangrijkste voordeel van opschonen is dat je minder hoeft te betalen voor je abonnement, dat meestal gebaseerd is op het aantal abonnees.

Zonder tracking pixel kun je dat niet meer op die manier doen, maar je kunt dat grotendeels oplossen. Bijvoorbeeld door de unsubscribe-link niet meer in hele kleine lettertjes onderaan je mail te verstoppen, maar daar bewust aandacht aan te besteden. Je kunt de bijbehorende tekst wat langer maken, of de link meer in het oog laten springen met een opvallende kleur. 

Ok, niet tracken dus. Hoe regel ik dat in mijn eigen Mailchimp?

Super simpel. Als je een nieuwe mail aanmaakt, scroll je helemaal naar onderen op de pagina waar je het onderwerp en de inhoud van je mail instelt. Daar zie je een grijs vak met Settings & Tracking. Als je op die plek Edit aanklikt, kun je alle track-vinkjes uitzetten. Even saven en klaar. Geen tracking pixelsmeer in je mailtjes.  

Probeer het maar eens een aantal nieuwsbrieven. Het is geen ingewikkelde beslissing waar je alleen met moeite weer van af komt. Als je spijt krijgt, zet je die vinkjes weer aan. 

Kijk je dan helemáál niet meer naar cijfers?

Jawel. Natuurlijk vind ik het belangrijk om te weten welke blogs het meest gelezen worden. Ik kijk zeker in mijn webstatistieken*. Maar daar kan ik dat zien zónder gluren. Ik zie algemene cijfers en niet of jíj iets leest of iemand anders.

Ik schrijf om jou te helpen met merkstrategie, om verhalen te vertellen en om verbinding te maken. 

Of dat werkt, kan ik maar op één manier echt meten en daarom hierbij een oproep aan jou. Doordat ik niet kan zien of je mijn nieuwsbrieven opent en of je doorklikt, weet ik niet of je er blij van wordt.

Ik kan niet zien of jíj een verhaal interessant vond, of het je anders heeft laten denken, of je het leuk of herkenbaar vond. 

Ik heb jou nodig om dat te weten. 

En dat geldt niet alleen voor mij, dat geldt voor iedereen van wie je een nieuwsbrief krijgt, van wie je een blog leest of van wie je een post op social media leest. Laat weten de andere dat je het gelezen hebt en wat de waarde voor je was. 

Laten we met elkaar praten, 

op wat voor manier dan ook. Stuur me een mailtje terug, schrijf hieronder een comment, ga op LinkedIn of Twitter een gesprek aan. Ik hoor je graag en de mensen die ik ken waarschijnlijk ook. 

P.S.

Een update van januari 2022: ik ga overstappen naar een andere tool nu Mailchimp is overgenomen door de tech-gigant Intuit. Ik houd je op de hoogte van de keuze. 

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een blog van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach

Aan de slag met jouw marketing, positionering of schrijven?

12 Comments

 1. Maaike Wind

  Hey, wat goed! Ik gebruik ook Fathom. Blij mee. En tegelijkertijd merk ik dat ik er steeds minder naar ga kijken. Misschien is zelfs Fathom niet nodig? Volgens mij meet Leo Babauta van Zen Habits helemaal niks meer.

  Reply
  • Kitty Kilian

   Er is wel een verschil – Babauta heeft al tienduizende of misschien honderdduizenden volgers. Bij hem maakt het niet meer uit. Als je eenmaal marktleider bent heb je altijd genoeg omzet. Iemnad die net begint wil nog wel wat meten, denk ik.

   Reply
  • Sandra

   Wat leuk dat je ook Fathom hebt, Maaike. En dat je steeds minder kijkt – dat weet ik nog niet of ik dat ook ga doen. Minder dan nu misschien wel, maar wat Kitty zegt: het is voor mij wel relevant welke blogs wel en niet gelezen worden. Niet dat ik dan niet meer zou schrijven over iets wat ik boeiend vind, maar wel dat ik misschien meer zal schrijven over wat veel gelezen wordt.

   Reply
 2. Hanneke Laaning

  Wat fijn dat jij duikt in dit soort onderwerpen en dit soort inzichten krijgt. Ik ga ook eens even nadenken of ik dat tracken wil of niet. En wat ik uberhaupt wil tracken. Op alle websites die ik maak zet ik zo veel mogelijk cookies al uit zodat mijn klanten daar ook niet overna hoeven te denken. Trouwens, ook een goed onderwerp waar ik hoop dat je over gaat bloggen; hoe schrijf je uberhaupt een goede nieuwsbrief? Die je vervolgens niet trackt 😉

  Reply
  • Sandra

   Weg met al die cookies en al dat getrack ;~) En een goede nieuwsbrief is gebaseerd op een goed blog, dus dan ben je er al. Of leid ik nu aan beroepsdeformatie en zie ik het te simpel?

   Reply
 3. Kitty Kilian

  Helemaal mee eens! Ik las vorige week een gepinde post van Adriaan van Rossum (maker van Simple Analytics) over privacy en die zei het ook. Ik dacht: inderdaad. Ik kijk er ook zelden naar, alleen om mijn lijst op te schonen. Weg met die hap. Het deugt niet. Ik heb nu geloof ik ook alles van mijn site gegooit dat trackt. Binnenkort nog een keer checken.

  Reply
 4. Ger Mug

  Hey Sandra,

  Meten is niet een doel op zich. Het gaat er om wat je er vervolgens mee doet. Je kunt beter inspelen met extra info of specifieke producten als je weet waar je lezers interesse in hebben. Op die manier kun je een betere band met ze opbouwen. Dat is een beetje waar marketing voor bedoeld is. Helaas kan dat ook heel erg de verkeerde kant op gaan zoals Google laat zien.

  Reply
  • Sandra

   Hey Ger,
   Dat klopt en daarom kijk ik wel in mijn (privacy-respecterende) webstatistieken welke blogs het meest gelezen worden. Daar haal ik voldoende informatie uit en daarmee heb ik niet dat idee van gluren. Als het mogelijk was om in Mailchimp alleen te zien wat het openingspercentage is en wat het klikpercentage, zonder mensen persoonlijk te tracken, dan zou dat misschien nog interessant zijn. Ik geloof dat Paul Jarvis & Co daar over nadenken, of zij zoiets gaan ontwikkelen. Maar voor nu kan dat nergens.

   Wat vooral belangrijk is, wat mij betreft, is dat we dingen niet klakkeloos doen. Dat je je bewust bent van het waarom. En nadelen en voordelen tegen elkaar afweegt.

   Empathie en je verplaatsen in je lezer en klant is super belangrijk, maar ik heb ontdekt dat tracking daar voor mij niets aan bijdraagt. Ik bouw geen band op met mijn lezers en klanten door te kijken of ze mijn mail geopend hebben. Maar wel doordat iemand (zoals jij nu!) een reactie geeft. En door te luisteren naar wat mensen zeggen of schrijven. Hier of waar dan ook.

   Reply
 5. Janneke Holwarda

  Hee Sandra, wat een uiterst prettige heldere site in aanbouw en wat een uiterst prettige heldere toon in je blogs.
  Fijn om te lezen en ik ga me beraden op Mailchimp en Google.
  Harte groet, Janneke

  Reply
  • Sandra

   Wat leuk Janneke, dat je hier gekeken en gelezen hebt. Dank voor je complimenten en aanmoediging :~) En mooi dat je gaat denken over tracken van je mail en het gebruik van Google. Alle goeds!

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *