Hoe maak je je positionering duidelijk – zónder te drammen?

door | mrt 17, 2022 | Schrijven, Merkstrategie | 2 reacties

Stel: je bent 16 en stapelverliefd op P. Je hebt weinig ervaring met versieren maar wil een poging wagen. In de klas, in de kantine, op het schoolplein: overal waar je bent staar je lang en vooral nadrukkelijk naar P. Tot je beste vriend in je oor sist: “Wees eens een beetje subtiel, dit is wel heel obvious!”

Versieren werkt meestal beter met subtiliteiten. Soms moet je overduidelijk zijn en die eerste zoen inzetten, maar op andere momenten kun je maar beter subtiel zijn. Met je positionering als ondernemer werkt dat precies zo. 

Maar als ondernemer moet ik toch juist duidelijk zijn in waar ik voor sta? 

Nou en of. Marketing helpt je klanten kiezen. Dat kan alleen als jij je niet verstopt achter algemeenheden. 

Zorg ervoor dat je doelgroep snapt wat het verschil is tussen jou en je collega’s. In je header, op je About Page, in je tagline, in je subkopjes. Op élke pagina sprenkel je voldoende duidelijkheid over je positionering.

Dat sprenkelen – daar gaat het om. Op sommige plekken moet je positionering in één oogopslag duidelijk zijn, op andere plekken mag het door de inhoud heen ruisen. Anders ga je drammen en daar wordt je lezer niet blij van. 

Dat ruisen doe je met subtekst

Subtekst is een term die schrijvers van toneel, literatuur en film gebruiken. Subtekst gaat over datgene wat er niet letterlijk staat of gezegd wordt maar wat iedereen uit de tekst kan begrijpen. Het gaat over wat vooral wordt gesuggereerd, wat je tussen de regels door kunt lezen. 

Subtekst geeft een tekst gelaagdheid. En ook al hoeven je webteksten niet de complexiteit van Toni Morrison te hebben, marketing wordt menselijker met de juiste balans tussen duidelijkheid en gelaagdheid.

En hoe doe ik dat?

Het begint natuurlijk met die positionering. Je kunt pas creatieve vertalingen bedenken voor iets, als je weet wat je iets is. Alleen als je zelf goed weet wat de essentie van jouw werk is, kun je dat niet alleen duidelijk maar ook subtiel verwoorden naar je lezer. Je positionering is je kompas bij je schrijven. 

Die subtekst kan dan bijvoorbeeld in je toon zitten die misschien ironisch is of juist poëtisch, stellig of meer beschouwend. Maar je subtekst kan ook zitten in de voorbeelden die je aandraagt in je teksten; situaties die je schetst uit jouw werk of dat van je doelgroep. 

Als je als webbouwer bijvoorbeeld schrijft over ondernemers die gek worden van al dat technische gedoe, laat je alleen door die omschrijving al voelen dat het bij jou simpeler gaat zijn. Of als je als yogadocent een situatie beschrijft van iemand met een chronische ziekte die in de les nooit mee kan komen – dan laat je al voelen dat jij daar anders mee omgaat. 

Wees duidelijk in je positionering. Op sommige plekken met grote koeienletters, op andere plekken subtieler met subtekst. Laat het je lezer niet alleen snappen, maar ook voelen. 

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een verhaal van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach.

Aan de slag met jouw marketing, positionering of schrijven?

2 Reacties

  1. Hanneke

    Ja mooi! Ik hou van subtiele tussen-de-regels-door dingen. Met fotografie doe ik het ook. Subtiele dingen in beeld, focus net even ergens op waarmee je meer zegt dan alleen een leuke foto. Hebben we ook bewust en subtiel bij jouw fotoshoot gedaan. Helemaal mooi als die subtiele tekst en beeld elkaar versterken en nog meer vleugjes accent aanzetten.

    Antwoord
    • Sandra de Jong

      Ha, ja – ik kan me voorstellen dat het met fotografie net zo werkt (nu je het zegt). Te dik erboven op werkt niet, onduidelijk werkt ook niet. Duidelijk maar gelaagd. Kleine details die voor een visuele subtekst zorgen. Mooi!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *