Waar gáát het nou eigenlijk om? (video)

by | Feb 24, 2020 | Integere marketing, Merkstrategie, Persoonlijk | 2 comments

Als ondernemer met idealen gáát het je ergens om. 

Je vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat iedereen z’n stem kan laten horen, je bedenkt oplossingen voor de plastic soep, of je geeft mensen tips om gezonde en duurzaam  te eten. 

Als je met je bedrijf datgene hebt uitgekozen waar het jou écht om gaat, zal het waarschijnlijk vanzelf gaan om het op allerlei manieren over dat onderwerp te vertellen. Om mensen te informeren met je kennis en te inspireren met je visie. 

Meestal is die connectie heel duidelijk, zowel voor de buitenwereld als voor jezelf. Maar sóms líjkt het opeens ergens anders over te gaan. 

Hé Sandra. Waar gáát het jou nou eigenlijk om?

De afgelopen maanden heb ik veel tijd gestoken in onderzoek naar de misstanden van Google en Big Tech. Vervolgens heb ik twee blogs over dat onderwerp geschreven en een derde is in de maak. 

Veel mensen hebben die blogs gelezen en me laten weten dat ze blij zijn dat ik hierover schrijf. Ik heb met allerlei mensen mooie en waardevolle gesprekken over het onderwerp én ik heb hele toffe nieuwe mensen leren kennen. 

Leuk. Alles prima toch?

Niet echt.

Want ondertussen zat er voortdurend een kritisch stemmetje in mijn hoofd dat negatieve opmerkingen maakte:

“Waarom besteed je zoveel tijd aan Big Tech?”

“Heb je niet iets beters te doen?”

“Ga toch blogs schrijven over tekstschrijven, merkstrategie, integere marketing. Focus je nou eens op je vak.”

“Denk je echt dat mensen je nu nog kunnen volgen? Waarschijnlijk denkt iedereen nu dat je een adviesbureau hebt voor eerlijke software ofzo. Lekker duidelijk, mevrouw de merkstrateeg.”

Ik probeerde die stem – en dus mezelf – te sussen door te zeggen dat dit óók merkstrategie is. Dat je kunt bloggen over alles wat je van waarde vindt, omdat je daarmee aan de wereld laat zien wie je bent en waar je in gelooft.

Maar toch blééf dat stemmetje in mijn oor fluisteren.
Tót het me vanochtend duidelijk werd.

Opeens werd me duidelijk waarom bedrijven als Google, Facebook en andere tech-reuzen me zo raken. Waaróm dit onderwerp van Big Tech en Surveillance Capitalism zo belangrijk voor me is. 

Het heeft álles met mijn werk te maken

Want niet alleen vind ik die schadelijke kanten van Big Tech vreselijk.

Algoritmes die zorgen voor discriminatie, vooroordelen, uitsluiting. Het massaal oogsten en doorverkopen van super persoonlijke informatie. Het bewust verslaafd en afhankelijk maken van gebruikers door in te spelen op menselijke kwetsbaarheden als angst en onzekerheid.

Maar als iemand die heilig gelooft in de kracht van eerlijkheid, is er iets wat me misschien nog wel meer raakt. En dat zijn de maskers van Google, Facebook en andere big tech-bedrijven.

Wat me zo raakt is dat al die bedrijven naar buiten toe dóen alsof ze de wereld mooier willen maken. Alsof ze mensen met elkaar willen verbinden. Alsof ze de wereld toegang willen geven tot informatie en alsof het hen dáár om gaat. Dat ze zó niet eerlijk zijn in wie ze zijn en wat hen drijft.

Dát is wat me zo raakt in dit onderwerp.

En dat is waar het me al mijn hele leven om gaat en waar mijn bedrijf over gaat. Dat is waarom ik organisaties, bedrijven, ondernemers – help om helder te krijgen wie ze zijn en waar ‘m dat in zit. En ze help om dat duidelijk te maken aan de wereld om hen heen. Helder en eerlijk.  

Poeh…

Het was een worsteling in mezelf de afgelopen tijd, met dat stemmetje in m’n hoofd. Maar nu heb ik het duidelijk en daardoor voel ik nog sterker dat dit is waar het me om gaat.

Wil jij dat ook en kan ik je daarbij helpen? Schrijf je in voor m’n nieuwsbrief, mis geen enkel blog en krijg als eerste een seintje als mijn nieuwe aanbod online staat. Ik help je graag. 

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een blog van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach

Aan de slag met jouw marketing, positionering of schrijven?

Meer lezen?

nog niet gevonden

2 Comments

 1. Hieke

  Amen! Eerlijkheid – een groot goed dat helaas met voeten getreden wordt. Ik ga je andere blogs over Big Data ook maar ff lezen, ben benieuwd wat jij erover te zeggen hebt.

  Reply
  • Sandra

   Ha, fijn Hieke. Het zijn er nu twee (Google in het algemeen + Gmail-alternatieven), maar het zou best kunnen dat er binnenkort weer eentje bij komt. Het blijft een thema wat me bezig houdt, vanuit die behoefte aan eerlijkheid inderdaad. Groet!

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *