Waarom integere marketing niet voor watjes is (en een ode aan jou)

by | Jun 8, 2024 | Integere marketing | 7 comments

Hé Sandra. 
Die integere marketing hè, 
wat ís dat nou eigenlijk precies? 

Goede vraag en ik zal het je uitleggen: 

Integere marketing staat wat mij betreft voor twee dingen.  

Als eerste gaat het om je klant behandelen zoals je zelf ook behandeld wilt worden. De universele gulden regel uit de ethiek: ‘Wat gij niet wil dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet.’ 

Ten tweede gaat het bij integere marketing om eerlijk zijn in je positionering. Helder laten zien wie je als ondernemer bent, wat je doet en waar het jou met je werk om gaat. 


En dat is alles?

Dat is alles. Klinkt misschien simpel, maar dat is het niet per se. 

Het is namelijk best verleidelijk om zonder nadenken marketingtrucjes uit een boekje of cursus uit te voeren en te doen wat iedereen lijkt te doen.

Het is helemaal niet zo vanzelfsprekend om stil te staan bij hoe jíj je marketing wilt doen.

Om je af te vragen welke motieven er achter een idee voor een Early Bird-korting zitten en of je vindt dat dat klopt met hoe jij met je klanten om wilt gaan. Of om je afhankelijkheid van social media te onderzoeken en daar je eigen keuzes in te maken.   

En met je positionering is dat net zo. Het is veilig om ongeveer te doen. Om er voor iedereen te zijn en je te verstoppen achter algemeenheden.  

Het is veilig om gewoon een coach voor iedereen te zijn. Het vraagt moed om te zeggen dat je transcultureel coach bent en mensen helpt die zich ontheemd voelen.

En het is veilig om gewoon een interieurontwerper te zijn, maar vraagt lef om dat vanuit duurzaamheid te doen én te zeggen. 

Huh, vraagt het lef om als ondernemer te zeggen wat je doet?

Ja, het vraagt om bakken vol met moed om dat eerlijk te zeggen. 

Vooral als je werkt vanuit idealen kan het in eerste instantie misselijkmakend spannend zijn om dat ook onverbloemd op je website te zetten. 

Om uit te spreken dat je je als spreker en adviseur inzet om de techwereld meer sociaal te maken, om op te schrijven dat je het niet kunt aanzien als kerstbomen bij het afval gedumpt worden en je daarom een duurzame variant hebt verzonnen en gemaakt. 

Maar als dat allemaal zo eng is, waarom zou ik dat dan doen?

Omdat integere marketing werkt. Nu vandaag, en al helemaal op de langere dan snelle-conversie-en-hoge-click-rates-termijn. 

Marketing gaat over vertrouwen en dat komt te voet en gaat te paard. Wees zuinig op het vertrouwen van je klant, je lezer en je doelgroep.

Integere marketing zorgt voor dat vertrouwen en die verbinding. 

Dat werkt én dat maakt marketing een stuk leuker.  


Een ode aan jou

Dit blog is een ode aan al die dappere ondernemers die staan voor wat ze doen en het lef hebben om dat eerlijk aan de buitenwereld te vertellen. Die zich niet verstoppen achter groot, klein of onduidelijk doen.

Zonder gebakken lucht, zonder blabla. Helder en eerlijk. 

P.S. Kan ik je helpen om een beetje extra moed te verzamelen? Stuur me een bericht.

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een blog van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach

Aan de slag met jouw marketing, positionering of schrijven?

7 Comments

 1. Mendy Bosch

  Sandra, wat een heldere definiëring van integere marketing. Het is inderdaad misselijkmakend spannend om je idealen op je website te zetten – maar toen jij naast me kwam staan, durfde ik het aan. Dankjewel daarvoor.

  Reply
  • Sandra de Jong

   Dankjewel Mendy, wat fijn om te lezen. En ik weet het uit eigen ervaring. Voor een ander is het makkelijker, maar voor jezelf: brrr… Maar zo de moeite waard, dat “hop!” de wereld in met dat mooie werk. :~) Complimenten aan jou!

   Reply
 2. Pauline

  Het is een lange termijn strategie. Maar door stug volhouden en niet afwijken van mijn idealen, krijg ik precies de juiste klanten. Mensen die weten wat ze aan mij hebben en die geleverd krijgen wat ik beloof. Dat voelt goed.

  Reply
  • Sandra de Jong

   Ja, wat goed verwoord Pauline: “Mensen die weten wat ze aan je hebben en die geleverd krijgen wat je belooft.” Dat voelt goed voor hen en voor jou. En integere marketing vraagt misschien inderdaad om een beetje koppigheid ;~)
   Blij dat jij zo’n koppige, dappere ondernemer bent.

   Reply
   • Pauline

    En blij dat ik niet alleen ben 😉

    Reply
 3. Hanneke

  Mooi Sandra. Het valt me op dat je dingen schrijft die ik je ook regelmatig hoor zeggen. Zoals: “Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.” Ik weet dat je heel bewust schrijft en over je woorden nadenkt. Des te mooier én integer dat je woorden kiest die je ook in het dagelijks leven deelt in gesprekken. Jij bent jij in je blogs. Wat een mooi voorbeeld ben je zelf van integere marketing. Los van alle uitleg of definities. Dankjewel dat je integere marketing voordoet. Leeft. Het moedigt anderen (mij) aan om het lef te hebben dat ook te doen. <3

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *