Waarom ik je niet meer track in Mailchimp – en hoe jij dat ook kunt instellen

by | Jun 24, 2020 | Integere marketing | 12 comments

De meeste ondernemers die aan e-mailmarketing doen weten het; als je via Mailchimp, Convertkit, Mailerlite of een ander mailprogramma je nieuwsbrief verstuurt kun je zien wíe jouw mail opent en wíe op een link klikt.

Dat klinkt fijn, want zo kun je meten hoeveel mensen dat blog over de voor- en nadelen van warmtepompen interessant leek en hoeveel mensen juist dat blog over het ontwerpen van een goede website. Je kunt ook nog precies zien wíe je mail opende, hoe vaak en wanneer.

Handig toch?

Tot voor kort klikte ik zelf inderdaad ook altijd op die informatie in Mailchimp. Wie heeft m’n mail al geopend, is het percentage al hoger dan bij vorige berichten, wie klikt er verder?

Het is enorm verleidelijk om dat állemaal te bekijken als die data nou eenmaal voor het grijpen ligt. 

Dat gluren knaagt al een tijd. Bijvoorbeeld als een vriendin zegt dat ze ’s ochtends m’n blog heeft gelezen en dat ik dan denk of zeg dat ik dat al wist. Dat voelt toch een beetje als stiekem in iemands dagboek lezen. 

En toen, vorige week, vroeg ik me opeens af waaróm ik eigenlijk zo zit te tracken en te meten. 

Zíjn die cijfers eigenlijk wel belangrijk of klikken we er alleen maar massaal op omdat iedereen dat doet? Omdat we bevestiging willen dat onze Open Rate niet slechter is dan wat gemiddeld is in onze sector? Omdat we bevestiging willen dat vrienden en klanten lezen wat we geschreven hebben en al die cijfers enorm verslavend zijn?

Maar meten ís toch ook belangrijk in marketing?

Meten is weten, maar we moeten de toevoeging niet vergeten: áls je weet wat je meet. En wát meet je nou eigenlijk met al die percentages en ís dat wel waar het je om gaat?

Marketing gaat wat mij betreft namelijk over verbinding. Als je contact maakt met je klanten en je klanten met jou, kun je elkaar helpen. Met informatie, met kennis, met producten. Soms gratis, soms betaald.

Maar verbinding kún je niet meten. Verbinding ervaar je.

Door je blind te staren op cijfers maak je geen contact. Verbinding zit in een telefoongesprek waarin iemand zegt: “Hé, ik las je bericht op LinkedIn over wanneer je naar jezelf luistert en wanneer naar anderen.” Verbinding zit ‘m in de mensen die onder een blog over merkstrategie reageren en op die manier contact maken met mij en met iedereen die die pagina leest.

Iedereen meet toch die percentages?

Vorige maand deed ik de cursus Chimpessentials van Paul Jarvis. Ik wilde leren hoe ik in Mailchimp een serie mailtjes kan sturen als iemand tips wil over storybranding en ik wilde leren hoe ik een goede landingspagina maak.

Paul Jarvis is designer en schrijver en heeft verschillende online cursussen, waaronder Chimpessentials. Terwijl ik de cursus deed, ontdekte ik tot mijn verrassing dat Jarvis een fervent voorstander is van privacy. Zo laat hij tijdens les 3 tussen neus en lippen tot mijn vreugde weten dat wat Google met je data doet “evil” is. 

Ik abonneer me op zijn wekelijkse nieuwsbrief en een van die mailtjes geeft me het zetje om in actie te komen. Het thema van deze mail is de moed om het juiste te doen, maar in de inleiding laat Jarvis terloops vallen dat hij zijn tienduizenden abonnees niet trackt op openen en klikken. 

Zie je wel, denk ik. Het hóeft niet. Al dat meten van cijfers en getallen is niet nodig om een goed lopend online bedrijf te hebben. En het is zéker niet nodig om impact te maken en verbinding te ervaren. 

En nu track jij niet meer?

Inderdaad. Vorige week besloot ik dat het afgelopen is met dat gegluur. Ik vinkte in Mailchimp aan dat ik níet wil tracken, verstuurde mijn eerste mail zonder tracking pixel en zag dit:

Tracking in Mailchimp
N/A oftewel Not Applicable.
Jemig, wat een verademing.

Ik deed dit voor jou, voor mijn abonnees. Ik wil niet kijken waar jij wel of niet op klikt en of je dat één of twee keer doet. Maar ik merk nu een verrassend bij-effect in de vorm van een weldadige rust. 

Geen afleidend junkie-geklik meer. Het verhaal dat ik net gemaild heb is wat ik met de wereld wil delen. Dát is belangrijk en al die ruis leidt alleen maar af.  

Maar hoe houd je je lijst dan schoon?

Veel ondernemers ruimen af en toe hun e-maillijst op. Dat kun je doen door mensen die de laatste vijf mailtjes niet geopend hebben een bericht te sturen en ze te vragen of ze nog op je lijst willen blijven. Of het kan door zelf te selecteren op ongeopende mailtjes en mensen handmatig van je lijst te verwijderen. 

Het belangrijkste voordeel van opschonen is dat je minder hoeft te betalen voor je abonnement, dat meestal gebaseerd is op het aantal abonnees.

Zonder tracking pixel kun je dat niet meer op die manier doen, maar je kunt dat grotendeels oplossen. Bijvoorbeeld door de unsubscribe-link niet meer in hele kleine lettertjes onderaan je mail te verstoppen, maar daar bewust aandacht aan te besteden. Je kunt de bijbehorende tekst wat langer maken, of de link meer in het oog laten springen met een opvallende kleur. 

Ok, niet tracken dus. Hoe regel ik dat in mijn eigen Mailchimp?

Super simpel. Als je een nieuwe mail aanmaakt, scroll je helemaal naar onderen op de pagina waar je het onderwerp en de inhoud van je mail instelt. Daar zie je een grijs vak met Settings & Tracking. Als je op die plek Edit aanklikt, kun je alle track-vinkjes uitzetten. Even saven en klaar. Geen tracking pixelsmeer in je mailtjes.  

Probeer het maar eens een aantal nieuwsbrieven. Het is geen ingewikkelde beslissing waar je alleen met moeite weer van af komt. Als je spijt krijgt, zet je die vinkjes weer aan. 

Kijk je dan helemáál niet meer naar cijfers?

Jawel. Natuurlijk vind ik het belangrijk om te weten welke blogs het meest gelezen worden. Ik kijk zeker in mijn webstatistieken*. Maar daar kan ik dat zien zónder gluren. Ik zie algemene cijfers en niet of jíj iets leest of iemand anders.

Ik schrijf om jou te helpen met merkstrategie, om verhalen te vertellen en om verbinding te maken. 

Of dat werkt, kan ik maar op één manier echt meten en daarom hierbij een oproep aan jou. Doordat ik niet kan zien of je mijn nieuwsbrieven opent en of je doorklikt, weet ik niet of je er blij van wordt.

Ik kan niet zien of jíj een verhaal interessant vond, of het je anders heeft laten denken, of je het leuk of herkenbaar vond. 

Ik heb jou nodig om dat te weten. 

En dat geldt niet alleen voor mij, dat geldt voor iedereen van wie je een nieuwsbrief krijgt, van wie je een blog leest of van wie je een post op social media leest. Laat weten de andere dat je het gelezen hebt en wat de waarde voor je was. 

Laten we met elkaar praten, 

op wat voor manier dan ook. Stuur me een mailtje terug, schrijf hieronder een comment, ga op LinkedIn of Twitter een gesprek aan. Ik hoor je graag en de mensen die ik ken waarschijnlijk ook. 

P.S.

* Het stond al een tijd op m’n lijstje, maar ook dit is nu geregeld. Ik gebruik geen Google Analytics meer, want ik wil niet dat Google nóg meer over jou te weten komt. Ik ben overgestapt op Fathom, een eerlijke tool voor webstatistieken.

Ik ben super enthousiast, niet alleen omdat het geweldig voelt om niet langer naar iets te kijken wat niet klopt en waar ik mijn bezoekers niet aan bloot wil stellen. Ook omdat het gemaakt is door aardige mensen (onder andere diezelfde Paul Jarvis) en omdat de interface simpel en rustig is. Alweer: geen ruis. Als je meer wilt weten, vraag maar raak! 

Zélf beginnen met integere marketing en storybranding?


Ik snap heel goed dat integere marketing en merkstrategie niet altijd gemakkelijk zijn.

Daarom speciaal voor jou: vier korte video's waarin ik je bij de hand neem.

Maak kennis met Integere Storybranding, zodat je de eerste stap kunt zetten naar een helder, aantrekkelijk én eerlijk merkverhaal.