‘Hé, hoe ging je sollicitatiegesprek eigenlijk?
Voor die administratiefunctie bij de universiteit?’
‘Tja, het ging eerst gewéldig goed.
Ik vertelde dat ik tien jaar hoofd administratie was bij de bieb en dat ik net klaar ben met die bijscholing fiscaliteit. Ze waren súper enthousiast en vroegen al op welke dagen ik het liefste werk.’
‘Goed zeg, en toen?’
‘Ik weet het niet. Toen vertelde ik dat ik die toneelcursus volg en hoe leerzaam dat is. En dat ik vroeger nog drie jaar Pabo heb gedaan en hoe dat allemaal gelopen is. Opeens gingen ze in hun papieren rommelen en zeiden dat ze nog wel zouden bellen.
Ik heb nog niks gehoord.’
Too much information
Té veel informatie helpt de ontvanger niet. Dat is niet alleen zo bij sollicitatiegesprekken, het werkt exact zo bij de content op je site.
Goede content hoeft niet volledig te zijn. Goede content blijft vooral bij één onderwerp. Van het begin tot het einde.
En hoe blijf ik dan bij één onderwerp?
Er zijn verschillende manieren om je eigen on-topic te bewaken. Eén daarvan is het kritisch checken van je slot. Dat pakkende slot is namelijk altijd de klos als mensen te veel willen vertellen.
Het schrijven gaat lekker en je tekst is zo goed als af. Vooral dán slaat de twijfel toe: ‘Oei, zal ik dit er ook nog bij zetten? Wel belangrijk dat mensen dat ook weten. O, en misschien moet ik dát er voor de duidelijkheid ook nog bij noemen!’
En zo eindigt een tekst met een extra alinea die níets met het onderwerp te maken heeft en waar door het gebrek aan focus ook nog de pit verdwenen is. Niets zo teleurstellend voor je lezer als een pakkende tekst die op het einde futloos doodbloedt.
Maar mijn lezers moeten toch alle belangrijke informatie kunnen vinden?
Jazeker. Maar dat kan alleen als jíj die informatie voor ze structureert. Hapklare brokken met informatie over één onderwerp.
Een hap rijst, een hap havermout of een hap pruimentaart. Niet alles door elkaar, zodat je weet wat je eet.
Op die manier zorg je ervoor dat mensen snappen waar je tekst over gaat en dat ze iets willen doen. Verder lezen op een andere pagina, je benaderen voor een afspraak of tevreden glimlachend voor zich uit staren om nog even na te genieten van je verhaal.
Kortom:
Bedenk voor je een tekst gaat schrijven – of dat nou een blog of een pagina is – wáár het je om gaat. Wat is het dat je lezer op deze pagina verwacht, wat is het dat op deze plek absoluut verteld moet worden?
Schrijf die kern in een woord of een zin op. Check tijdens en na het schrijven of je je aan je onderwerp hebt gehouden. Controleer of het begin én het einde van je tekst over hetzelfde behapbare onderwerp gaat.
Ja, mijn valkuil. Nou ja, mijn oude valkuil, maar het kan geen kwaad om het nog eens te lezen. Mijn beeld was tot nu toe roodkapje die zich te veel laat afleiden door mooie bloemetjes en in de buik van de wolf eindigt. Maar vanaf nu is perentaart met rijst en havermout. Haha!
Hé Aukje :~) Ja, gelukkig kunnen valkuilen oud worden.
Het beeld van roodkapje die van het pad afdwaalt met alle gevolgen van dien is ook een goede. Maar perentaart met rijst en havermout ook. Of misschien moet ik het in een volgende ronde vervangen naar perentaart, olijven en pindakaas. Nog duidelijker ;~)
ja, het is helemaal helder 😉 Niet doen!