Toen ik twee jaar geleden het plan kreeg om een online cursus copywriting te ontwikkelen stond ik te springen van enthousiasme. Mijn hoofd borrelde vol goede les-ideeën, dus het was tijd om spullen te kopen. Spullen om video’s op te nemen.
Ik las van alles over filmen en kocht (na even slikken) voor ruim vijfhonderd euro aan spullen. Helaas ik heb al die dure spullen amper gebruikt. Toen ik eenmaal bezig was bleek ik liever op een heel andere manier video’s te maken. Mijn investering was een miskoop op het verkeerde moment.
Ik had beter moeten weten, want voor websites werkt dat precies zo. Een goede website is goud waard. Maar iets kopen wat niet bij je past is zonde.
“Maar ik heb als ondernemer toch een website nodig?”
Jazeker. Want hoe handig social media ook zijn, een eigen website is je thuishonk. Het is de plek waar je mensen zonder algoritmes en afleiding kunt ontvangen. Jouw site waar mensen kunnen zien en voelen waar jouw werk om gaat. Waar je verbinding kunt maken.
Maar hoe belangrijk een site ook is, ga niet impulsief naar een webdesigner. Tijd en geld uitgeven aan een site waar je na een jaar spijt van hebt is zonde.
Als het nog niet het juiste moment is kun je bijvoorbeeld beter een eenvoudige Onepager maken. Eén losse pagina met een foto, een descriptor, een korte tekst en je contactgegevens.
Toen ik zelf vijf jaar geleden mijn bedrijf startte vroeg ik mijn favoriete webdesigner of ze eerst zo’n eenvoudige Onepager voor me kon maken. Ik had al een prima foto van mezelf (en anders had ik eentje laten maken) en we hielden alles simpel.
Geen specifieke kleurenschema’s, geen eigenzinnige lettertypes, niets ingewikkelds. Iets neutraals waar mensen al wel kort kunnen lezen wie je bent en wat je doet en hoe ze contact op met je kunnen nemen.
Ik heb geen screenshot meer, maar het was zoiets als dit, met een rijtje blogs eronder.
Als het even kan zet je ook blogs bij zo’n tijdelijke Onepager. Schrijven is een super manier om verbinding te maken, om onvoorwaardelijk te geven en om zelf duidelijker te krijgen waar het je om gaat met je werk. Blogs zijn ook nog eens heel goed voor je vindbaarheid in Google – zelfs zonder veel kennis over SEO.
Dat is alles. Je kunt zo’n eenvoudige pagina misschien ook zelf maken met een bestaand WordPress-thema. Als je dan maar eentje kiest zonder nadrukkelijke kleur en zonder frutsels. Neutraal.
Want dat is het met een website en positionering.
Een goede website laat in design, in fotografie, in kleurgebruik, in typografie en in tekst snappen en voelen waar het jou met je werk om gaat. Als ál die elementen kloppend in elkaar schuiven, is het voor een bezoeker helder of jij past bij wat ze zoekt. En is het voor jezelf alsof je in de spiegel kijkt.
Want wat als het níet klopt met die site? Stel je bent een advocaat en wilt mensen helpen om oog te hebben voor ieders belang, in plaats van ellenlange, slepende conflicten om maar het onderste uit de kan te krijgen.
En stel dat je dan een website hebt laten bouwen waarbij de webbouwer dacht: “O, een advocaat – daar heb ik nog wel een corporate thema voor liggen. Laten we een fotograaf nog wat standaard foto’s maken en we stoppen er wat SEO-teksten bij – hopsakee.”
Dan kan die huurder die dat conflict met de huurbaas graag opgelost wil zien op een manier waarbij ze ook weer samen door één deur kunnen, jou niet vinden en herkennen.
En dan heb jij een site waarin je jezelf niet herkent en dat gaat uiteindelijk knagen. Je noemt je site liever niet, kijkt er nooit naar en die site krijgt net zo’n lading als die dure autocue-standaard die me in de hoek van mijn werkkamer verwijtend aankijkt.
Als je een nieuwe site wilt: doe het grondig of doe het simpel.
“En hoe doe ik dat dan grondig, zo’n nieuwe site?”
Alles hangt natuurlijk af van je budget. Maar als je een nieuwe website wilt maken die klopt, is de volgorde vooral van belang. Dit is wat mij betreft het ideale stappenplan:
Stap 1 – positionering:
Met een duidelijke positionering weet je zelf waar het jou om gaat met je werk, voor wie je dat doet en waarom dat van belang is. Als je dat zelf overtuigd weet, kun je dat ook vanzelfsprekend aan de buitenwereld laten weten. Positionering is de basis van ál je marketing, en zeker van je website.
Stap 2 – huisstijl:
Een kloppende visuele huisstijl laat die positionering voelen. Met een logo, een kleurenschema, een fotografiestijl en lettertypes.
Stap 3 – webstrategie:
Denk na over het doel van je site. Wat wordt de structuur en waarom, hoeveel pagina’s komen er en wat voor elementen zitten daarin verwerkt?
Stap 4 – webdesign:
De verschillende webpagina’s worden vormgegeven op basis van je positionering, je huisstijl en de webstrategie.
Stap 5 – fotografie:
Nu je weet wat de uitstraling van de foto’s moet zijn en hoeveel foto’s je nodig hebt voor de verschillende webpagina’s, kun je een fotograaf inschakelen. De fotograaf houdt rekening met positionering en webdesign zodat alles in elkaar kan schuiven.
Stap 6 – teksten:
Zorg voor teksten die helder en verbindend duidelijk maken wat je doet en voor wie. Dat is een hele klus voor al je pagina’s: home, about, diensten en misschien blogs. Ook daarom is een goede planning en volgorde van zo’n hele site ook belangrijk. Stap 4 en stap 6 horen extra sterk bij elkaar. Goede teksten ondersteunen het design, en goed design ondersteunt de teksten.
Een hele klus, maar als je het goed doet en met fijne mensen is het alle moeite waard. Dan heb je een site waarin de buitenwereld jou en je werk kan herkennen. Waarmee je verbinding maakt met je doelgroep en die voor vertrouwen zorgt. Je voelt je op je site als een vis in het water.
“En als ik een bestaande site heb die niet meer klopt, wat doe ik dan?”
Dan zijn er twee opties. Óf je gaat grondig een nieuwe site maken (en zet ondertussen eventueel tijdelijk een Onepager neer als je de oude echt niet meer kunt zien). Óf je gaat die bestaande site stap voor stap verbeteren.
Kijk naar je site met de blik van een buitenstaander en onderzoek wat je kunt aanpassen om ervoor te zorgen dat mensen makkelijker kunnen herkennen of jij voor hen bent. Kijk naar teksten, beeld, fotografie en diensten en zorg voor dappere herkenbaarheid.
Zet ‘m op.
P.S. Kun je wel wat hulp gebruiken? Stuur me een bericht, dan denk ik met je mee.
0 reacties