3 redenen om geen emoji’s in je LinkedIn-naam te gebruiken

by | Aug 27, 2020 | Integere marketing, Merkstrategie | 6 comments

De vader van mijn jeugdvriendin Nienke is kunstschilder. Al zo’n vijftig jaar vaart hij met zijn boot de Waddenzee op, laat zich bij eb droogvallen en schildert de leegte en het licht.

Ongeveer vijfentwintig jaar geleden geleden begon de NAM met het boren naar gas op het Wad. Een drama voor de natuur en een drama voor het werk van kunstenaar Geurt Busser.

Zijn leegte en licht werden ruw verstoord en uiteraard protesteerde hij bij NAM en Provincie.

Ik herinner me dat iemand van de NAM tegen Geurt zei: “Dan kijk je toch om die boortorens heen?” Waarop hij antwoordde: “Als je naar een klassiek concert luistert en in de zaal begint een baby te huilen, dan luister je daar toch ook niet omheen?”

Precies zo is het met emoji’s in je LinkedIn-naam. Je kúnt er niet omheen kijken en dat is de eerste reden waarom je ze maar beter niet kunt gebruiken.

1. Emoji’s zijn “in your face”

Net als boorplatformen zijn emoji’s niet te negeren. Ze zijn als een oplichtend telefoonscherm in de bioscoop. Je oog wordt er naar toe getrokken als een motvlinder naar een lamp. Of je wilt of niet. 

Nu zeg jij misschien: “Dat is toch juist goed? Ik wil opvallen op LinkedIn. Dat is toch marketing?” 

Ja, het is zeker goed om je kop boven het maaiveld uit te steken. To stand out from the crowd. 

Maar zo’n emoji is als vijf uitroeptekens plaatsen achter een zin. Dat lijkt krachtig en enthousiast, maar verliest snel z’n effect. 

emoji's in een linkedin-naam

2. De stijl van emoji’s zijn niet de stijl van jouw merk

Als je wilt dat mensen jou als ondernemer snappen, besteed je aandacht aan je merkstrategie en dus aan je huisstijl. Je denkt na over een uitstraling waarin mensen je kunnen herkennen. 

Emoji’s zijn misschien allemaal verschillend – er bestaan meer dan 3000 – maar ze hebben stuk voor stuk dezélfde tekenstijl. Ze zijn als het lettertype Comic Sans en het is de vraag of dat de indruk geeft die bij jou past. 

Dus ook al heet je Mindfulness-praktijk De Roze Lotus, dat betekent niet automatisch dat déze roze lotus past bij jouw merk: 🌸 

3. Emoji’s betekenen voor iedereen iets anders

Niet alleen individuen, maar ook leeftijdsgroepen, subculturen en nationaliteiten interpreteren bepaalde emoji’s verschillend. 

De subtiel glimlachende smiley bijvoorbeeld, kan bedoeld zijn als vriendelijk en positief maar kan ook ironie laten zien. En betekent het aapje met de handen voor z’n mond nou dat je je schaamt, of dat je giechelt? 

Je loopt met emoji’s het risico om onduidelijk te zijn. Want wat bedóelt die vriendin nou eigenlijk met die rode bal achter haar naam? En wat heeft een wereldbol met een boekhouder te maken? 

Als je verbinding wilt maken met je marketing, dan wil je niet dat mensen moeten raden naar wat je bedoelt. Dan ben je helder en duidelijk. 

Maar er zijn toch heel veel mensen die emoji’s in hun LinkedIn-naam gebruiken?

Dat is een extra reden om het niet te doen. Want hoe opvallend ben je nog met het dartboard met de pijl of de zonnetjes en de sterren of de raket? 

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om te doen wat iedereen doet, vraag jezelf af of je met die emoji’s bereikt wat je intentie is.

P.S.

Reageren? Schrijf hieronder, ik lees je graag.

Enneh: benieuwd naar het werk van Waddenschilder Geurt Busser? Bekijk dit filmpje of zoek ‘m op.

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een blog van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach

Aan de slag met jouw marketing, positionering of schrijven?

6 Comments

 1. Kitty Kilian

  Hartgrondig mee eens. Dumpen! We zijn geen kleuters.

  Reply
  • Sandra

   Ja, dat is ook een goede reden. Het is nogal simplistisch. Dat is niet alleen vervelend voor je doelgroep, je reduceert jezelf ook tot iets wat te plat is.

   Reply
 2. Maaike van Kempen

  Ze gebruiken omdat je er zelf blij van wordt, is geen goede reden, gok ik? 😉

  *heroverweegt haar smileygebruik*

  Reply
  • Sandra

   Hey Maaike,
   Jawel hoor, dat kan zeker een reden zijn! Als je je maar bewust bent van het waaróm van je keuze en als je je maar bewust bent van de nadelen. Heb jij een smiley in je LinkedIn-naam? (ik zal zo eens kijken ;~) ).

   Reply
 3. Esther

  Een belangrijke reden om het wél te doen: door het gebruiken van smileys kun je zien welke recruiters automatische berichtjes sturen en welke niet. (En welke je dus gelijk in de prullenbak kunt mieteren)

  (Weet niet waarom ik op deze oude blog terecht kom haha)

  Reply
  • Sandra de Jong

   Ah, omdat ze je naam dan automatisch kopiëren, inclusief emoji? Dat moet er stom uitzien inderdaad ;~)

   Al zijn automatische mailtjes meestal ook al te herkennen aan een tekst die niet aansluit. Zo kreeg ik eens een mail met een zogenaamd persoonlijke intro (“Hé, hoe gaat het?) en dan de vraag of ik marketingtrucjes wilde leren en dat er nog een paar laatste plekken vrij waren in een traject. Die kon ook zo de prullenbak in, pffff.

   (En dat is het leuke van blogs, die blijven gewoon bestaan, dank voor je reactie Esther!)

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *