Waarom de perfecte website niet bestaat (en hoe je toch een eind in de goede richting komt)

door | okt 16, 2023 | Integere marketing, Merkstrategie | 2 reacties

Vroeger draaide ik een wc-rol altijd geïrriteerd om als die met het losse vel naar de buitenkant hing. Dat vond ik lelijk. Lelijk en slordig.

De rol móest met het vel glad langs de muur – rustig en netjes. Tegenwoordig heb ik juist een voorkeur voor andersom omdat je het papier dan makkelijker kunt pakken.  

Zoals je de keuze voor het ophangen van een wc-rol door verschillende factoren kunt laten bepalen (wat je mooi vindt, wat je praktisch vindt, wat je meer of minder dominante huisgenoot wil of iets anders), zo werkt het ook bij het ontwerpen van je website.

Afhankelijk van de blik waarmee je kijkt, zijn er andere keuzes die het beste lijken.

Ik geef je 5 verschillende blikken en hun focus zodat je zelf kunt kiezen wat je belangrijk vindt voor jouw website.

1. De Positioneringsblik

Bezoekers komen op je website omdat ze willen weten wie je bent, wat je doet, en of de manier waarop jij dat doet past bij waar zij naar zoeken. 

Als je wilt dat mensen gemakkelijk kunnen herkennen waar het jou om gaat met je werk, leg je de focus op positionering.

Bij het maken van je website kan die positionering bepalend zijn voor allerlei keuzes.

Kies je in je hoofdmenu bijvoorbeeld voor de meer algemene term “diensten” of voor het meer specifieke “tekencursus”?

Kies je voor kleuren die algemeen “in” en trendy zijn, of wil je je positionering ook in kleur specifiek voelbaar maken?

Als je met een positioneringsblik naar je site kijkt, kun je op álle fronten van je site die positionering laten sturen. En bij elke keuze vraag je je af: welke indruk geeft dit en klopt dat bij waar het mij in m’n werk om gaat?

2. De Designersblik

Vormgevers zijn visueel ingesteld en hebben aandacht voor uiterlijk. Ze focussen bijvoorbeeld op creativiteit, schoonheid, balans, compositie, contrast, typografie, sfeer en patronen.

 Vormgevers kunnen op verschillende dingen letten, maar ze hebben over het algemeen een goed ontwikkeld esthetisch oog. Super waardevol, net als de andere blikken én soms botst het.

Want het kan vanuit design bijvoorbeeld een hele aantrekkelijk keuze zijn om voor kunstzinnige fotografie te kiezen. Maar als dat niet uitstraalt waar het in positionering om gaat, heb je een soort wc-rollen-conflict.

 

3. De Conversieblik

Een conversie-specialist is gefocust op de actie die je een websitebezoeker wilt laten nemen en hoe je daarin kunt sturen. Wil je dat zoveel mogelijk mensen zich aanmelden voor je nieuwsbrief? Of wil je dat ze een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek of dat ze juist zo snel mogelijk een product of dienst aanschaffen?

Als je met een conversieblik naar een website kijkt, dan let je bijvoorbeeld op duidelijke Call to Actions, op SEO en op funnels.

Ook dit is een waardevolle blik én een blik die kan botsen met een van de andere.

Zo kan een conversie-specialist misschien zeggen dat je CTA-buttons knalrood moeten zijn omdat mensen daar bewezen sneller op klikken. Maar als je webdesign bijvoorbeeld een aardse uitstraling heeft en je positionering met subtiliteit te maken heeft – dan botsten die blikken. 

4. De UX-blik

UX en conversie hebben vaak overlap, maar voor een UX-specialist staat de ervaring van de eindgebruiker centraal.

Hoe zorg je ervoor dat de bezoeker van je website gemakkelijk vindt wat ze zoekt? Wat is het ideale aantal menu-items en waar moet je op letten als het om de leesbaarheid van je teksten gaat?

Zo is het bijvoorbeeld behoorlijk vervelend als je de tekst van een website probeert te lezen terwijl er steeds een oranje cirkel over je scherm danst.  En een langer artikel leest ook niet echt prettig als er tijdens het scrollen een opdringerig nieuwsbriefvenster mee stuitert.

Een UX-blik had zo’n ervaring kunnen voorkomen – maar misschien moest de oranje cirkel van de grafisch vormgever vanuit het idee van speelsheid en het opdringerige nieuwsbriefvenster van de conversie-adviseur vanwege de focus op nieuwe abonnees.

5. Je persoonlijke voorkeursblik

Ook al botsten ze soms, ál die vakgebieden helpen je om een website te maken waar je bezoeker blij van wordt. De blikken helpen je bij het kiezen van je foto’s, bij het schrijven van je teksten en bij het plaatsen van knoppen.

Maar er is nog een vijfde blik en ook die doet er toe. Je eigen persoonlijke voorkeur als ondernemer.

Zo keek ik ooit met een ondernemer naar de indeling van haar hoofdmenu. Ze had zelf een opzet gemaakt met negen menu-onderdelen.

“Dat is wel veel,” zei ik, “vanuit UX wordt zeven vaak als maximum genoemd vanuit het idee van overzichtelijkheid.”

Ze fronste. “Maar ik word gewoon heel blij van die verschillende dienstencategorieën. Ik wil daar eigenlijk niets van weg doen.”

Jouw website is jouw feestje. Een feestje waar je je favoriete klanten uitnodigt, dus het is de bedoeling dat zij het leuk hebben.

Maar het is óók de bedoeling dat jij het leuk hebt. Je persoonlijke voorkeur is daarmee een blik die meetelt.

Kortom:

Je website is belangrijk. Het is dé plek waar je je klanten verwelkomt op een manier die bij je past. Het is je thuishonk, je kampvuur.

En tegelijk bestaat dé perfecte website niet. Er kan altijd iets beter, afhankelijk van de blik waarmee je kijkt.

Dat kun je jammer vinden, maar het kan ook een bevrijding zijn. En een website is gelukkig niet in beton verankerd. Tekst, indeling, fotografie: het kan altijd weer anders. Zolang je maar bewuste keuzes maakt en in de juiste volgorde.

Al die verschillende blikken kunnen botsen, maar ze kunnen elkaar ook enorm versterken. Gebruik alle perspectieven in je voordeel en die perfectie zal op z’n minst aan de horizon gloren. 

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een verhaal van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach.

Aan de slag met jouw marketing, positionering of schrijven?

2 Reacties

  1. Ida

    Ja, was het maar rocket science hè, zo’n website 😉 Mooie uitleg over botsende en versterkende perspectieven.

    Antwoord
    • Sandra de Jong

      Ja, aan de ene kant jammer dat het niet zo simpel is. Aan de andere kant vind ik het ook juist leuk dat je het op zoveel manieren kunt bekijken.

      En als al die perspectieven dan vooral versterkend in elkaar schuiven en er komt iets uit dat staat – da’s ook wel tof :~)

      Maar je kunt ze nooit allemaal tevreden stellen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *