Hoe je als ondernemer minder afhankelijk wordt van social media (2 tips voor autonome marketing)

door | feb 6, 2024 | Integere marketing | 29 reacties

Op een zonnige namiddag in 1945 steeg een groepje Amerikaanse vliegtuigen op voor een oefenvlucht boven de Atlantische oceaan. Vier uur later waren de toestellen in het niets verdwenen.

Toen een reddingsvliegtuig hen die avond ging zoeken, verdween ook dat na twintig minuten. In de weken en jaren daarna werd er van niets of niemand een spoor gevonden. 

In de afgelopen zestig jaar zijn er in de Bermudadriehoek duizenden schepen en vliegtuigen plotseling verdwenen. 

Social Media is als een Bermudadriehoek voor je content

Op LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram verdwijnen al je met aandacht geschreven berichten in het niets. Soms na een week, soms na een half uur. 

En nee, jouw posts zijn geen mensenlevens of dure schepen. Maar jouw woorden zijn wél van waarde, anders zou je ze niet schrijven.  

De ene keer is je content waardevol omdat het een praktische tip is of het je lezer een frisse blik geeft. Een ander moment is het van waarde omdat je bericht troostend, opbeurend of verbindend is. 

Je schrijft iets met een reden, een reden die de moeite waard is. Het is zonde als dat via een algoritmische draaikolk naar de bodem van de social media-zee verdwijnt. 

En zeker, social media is als online ondernemer lastig te vermijden

Er is misschien een handjevol bedrijven dat het zonder socials redt, maar voor de meesten van ons geldt dat die kanalen ons helpen om meer mensen te bereiken dan de groep die we zelf al kennen. 

Dat betekent alleen niet dat dat je er volledig van afhankelijk hoeft te zijn.

Het is zonde als je alléén een algoritme laat bepalen of jouw content wel of niet de moeite waard is om te lezen. En het is zonde als je jouw woorden laat verdwijnen in het niks door vooral te focussen op social media. 

Tristan Harris en Jaron Lanier leggen uit dat algoritmes niet kijken of iets van waarde is

Gelukkig kan die marketing best anders. Autonomie is geen lichtknopje dat aan of uit staat. 

Je bént niet volledig afhankelijk, je hebt zelf invloed. Jij en wij samen. Twee tips voor meer autonomie in je marketing: 

Tip 1: Maak van je website je thuishonk

Laat je website een plek zijn die uitstraalt wie jij als ondernemer bent, waar je lezer zich thuis voelt. Jouw eigen site als gastvrij huis, je kantoor, je koffietentje, je clubhuis, je thuishonk. 

Verwaarloos je site niet maar laat het de basis zijn van al je communicatie.

Schrijf je waardevolle gedachten niet in eerste instantie met social media als doel. Laat het uitgangspunt een blog, een video of podcast zijn op die eigen autonome site.

Haal je volgers of bezoekers naar die eigen plek, met jouw inrichting, jouw uitstraling die je gedachten versterken, jouw normen en waarden en waar jij in deuropening staat om mensen te verwelkomen.

Tip 2: Voer het gesprek onder dat eigen autonome blog

Een huis of een honk is niet zo gastvrij als alleen de eigenaar een verhaal mag afsteken. Verbinding en verdieping ontstaan pas echt door wederzijds contact. 

Zorg er dus voor dat mensen ook op je site comments kunnen geven onder een blog en nodig daartoe uit. 

Natuurlijk zijn comments op social media belangrijk. Die zorgen er nou eenmaal voor dat het algoritme snapt dat wat jij schrijft de moeite waard is om getoond te worden.

Maar laat dat algoritme niet de vluchtige basis van verbinding en verdieping zijn en help elkaar daarbij. 

Zorg er samen voor dat het etiquette is om op beide plekken te reageren. Onder een post voor het algoritme en het uitbreiden van bubbels. Én onder het echte, autonome blog zodat ook die reacties niet in het luchtledige verdwijnen. 

Er zijn al ondernemers die dat standaard doen. Ik doe dat, Kitty Kilian van de Blogacademie doet dat en er zijn vast meer mensen. Maak er een gewoonte van om op beide plekken te reageren en zo de autonomie weer naar ons toe te trekken. 

CTRL-C en CTRL-V vragen misschien 30 seconden tijd. 30 seconden die ons minder afhankelijk maken van social media en waardoor jouw reactie zichtbaar blijft, ook na die ene dag.  

Dan moet je als ondernemer natuurlijk wél een commentfunctie onder je blogs hebben. Laat die reacties de afterparty van je feestje zijn. Het gezellige kletsen in jóuw keuken, het praten rond jóuw gezamenlijke kampvuur. 

Dus hop: ga dat regelen en laat je niet weerhouden als je webbouwer zegt dat het technisch lastig is, want dat is niet zo. 

Kortom:

Het is verleidelijk om te zwichten voor het gemak van social media. Even snel een post, even kort genieten van de eventuele likes en floep, op naar het volgende. 

Maar die vluchtigheid heeft een prijs. Algoritmes van een tech-bedrijf bepalen je zichtbaarheid. Inhoud en verbinding verdwijnen net zo snel als ze kwamen. 

Laten we streven naar waarde voor de lange termijn.  

Maak je hieronder met mij ons eigen kampvuur? Kletsen over social media en autonome marketing? Schrijf je ervaringen en gedachten, ik lees ze graag en anderen vast ook. Ook volgende week nog.   

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een verhaal van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach.

Aan de slag met jouw marketing, positionering of schrijven?

29 Reacties

  1. Karin van der Tuin

    Je hebt gewoon hartstikke gelijk, Sandra. Dank je wel voor deze post, bijzonder waardevol. Ik schuif lekker aan bij je kampvuur én ga m’n eigen vuurplek maken. 🙂

    Antwoord
  2. Pauline

    Wat een goede tip! Wie dit stuk leest, is nu uitgenodigd. Maar andersom? Stel dat je alleen het stukje op LinkedIn bijvoorbeeld leest. Zou je daar lezers kunnen stimuleren om op beide plekken te reageren?

    Antwoord
    • Sandra de Jong

      Hé dank voor je reactie Pauline. Ik laat mijn site de bron van alles zijn door daarheen te linken. Dus ik post alleen het begin van een blog op LinkedIn en verwijs dan door naar mijn site om het helemaal te lezen.

      En dan hoop ik dus dat het steeds meer etiquette wordt (of hoe je het maar wilt noemen) dat mensen dan zowel onder het echte blog reageren (vooral daar) én even kopiëren naar LinkedIn voor het algoritme. Dat is mijn uitgangspunt bij blogs van anderen en dat gaat heel snel in je systeem zitten.

      We zouden een Autonome Comments Club moeten oprichten ;~)

      Antwoord
  3. Pauline

    Ha ha, het ACC. Ik doe mee. Duidelijk, eerst naar je website verwijzen en vanuit daar weer terug naar de LinkedIn post. Ik heb ook een nieuwsbrief op LinkedIn, hoe denk jij daarover?

    Antwoord
    • Sandra de Jong

      Goede vraag, ik had die link nog niet zo bewust gelegd, maar ook daarin zou ik je eigen nieuwsbrief leidend laten zijn. Ik ben geabonneerd op jouw nieuwsbrief, die helemaal bij jou hoort en die lees ik graag. Het voelt ook veel intiemer om die in mijn mailbox te krijgen in plaats van iets via het platform van een ander (LinkedIn) met hele andere doelstellingen.

      En welkom bij de ACC ;~)

      Antwoord
  4. Pauline

    De lezers van mijn LinkedIn nieuwsbrief krijgen over het algemeen niet mijn eigen mailing. Mijn idee is dat ik op die manier twee groepen bedien. De inhoud is hetzelfde, alleen de timing van de artikelen is anders.

    Antwoord
    • Sandra de Jong

      Het is natuurlijk altijd een afwegen van voor- en nadelen. Voor mij is zo’n LinkedIn-nieuwsbrief een brug te ver. Die is van mij, afblijven! (het hele concept nieuwsbrieven is voor mij juist zo’n belangrijk kenmerk van autonomie).

      Misschien kun je in elk geval die nieuwsbrief altijd afsluiten met een oproep om je aan te melden voor de échte nieuwsbrief. Zoiets ;~)

      Antwoord
  5. San

    Jouw blog lees ik precies op het goede moment, ik ga volgende week mijn website aanpakken, tijd om er echt een home van te maken!
    Heel benieuwd welke (praktische en technische) stappen je daarvoor moet ondernemen en of het werkt.

    Antwoord
    • Sandra de Jong

      Wat goed San :~) en zet ‘m op.
      Ik heb als ik het goed zie in elk geval “Comment reply e-mail notification” als plug-in om ervoor te zorgen dat mensen een melding krijgen als ik of iemand anders op ze reageer. En Akismet tegen spam. Verder is het volgens mij niet zo ingewikkeld, ik ken meerdere webbouwers die het voor hun klanten standaard doen. Hopsa! :~)

      Antwoord
  6. Marijke van Veldhoven

    Mooi stuk, Sandra. De comments aanzetten onder mijn strips… hmm.
    Ik denk dat ik tegengehouden wordt door ‘reacties: 0’. Ik heb veel aan mijn nieuwsbrief met strip maar daarop noch op Social media krijg ik veel reacties.
    copy-paste vind ik in ieder geval een goed idee!

    Antwoord
    • Sandra de Jong

      Oeh ja, dat kan ik me best voorstellen dat je wordt tegengehouden door “reacties: NUL” (ook even fijn met hoofdletters). Tegelijk zet je daarmee wel in elk geval de deur open voor mensen.

      Copy-paste je dan nog even hier? 😉 https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6985482996740931585/
      Zodat dat bemoeizuchtige LinkedIn-algoritme ook snap dat dit een (jouw woorden) mooi stuk is? Zou tof zijn en dank hier voor je reacties bij het kampvuur!

      Antwoord
      • Marijke van Veldhoven

        NUL reacties
        haha!

        Antwoord
        • Sandra de Jong

          NUUUUUULLLLLL. En dan uitspreken zoals ROLLLTRRRAAAAPP bij Toren C 😉
          https://www.youtube.com/watch?v=_zp8ifmX2n0

          En ik vind nul reacties bij mijn blogs op de een of andere manier net wat minder vervelend dan op social media. Ik denk juist door die tijdloosheid van een blog en dat ik ook los van comments in mijn webstatistieken op Fathom zie dat blogs gelezen worden en hoe lang. Ook na een jaar of langer.

          Maar reacties zijn toch wel de voeding die nodig is. Gelukkig krijg ik op de meeste blogs meerdere reacties en dat is inderdaad heel fijn. Ik zou reageren bij jou hoor :~)

          Antwoord
  7. Marijke van Veldhoven

    Haha, die Toren-C kende ik niet 😀

    Antwoord
  8. Josella

    Tip 2 klinkt zo logisch, maar ik krijg enorme stress van comments. Omdat ik het gevoel heb dat ik dan moet reageren. Maar wat moet ik dan zeggen?! Er zijn zoveel opties, qua hoe je iets kan formuleren. Bestaat hier een oplossing voor? Een automatische comment reactie machine? Dan zou ik de comments gelijk aanzetten 🙂

    Antwoord
    • Sandra de Jong

      O jee, bedoel je stress dat je moet reageren op de reactie van iemand op jou?
      Dat is soms ook lastig, want in een echt gesprek zou je een glimlach geven en dat is dan soms al genoeg om te laten merken dat je iemand gehoord hebt.

      En goddank bestaat er geen automatische comment reactie machine ;~) Dan zou ik nu op jou reageren met iets oppervlakkigs als “Haha, te gek Josella!” ;~)

      Als je het lastig vindt kan ik in elk geval al twee tips bedenken:
      1. Lees voor wat de ander schrijft, zodat je het niet alleen leest maar ook hoort. Dan komt het anders binnen en komt er soms ook al automatisch een reactie in je op.
      2. Kijk wat je het meest boeiend of belangrijk of grappig of iets anders vindt in wat iemand schrijft. Pik dat er uit en geef daar credits voor zodat iemand merkt dat je gelezen en gehoord hebt. Zoiets als: “Er zijn inderdaad superveel opties in hoe je een reactie kunt formuleren.” en dan nog iets erbij. Maar dan heb je al iets uitgepikt waar je specifiek op reageert en dat is fijn voor een ander en fijn voor jezelf denk ik.

      Ha, dit klinkt bijna als een machine, maar misschien helpt het om op gang te komen. :~)

      Antwoord
      • Josella

        En nu krijg ik dus ook weer stress, want ik weet niet hoe ik op alles uit je comment moet reageren. Haha, maar ik zal gelijk even je tips toepassen. Ik heb het hardop gelezen en nu ga ik er 1 ding uitpakken:

        Dank voor je tip over er 1 iets uitpakken. Ik heb altijd het idee dat het onbeschoft is als ik maar op een deel van iemands reactie reageer. Maar misschien valt dat eigenlijk wel mee hoe onfatsoenlijk dat is 🙂

        Antwoord
          • Josella

            Zeker 🙂

  9. Kitty Kilian

    Ja, ik doe dat al jaren en ik snap niet dat niet iedereen het doet. Het is inderdaad heel weinig werk. Goed dat je er een oproep van maakt!

    Antwoord
    • Sandra de Jong

      Het is super weinig werk en het helpt. En de ene keer doe ik letterlijk CMD-C, CMD-V, en een andere keer tik ik ongeveer hetzelfde maar net even anders. Als het zo m’n toetsenbord uit rolt is dat ook leuk :~)

      Die Autonome Comments Club mag wel wat groter!

      Antwoord
  10. Sabine Schippers

    Goed idee, Sandra. Ik sluit me aan bij de Autonome Comments Club. Welke hashtag gaan we gebruiken? #eigenkampvuur #acc #copypastejecomment

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *