‘Hoe doe jij dat toch? Jij schrijft je blogs met zoveel overtuiging, zoveel vuur.’ De marketing-collega met wie ik een wandeling maak, neemt een slok van haar koffie.
‘Wáár haal jij die inspiratie vandaan?’
Ik denk diep na en vertel tot mijn eigen verbazing 5 inspiratie-tips tijdens een paar wandelrondjes Noorderplantsoen. Thuis realiseer ik me de zesde die misschien wel de belangrijkste is. Ik deel de tips ook met jou:
1. Voed je met wat je zelf zou willen schrijven
2. Geef je hoofd de ruimte
3. Maak tijd en regelmaat
4. Praat met mensen over de dingen die je aan het hart gaan
5. Weet waar het je om gaat
6. Wees bang
1. Voed je met wat je zelf zou willen schrijven
Áltijd en overal. Of het nou om de inhoud gaat of om de vorm: voed je met wat je zelf zou willen creëren. Stop met het lezen van social media-posts die je irriteren.
Kies bewust wat je wilt lezen. Online en offline.
Kies de blogs die je volgt, de mensen in je tijdlijn, de boeken die je leest en de films of theaterstukken die je bekijkt.
Als je je brein voortdurend voedt met content van kleffe broodjes kroket die slordig in een plastic bakje zijn gegooid, wordt het moeilijk om zelf een verrassende amuse te maken, gepresenteerd op een met aandacht opgemaakt bord.
Lees wat je zelf zou willen schrijven. Schrijf wat je zelf zou willen lezen.
2. Geef je hoofd de ruimte
Je kúnt geen blog-onderwerp uitwerken als je hoofd voortdurend gebombardeerd wordt met input en prikkels.
Om ideeën te krijgen en de juiste woorden te vinden heb je leegte nodig. Houd je telefoon saai, ga wandelen zonder iets in je oren of ga zitten met een leeg vel papier voor je.
3. Maak tijd en regelmaat
Plan schrijftijd in je agenda. Als je dat niet doet, zal er altijd iets anders zijn dat meer urgent lijkt. Zorg dat schrijven een prioriteit is en plan vaste momenten.
Volgens sociaal psycholoog Heidi Grant Halvorson heb je maar liefst twee tot drie keer zoveel kans om iets daadwerkelijk te doen, als je van tevoren beslist waar en wanneer je actie gaat ondernemen.
Weet vooral ook waaróm je wilt bloggen. Dat bewustzijn maakt het makkelijker om tijd in te plannen en ook daadwerkelijk te gaan schrijven.
4. Praat met mensen over dingen die je aan het hart gaan
Praat met anderen en let op wat je jezelf hoort verkondigen, waar je hart sneller van gaat kloppen, wat je belangrijk vindt om te zeggen. Onthoud dat als blogonderwerp en maak een notitie in die verder saaie telefoon – opgeschreven of ingesproken.
Zoek offline en online mensen en communities waar je gesprekken mee kunt hebben die de diepte in gaan. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld de Schrijversvakschool, de Brand The Change-community, mijn eigen klanten en cursisten en collega’s en vrienden.
5. Weet waar het je om gaat
Het helpt bij het kiezen van blog-onderwerpen als je duidelijk weet waar jij met je bedrijf voor staat. Als je denkt dat je “gewoon” een tekstschrijver of “gewoon” een all-round marketeer bent, is het moeilijk om onderwerpen te kiezen.
Maar als je onderzoekt waar het jou met je bedrijf om gaat, creëer je focus. Ook in het kiezen van je blog-onderwerpen.
6. Wees bang
‘Wat, je bedoelt zeker – wees níet bang?’
Nee. Ik bedoel wees bang. Want als je bang bent, is het een teken dat het belangrijk is.
Stephen Pressfield schreef het al in zijn boek The War of Art:
‘Are you paralyzed with fear? That’s a good sign. Fear is good. Like self-doubt, fear is an indicator. Fear tells us what we have to do. Remember one rule of thumb: the more scared we are of a work or calling, the more sure we can be that we have to do it.’
Ik ben om de haverklap bang, vooral bij de blogs die me aan het hart gaan zoals die over de male gaze of over antwoord geven als bedrijf.
Het is prima om bang te zijn. Waar het om gaat is dat je je niet door die angst laat weerhouden, hoe moeilijk dat ook is.
Luister niet naar al die stemmetjes in je hoofd. Die zeggen dat het niet interessant is wat jij te vertellen hebt. Die zeggen dat mensen je stom zullen vinden om wat je zegt. Die zeggen dat je niet goed genoeg bent of dat je beter eerst iets anders kunt doen.
Ga zitten en schrijf.
Mooie, heldere tips. Tip 6 haalt me over de streep, om binnenkort over iets te schrijven wat ik inderdaad heel spannend vind. Te politiek, te onhandig voor mijn andere activiteiten. Maar wel belangrijk, vind ik. En bedankt ;-)!
Graag gedaan ;~) Stephen Pressfield zegt ook “Als je twijfelt tussen twee thema’s om over te schrijven: kies de engste.” Ik verheug me op dat blog Aukje, benieuwd naar wat belangrijk is.
Spot on! Wees bang! Anders gaat het nergens over; wat je te doen of te zeggen hebt. Mooi blog!
Dank Alice! En je hoeft niet áltijd bang te zijn bij alles wat je doet of schrijft, maar als je nooit bang bent is het goed om daar eens bij stil te staan.
Mooie blog! Haha; WEES BANG! Heel waar. De posts waarbij ik het meest bang was om ze de wereld in te sturen, zijn uiteindelijk het beste ontvangen. Fijn op een rij gezet weer, Sandra.
Voor mij hetzelfde Marijke. Het blog over antwoord geven en Bunq vond ik vreselijk eng. En dat is mijn meest gelezen en meest gedeelde post. En ik wilde het ook delen, want ik vind het heul belangrijk. Maar eng was het.
Wat een fijne blog Sandra. Ik kijk al tijdens het lezen anders naar hoe ik sommige dingen doe. Ik zie gaten, kansen, mogelijkheden; tijd om verder te denken. Ik ga hem bewaren want zo’n helder en overzichtelijk rijtje kan mij nog wel vaker helpen.
Hey Margot, wat super om te lezen! Veel schrijf- en denkplezier gewenst. Ik ben benieuwd wat er voor onderwerpen en gedachten uit je koker komen.