Waarom positionering belangrijk is – juíst als je niet van hokjes houdt

by | May 4, 2021 | Integere marketing, Merkstrategie | 10 comments

Je bent een meisje van negen en dol op technisch Lego. Vol verwachting zit je op je verjaardag op de bank terwijl je ooms en tantes binnenkomen. Je krijgt drie kussen en een pakje; een vriendenboekje met glitterpaarden. “Leuk hé?” zegt je tante, “alle meisjes van negen houden van paarden, zeiden ze in de speelgoedwinkel.”

Hokjes. De meeste mensen willen er liever zelf niet in, maar eigenlijk is het pas een probleem als je in het verkéérde hokje geduwd wordt.

Met je positionering als ondernemer werkt dat precies zo. Als je wilt dat je doelgroep je niet in het verkeerde hokje stopt, moet je aan de slag.

Check, positionering. Wat is dat ook alweer precies?

Positionering is een term uit de marketing en merkstrategie. Je kunt er allerlei abstracte woorden op plakken, maar het gaat gewoon over de plek die jij in het hoofd van je doelgroep wilt hebben. Waar hóór je bij en wat is juist het verschíl tussen jou en anderen?

Positionering zorgt ervoor dat mensen je snappen en dat lukt niet zonder hokjes. Wij mensen denken namelijk nou eenmaal in hokjes, die geven de wereld structuur en overzicht. Als we een voorwerp zien met vier poten en een houten blad erboven, categoriseren we dat als een tafel. Als we een foto zien van iemand die op z’n hoofd op een matje staat, categoriseren we dat als yoga.

Als we alles steeds vanuit het niets zouden moeten begrijpen, zijn we heel lang bezig om dingen tot ons te nemen. Hokjesdenken heeft een functie en of we willen of niet, we doen het allemaal.

Het is dus belangrijk dat jij als ondernemer aandacht besteedt aan je positionering. Als jij er niet zélf voor zorgt dat mensen je in het juiste hokje kunnen stoppen, dan maken mensen een hokje voor je, en krijg je een vriendenboekje met glitterpaarden.

En hoe doe ik dat positioneren dan?

Dat kan op allerlei verschillende manieren. Eén manier is het onderzoeken wat je zogenaamde points of parity zijn en wat je points of difference.

De points of parity zorgen ervoor dat mensen snappen in welk hokje ze je kunnen stoppen dat ze al kennen – “Ha, ze is copywriter!” – en de points of difference zorgen ervoor dat mensen daarna snappen waarin je juist anders bent – “Ah, ze is copywriter voor ondernemers die niet van gladde praatjes houden!”.

Als je zelf duidelijk weet waar jouw overlap én jouw verschil – hieronder de geel gearceerde vlakken – zit, kun je bewust op die aspecten focussen in je communicatie.

positionering - point of parity - points of difference

Maar ik ben toch veel meer dan één hokje?

Natuurlijk ben je veelzijdig en heb je meerdere kanten. Maar als je wilt dat mensen je snappen, focus je op datgene wat voor jouw manier van werken het meest belangrijk is. Daarmee help je mensen om jou gemakkelijk te herkennen voor wie je bent.

En vanaf dan snapt iedereen me?

Niet van de ene op de andere dag.

Het begint met bewustzijn bij jezelf. Als jíj́ niet weet waar jouw verschil in zit, kun je het anderen ook niet laten snappen. Dus dat is stap 1.

Daarna vraagt het tijd en consistentie. Consistentie op je website, in je social media posts, in je reacties op anderen, óveral. Dat klinkt misschien vermoeiend, maar als je zelf weet en voelt wat voor jou de essentie van je bedrijf is, geeft dat juist rust. Voor jezelf en voor je klanten.

En mag ik dan nóóit meer veranderen?

Merkstrategie is niet in beton gegoten. Zoals jij als ondernemer groeit en verandert, zo zal ook je merkstrategie en daarmee je positionering mee veranderen.

Maar als je wilt dat mensen je blijven snappen en geloven, moet je niet te abrupt veranderen. Vergelijk die positionering met een olietanker. Je kunt best wat bijsturen, maar niet opeens een hoek van 90 graden maken.

Stel dat bijvoorbeeld ABN AMRO opeens als een soort Triodos Bank sociaal en duurzaam gaat bankieren. Dan volgen we dat niet en geloven we het waarschijnlijk niet. Als ze door de jaren heen in kleine stappen veranderen, kan het wel.

Kortom:

Onderzoek wat jouw hokje is. Waar valt dat hokje samen met die van je conculega’s en waarin ben jij wezenlijk anders? Dát is je positionering. Laat dat je kompas zijn in alles wat je doet en zegt.

Zélf beginnen met integere marketing en storybranding?


Ik snap heel goed dat integere marketing en merkstrategie niet altijd gemakkelijk zijn.

Daarom speciaal voor jou: vier korte video's waarin ik je bij de hand neem.

Maak kennis met Integere Storybranding, zodat je de eerste stap kunt zetten naar een helder, aantrekkelijk én eerlijk merkverhaal.