Toen ik een jaar of acht geleden voor het eerst begon te fantaseren over het ondernemerschap, ging veel van dat dromen naar de naam die ik mijn bedrijf dan zou geven. Hoe zou ik mezelf noemen? Welke geweldige naam kon ik bedenken waardoor mensen verliefd zouden worden op wat ik doe?
Het is logisch dat ondernemers hun merknaam zo belangrijk vinden. De naam van je bedrijf opent een bepaald referentiekader bij je doelgroep.
Het is de naam waar je je merk op bouwt en waar je je domeinnaam op baseert.
Juist daarom ben ik blij dat ik alle wilde namen die in die tijd omhoogkwamen niet gebruikt heb en de tijd nam om het allemaal wat te laten bezinken en groeien.
Ik geef je 3 tips die jou als beginnend of juist ervaren ondernemer helpen om een merknaam te kiezen of te heroverwegen.
Tip 1: Baseer je naam op een heldere positionering
Het klinkt misschien leuk om je bedrijf Verlieskracht of Roze Olifant te noemen, maar dan moet je wel zeker weten dat die namen passen bij jouw positionering.
Zo’n kloppende positionering heb je niet van de een op de andere dag, dat kost tijd. Als je als ondernemer net vers begint, weet je vaak nog niet super precies waar het je om gaat met je werk en hoe de buitenwereld daar op reageert. Dan is het meestal niet handig om zo’n super specifieke merknaam te kiezen.
Niet omdat er per definitie iets mis is met de merknaam Verlieskracht of Roze Olifant. Wel omdat je er na een jaar of twee misschien achter komt dat de focus in jouw werk eigenlijk om iets anders draait dat blijkt te botsen met die merknaam.
Dat betekent absoluut níet dat specifieke merknamen nooit een goed idee zijn. Sterker nog, dat soort namen kunnen prachtig zijn vanwege de wereld die zo’n merknaam al kan openen.
Kijk bijvoorbeeld naar de naam Golden Blues van transcultureel coach Monique Bolung. Zij begeleidt mensen en teams om zich thuis te kunnen voelen in gevoelens van ontheemding. De merknaam Golden Blues versterkt die positionering door de wereld die het opent.
Of kijk naar Scope, een expertisecentrum voor persoonlijke ontwikkeling dat studenten helpt om te kunnen reflecteren op zichzelf en hun omgeving. De merknaam Scope symboliseert het in- en uitzoomen dat daarbij hoort en versterkt dus de positionering, helemaal in combinatie met de tagline Changing Perspectives.
Dan moet je dus wel heel goed weten hoe het met jouw positionering zit én je moet die focus om kunnen zetten in een creatieve merknaam die dat versterkt. Zolang je dat nog niet goed weet, kun je misschien beter minder specifiek zijn en je focussen op tip 3 verderop in dit blog.
Tip 2: Gebruik je eigen naam als merknaam
Alexandra Watskin, die ik straks in tip 3 noem, is vanuit haar visie een tegenstander van het gebruik van je eigen naam want, zo zegt ze: “Jouw voor- en achternaam zeggen absoluut niets over je bedrijf, je expertise, je visie of je merk. Daarbij is je naam misschien ook nog moeilijk te onthouden of te spellen.”
Beide argumenten kloppen en vooral die laatste is iets om rekening mee te houden. Als je naam Brezskwy Noslptern is en je doelgroep woont niet in een land waar die naam gemakkelijk gespeld en uitgesproken wordt, dan kun je inderdaad beter niet je eigen naam gebruiken.
Mijn eigen naam is Sandra de Jong en dat is een mega-makkelijke naam om te spellen al zegt mijn naam inderdaad in eerste instantie niks over wat ik doe of waar ik voor sta.
Tegelijk geeft juist de nietszeggendheid van je eigen naam je de ruimte om die merknaam bewust te laden met je positionering. Door je huisstijl, door de inhoud van je content en bijvoorbeeld door je descriptor en je tagline.
Bij mij is dat Integere marketing voor ondernemers met idealen. Bij trainer voor fysiotherapeuten Mendy Bosch is dat Compassionate Coaching en bij ethisch tech-expert Chantal Schinkels is dat Sociale tech & e–commerce.
Door je eigen naam op die manier te laden, staat het als merknaam op een gegeven moment wél ergens voor.
En mocht je dan op een gegeven moment honderd procent zeker zijn van je positionering, alles is gegroeid en daar is ook nog een mooie extra naam bij gekomen, dan kun je die namen altijd nog combineren. Zoals ik bijvoorbeeld ondertussen mijn eigen naam Sandra de Jong combineer met de naam Integere Marketing Academie en dat stap voor stap in elkaar laat schuiven.
Tip 3: Zoek inspiratie bij de SMILE not SCRATCH-methode
Alexandra Watkins – ik noemde haar net al – is auteur en merkstrateeg en helpt bedrijven om een goede merknaam te bedenken. Ze heeft daar de SMILE not SCRATCH-methode voor bedacht met een bijbehorend boek Hello My Name is Awesome.
De woorden SMILE en SCRATCH zijn afkortingen en de methode werkt in het kort als volgt:
SMILE staat voor Suggestive (wek een suggestie op), Memorable (zorg voor een naam die te onthouden is), Imagery (laat de naam een concreet beeld oproepen), Legs (zorg voor creatieve ruimte om meer met je naam te doen) en Emotional (roep een positieve emotie op). Al die vijf kenmerken wil je bij voorkeur wél in een merknaam.
SCRATCH staat voor Spelling challenged (je moet altijd toelichting geven op de schrijfwijze van je merknaam), Copycat (je merknaam lijkt op die van anderen), Restrictive (je merknaam beperkt je misschien in de toekomst), Annoying (irritant doordat het bijvoorbeeld gekunsteld is), Tame (saai), Curse of Knowledge (gebaseerd op inside information) en Hard to pronounce. Dat zijn zeven kenmerken die je liever níet wilt in een merknaam.
Je kunt online op allerlei plekken samenvattingen lezen met een toelichting op de verschillende termen en ook het boek zelf is wat mij betreft een aanrader als je dit een leuk onderwerp vindt.
Zolang je maar tip 1 over die positionering in gedachten houdt als basis, die basis ontbreekt namelijk in het boek. En zolang je maar in gedachten houdt dat niet bij elke positionering grappige merknamen horen.
Alexandra Watkins is nogal fan van gevatte woordgrappen. Dat is vrolijk en luchtig om te lezen, maar niet bij elke positionering past zo’n tone of voice. Dus neem dat met een korrel zout, dan is het een nuttig en inspirerend boek.
Kortom:
Er zijn geen vaste regels rondom het kiezen van een merknaam. Het belangrijkste is dat je bewust kiest en er de tijd voor neemt. Kies liever iets neutraals dan iets dat een wereld opent die niet bij je positionering past. Kies niet overhaast iets, maar bouw gestaag aan je merk.
Wat een herkenbaar blog, Sandra. Toen ik voor mezelf begon, had ik mijn positionering ook niet helder. Ik gebuikte mijn eigen naam bij gebrek aan beter. Compassionate coaching als descriptor ontstond pas een jaar later. Die naam geeft me focus en helpt me om mijn merk verder uit te bouwen.
En zo groeit zo’n positionering elk jaar verder en verdiept meer. Eerst de strategie, dan de creatieve vertaling.
Mooi Mendy Bosch!
Als ik dit 19 jaar geleden had geweten. Ik koos een bedrijfsnaam in het Frans omdat Nederlandse namen die ‘handeling’ of ‘vaardigheid’ in zich hadden, al vergeven waren. Ik heb toen geen moment stilgestaan bij mijn eigen naam. Terwijl ik die tegenwoordig gebruik en mensen daarop zoeken. Jouw artikel roept bij mij de vraag op: ‘Kun je na zoveel jaar je bedrijfsnaam alsnog wijzigen, heeft dat zin?’
Ja, jij bent ondertussen behoorlijk bekend Pauline. Als ik mensen naar je doorverwijs noem ik wel beide namen “Pauline le Rutte van Conduite”. En dan zeg ik in vier zinnen wat je volgens mij doet en waarom ik je goed vind :~)
Ja, je kunt na zoveel jaar heel goed je bedrijfsnaam alsnog wijzigen. Meestal combineren ondernemers dat dan met nog wat meer wijzigingen die hun positionering versterken en meer helder maken, zoals bijvoorbeeld een nieuwe of vernieuwde website.
Dank voor je antwoord. Goed om te weten.
Met een P.S. dat het vrij regelmatig gebeurt na een merkstrategietraject. Als ondernemers nog preciezer weten en voelen waar het hen om gaat en hoe dat allemaal zit, wordt er ook opnieuw naar die merknaam gekeken. En naar de relatie met die positionering.
Soms kan het dan hetzelfde blijven, maar het gebeurt ook dat die naam niet meer blijkt te kloppen. Dan is het tijd voor veranderen en dat kan heel goed.