Toen ik op de basisschool zat, werkte mijn moeder bij een kleine dorpsbibliotheek waar we elke vrijdagmiddag een verse stapel boeken haalden.
Elke week, behálve in de schoolvakanties. Dan was de bibliotheek gesloten.
Ik herinner me hoe ik een week of twee voor de zomervakantie, een wasmand vol verse, ongelezen biebboeken ontdekte in de kledingkast van mijn ouders. En ik herinner me hoe ik voortaan elk vrij moment stiekem tussen de overhemden van mijn vader, boek na boek uitlas.
Toen twee weken later de vakantie begon, zei mijn moeder: “Kijk, allemaal boeken voor in de zomer!”
Ik had alles al gelezen en toch had ik geen spijt. Ik had nooit spijt van het lezen van verhalen. Goede verhalen zijn geweldig en kun je best twee keer lezen.
En ook al ben jij als ondernemer waarschijnlijk geen Thea Beckman, Tonke Dragt of Joke van Leeuwen, ook jij hebt verhalen te vertellen.
En het goede nieuws is dat die verhalen makkelijker te vinden zijn dan je misschien denkt. Ik geef je drie tips.
Tip 1: Het hoeft niet groots en meeslepend
Natuurlijk is het leuk als je een verhaal hebt met potentie voor een Tedtalk, maar leg de lat niet zo hoog. Elk verhaal met betekenis is goed, groot of klein.
Sterker nog, kleine verhalen zijn vaak gemakkelijker om je als lezer mee te verbinden én ze zijn makkelijker te schrijven.
Als je een verhaal wilt schrijven over een bijna-dood-ervaring of je traumatische jeugd, dan is het moeilijk om dat met voldoende afstand te vertellen. Je hebt dan al snel de neiging om te verzanden in details en de rode draad voor je lezer te verliezen.
Een verhaal over de kampeervakanties op Schiermonnikoog of over je eerste verliefdheid op de basisschool is makkelijker te vertellen én het is voor je lezer makkelijker om zich erin te herkennen.
Grote verhalen kunnen heel interessant zijn, maar kleine zijn net zo waardevol.
Tip 2: Zorg voor focus in je verhaal
Als je verhaal alle kanten op gaat weet je lezer niet wat het punt is dat je wilt maken. Een verhaal heeft focus nodig.
In mijn inleiding over de bibliotheekboeken, verdwaalde ik bijna in de herinneringen aan hoe bibliotheken er vroeger uit zagen. Dat er nog geen scanautomaten waren, maar dat mijn moeder met een stempel een datum op een flapje papier zette en een kaartje in een kaartenbak deed om bij te houden wie welk boek had.
Een nostalgische herinnering, maar niet relevant voor wat ik hier wilde vertellen. Mijn verhaal gaat nu over de liefde voor boeken en verhalen, niet over automatisering of onthaasting.
Zorg voor focus in je verhaal en blijf daarbij.
Tip 3: Sla je verhaal niet plat
Ook al is focus essentieel voor een goed verhaal, dat betekent niet dat je het plat hoeft te slaan.
Een verhaal moet een duidelijke kern of pointe hebben, maar het mag óók gelaagdheid hebben. Misschien binnen het ene verhaal, misschien binnen een serie van blogs.
Wees duidelijk, maar open tegelijk ook een wereld die rijk is.
Of zoals de Nigeriaanse auteur Chimammanda Ngozi Adichie zegt: pas op voor het gevaar van the single story.
Een mooi voorbeeld van een verhaal dat zowel focus als gelaagdheid heeft is de video hieronder. Een verhaal van outdoormerk Patagonia dat ze maakten ter gelegenheid van hun 50-jarig jubileum.
De video vertelt een sterk en duidelijk verhaal, maar het is niet platgeslagen. Zowel in inhoud als in vorm zit er gelaagdheid in en het opent iets dat ruimer is dan een ééndimensionaal verhaal.
Tip 4: Het hoeft niet perfect
Niets is zo verlammend als streven naar perfectie.
Als je denkt dat je alleen een verhaal mag schrijven dat niet te groot en niet te klein is, dat focus heeft maar níet plat geslagen, dat voor verbinding en betekenis moet zorgen en dat óók nog een beetje origineel is – dan kun je wel ophouden met proberen.
Wat helpt tegen die verlamming?
Stel je voor dat je aan de keukentafel zit met vrienden. Als je op zo’n moment een leuk of mooi verhaal te binnen schiet, vertel je het ook gewoon. Omdat je weet dat het van waarde is.
Neem die houding ook aan als je je About Page schrijft, een blog of een post op social media. Doe je best om er iets moois van te maken, maar verlam niet in een streven naar perfectie. Je klanten zijn ook je vrienden.
En nu?
Ga zitten en denk na over de afgelopen week. Wat gebeurde er dat je als anekdote zou vertellen aan die keukentafel met vrienden? Had je een bijzonder gesprek met de postbode? Kwamen de tuinbonen op in de moestuin en viel je daar iets aan op? Had je een ontroerend gesprek met een klant?
Maak notities en schrijf per dag het meest boeiende verhaal op. Je leven zit vol verhalen, we merken ze alleen vaak niet op. Ontwikkel je antenne voor verhalen en anekdotes en maak er een leuk mini-verhaaltje van dat een relatie heeft met je werk. Misschien met de kern van je positionering, misschien met de rand van je Goudlokjeszone. Niet perfect, wel verbindend.
P.S.
Wil je liever wat hulp bij het ontdekken en schrijven van die verhalen en het ontdekken van jouw eigen merkverhaal? Stuur me een bericht, dan help ik je.
Mooi blog, fijne tips!
Hé dank Alice, fijn om te lezen!
Wat een mooi blog, fijne tips en twee prachtige video’s ter illustratie.
Leuke oefening, terugkijken in de week, welke anekdotes ik zou vertellen aan de keukentafel, de boeienste kiezen en daar een verhaaltje over schrijven. Dat zou misschien wel gaan over de bieb! Daar was ik gisteren en gritste nog net een mooi kinderboek mee.
En leukkk, je mams in de bieb, de kaartjes, stempelen, nu scannen. Mijn mams eerste baan en later laatste baan waren ook in de bieb. 🙂
Leuk om te kijken of die anekdote van jouw biebbezoek en het kinderboek dat je meegriste een aanleiding kan zijn voor een blog of verhaal. Ik lees het graag Barbara :~)
Mooi om door jouw verhaal weer even teruggeworpen te worden in de bieb van vroeger. Woensdagmiddag ging ik altijd. Dan was ik daar wel een uur en soms langer. Ik vind het heerlijk om omringt te zijn door boeken.
Ja, heerlijk om daar tijdloos doorheen te struinen! Ik vind het nu ook nog fijn om naar de bieb te gaan. De kleinere hier in de wijk, of het grote Forum in het centrum met op elke verdieping een ander gedeelte. Aanrader als je eens in Groningen bent, Pauline :~)
Ja Groningen, daar ben ik al heel lang niet geweest. Als het er weer eens van komt dan laat ik het weten. Kunnen we elkaar een keer live zien. Dat zou ik heel leuk vinden
Dat lijkt me heel erg leuk Pauline, laat het me dan vooral weten!