Je werkt aan nieuwe webteksten en herleest wat je hebt geschreven.
Je bent trots dat je als ondernemer eindelijk tijd hebt gemaakt om te schrijven. Maar als je je zinnen en alinea’s terugleest zakt de moed je toch wat in de schoenen.
Het is ‘m niet, deze tekst. Niet voor jou en waarschijnlijk ook niet voor je lezer.
Maar waar zit ‘m dat nou in?
Ik geef je twee tips die je helpen om teksten te schrijven waar jij en je lezers blij van worden.
Tip 1: Schrijf niet te ikkerig
Of het nu een dienstenpagina is of een about page, er sluipt bij ondernemers vaak onbedoeld een ikkerigheid in bij het schrijven van hun webteksten.
Een letterlijke ikkerigheid in zinnen als: ‘Ik weet uit ervaring dat leiders veel meer kunnen bereiken als ze dagelijks mediteren en ik help je om dat vanaf nu te doen. Laat je inspireren door wat ik te bieden heb.’
Of ‘Als webdesigner help ik ondernemers om hun doelgroep te bereiken. Ik ben ervan overtuigd dat een goede website een investering waard is en mijn manier van werken is bewezen effectief.’
In die voorbeeldzinnen staat letterlijk een aantal keren ik of mij. Dat mag best af en toe, maar als je dat vaak doet voelt je tekst voor een lezer ikkerig.
Maar het ikkerige kan ook op een minder letterlijke manier je tekst insluipen. Misschien gebruik je het daadwerkelijke woord ik helemaal niet zo vaak maar laat je de tekst toch onbewust om jou draaien.
Check je tekst daarom op ikkerigheid. Niet door krampachtig het woord ik te vermijden, maar wel door je af te vragen of je tekst in evenwicht is.
Tip 2: Pas op voor Copycatten
Mensen zijn van nature kuddedieren. We willen erbij horen en ons verbonden voelen met de rest. Dat zorgt ervoor dat we de neiging hebben om elkaar te imiteren.
Daar is niks mis mee als het bijvoorbeeld gaat om het leren van nieuwe vaardigheden of het inschatten van omgangsvormen in een vreemde cultuur.
Een beetje copycatten op het juiste moment zorgt voor veiligheid en verbondenheid.
Maar als je je in je webteksten te veel verschuilt achter gekopieerde algemeenheden of iedereen-doet-het-zo-trucjes, wordt je tekst clichématig en voorspelbaar.
Je kunt dat copycatten voorkomen door je te realiseren dat het nadoen ‘m in twee verschillende dingen kan zitten.
Je kunt je als eerste in inhoud verschuilen achter algemeenheden en daarmee in de beschrijving van je diensten of je bedrijf vaag en inwisselbaar zijn.
“Wij zijn een betrouwbare partner op het gebied van bouw en projectontwikkeling.”
“Wij helpen je bij het vinden van een baan die écht bij je past.”
“Ik help je een business te bouwen die werkt op jouw voorwaarden.”
“Wij verrichten ons werk op een uiterst servicegerichte manier en stellen de wensen van onze klanten voorop.”
Check of de inhoud van je teksten inwisselbaar is. Als jouw webpagina bijna naadloos op de site van een collega past, is het tijd om nog eens goed naar die inhoud te kijken.
Wees geen zeekat (een meester in camouflage), maar durf helder en eigen te zijn in wat je schrijft.
Naast inhoudelijk imiteren kan het copycatten ook in stijl zitten. Bijvoorbeeld in woordkeuzes of specifieke zinnen waarvan je als je eerlijk bent weet dat ze eigenlijk niet bij je passen.
Past een veelgebruikte term als droombusiness ook bij jou als businesscoach? Zeg je hell yeah op je site omdat het iets is wat jouw stijl is of omdat het hoort bij iemand die je bewondert? En schrijf je ironisch omdat het jouw stijl is, of omdat je denkt dat vlotte schrijvers dat nou eenmaal doen?
Let wel: er is niks mis met de woorden droombusiness en hell yeah of een toon van ironie.
Waar het om gaat is dat een tekst voor meer verbinding en vertrouwen zorgt als stijl en woordkeuze bij jou als mens en ondernemer passen. Dat kan ‘m in kleine dingen zitten en de eerste stap is erop letten.
Ok, en nu?
Lees je teksten na met je copycat- en je ikkerigheids-radar aan. Check waar je jezelf anders voordoet door te kopiëren, check waar je je teksten te veel om jou laat draaien.
Wees niet te streng, raak niet verkrampt. Een vleugje eigenheid doet al wonderen. Schrijf, oefen, herschrijf en probeer. Je zult merken dat het steeds gemakkelijker gaat.
0 reacties