Hoe schrijf je je dienstenpagina’s zonder innerlijk te verkrampen?

by | May 23, 2022 | Schrijven | 2 comments

Het is zover. 
Je bent er hélemaal klaar voor. 
Vandaag ga je die dienstenpagina’s schrijven waardoor je klanten eindelijk snappen wat je precies doet en wat zij daaraan hebben. Je klapt je laptop open en begint te typen. 

Maar helaas: al snel slaat de twijfel toe. Je staart naar de eerste zinnen op je scherm en verkrampt: “Wie zit hier nou op te wachten?“

Het is eng om je diensten zwart op wit te zetten,

om op te schrijven wat je doet zodat de hele wereld het kan lezen. Je kunt bang zijn voor het oordeel van je vakgenoten, voor doodse stilte na het publiceren of voor mensen die hun wenkbrauwen fronzen. 

De ene ondernemer stopt daardoor met schrijven: “Die dienstenpagina komt volgende week wel”. De ander gaat heel formeel en afstandelijk schrijven en drukt met z’n ogen dicht op de publiceerknop. Weer een ander schrijft met bonzend hart een dienstenpagina in steno waarbij je als lezer een beetje moet raden waar het nou precies over gaat – óf schrijft juist een ellenlange pagina vol herhalingen en zijpaden. 

De oplossing is gelukkig simpel

Je schrijft namelijk niet voor de hele wereld. Je schrijft niet voor mensen die sceptisch zijn over wat jij doet en jouw manier van werken maar vreemd vinden. 

Je schrijft je dienstenpagina’s voor mensen die op jouw site zijn gekomen omdat ze nieuwsgierig zijn en overwegen om met jou in zee te gaan. 

Je hoeft jezelf dus niet te bewijzen. Natúúrlijk moet je lezer snappen waarom jij bij haar past – wat jouw ervaring, jouw visie en jouw manier van werken is. Maar dat kan op een rustige manier. 

Zodra je het gevoel hebt dat je jezelf moet bewijzen ga je verkrampt schrijven. Dat is niet fijn voor jou en dat is niet fijn voor je lezer. 

Schrijf voor een klant die al in jou en jouw manier van werken gelooft. Houd die lezer in gedachten tijdens het schrijven. Schrijf voor iemand die al voelt dat dit voor haar is, maar alleen nog wat rustige en kalme bevestiging nodig heeft dat dit inderdaad voor haar precies de juiste keuze is. 

Hoe?

Focus je op twee dingen. Zorg er als eerste voor dat je positionering overal door je teksten heen schemert en maak op die manier duidelijk en rustig voelbaar waarin jouw verschil zit. Heb als tweede empathie en begrip voor die geïnteresseerde lezer en laat dat blijken in je wat je schrijft. 

Houd die welwillende lezer voor ogen én houd voor ogen waarom jij doet wat je doet. Als je die twee dingen combineert, schrijf je gegarandeerd zonder kramp. 

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een blog van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach

Hulp bij jouw marketing, positionering en schrijven?

2 Comments

  1. Suseela Gorter

    Dit wederom waardevolle blog mag ik uitprinten. En op mijn prikbord hangen.

    Hoewel het eigenlijk overbodig is om het te herlezen; je boodschap komt luid en duidelijk bij me binnen. (Hoewel ‘luid’… het fijne van jou vind ik juist dat je je boodschap niet LUID roept. Eerder zacht en bescheiden en kalm. Waardoor het bij mij juist extra goed binnenkomt).

    En hoewel ik als productontwerper geen dienstenpagina nodig heb – ga ik toch met je tips aan de slag. Voor een variant op de dienstenpagina.

    Nu al zin in het schrijven met jouw tips in gedachten.

    DANK voor je mooie blog!

    Reply
    • Sandra de Jong

      Dankjewel voor je woorden Suseela!
      En zet ‘m op met die variant van de dienstenpagina, ik ben benieuwd wat het wordt.

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *