Hoe zorg je ervoor dat je idealen je winst niet bijten? (3 gedachten over geld en ondernemen)

door | jan 16, 2024 | Integere marketing, Persoonlijk | 6 reacties

Stel je voor. Je bent geen ondernemer meer, maar in loondienst.

Sinds een jaar heb je een nieuwe baan en die is leuk. De organisatie is tof, je doet mooie dingen en hebt het naar je zin. Het loon is misschien niet overdreven hoog, maar prima.  

En dan is het juni. Verheugd kijk je op je bankrekening om te zien hoeveel vakantiegeld je hebt gekregen, maar daar staat niets. Als je je leidinggevende er om vraagt kijkt ze je verbaast aan.

“Vakantiegeld? Dat doen we hier niet hoor. Net als pensioen – dat wist je toch wel?

Dat zou behoorlijk raar zijn

En toch schijnt het dat tussen een kwart en de helft van de zelfstandig ondernemers niets geregeld heeft voor het pensioen. Net zoals dat 40% geen enkele voorziening schijnt te hebben bij arbeidsongeschiktheid. En vakantiegeld? – dat zien we wel als het zomer is.

Veel ondernemers vinden het ingewikkeld om over geld na te denken

En ondernemers met idealen misschien nog wel een tikje meer. Want het gaat toch niet om geld in de wereld? 

En nee: geld is zeker niet het belangrijkste in de wereld. Maar zonder geld, winst, omzet en financiële stabiliteit doe je jezelf en je werk tekort. 

Want ik snap heel goed dat je de kriebels krijgt van influencers en business coaches die je om de oren slaan met foto’s van tropische stranden en trucs om in no time 20k per maand te verdienen. En ik snap ook dat dat je al zoveel ander dingen te doen hebt (ik ook) en dat je die andere dingen leuker vindt dan naar geld kijken (vind ik ook).

Maar geld is wel degelijk belangrijk want jij bent belangrijk en jouw werk is belangrijk.   

Daarom 3 gedachten over geld en ondernemen. Om je blik wat te verruimen.

Over eerlijke prijzen

Ondernemers die moeite hebben om hogere prijzen te vragen voor hun diensten of producten, zijn vaak bang dat hogere prijzen niet eerlijk zijn voor hun klanten. 

“Maar dat kunnen mensen toch niet betalen?”
“Oeh, dan wordt dat wel héél duur.” 

En het is prima om rekening te houden met je klant, maar er is ook nog eerlijkheid naar jezelf en je werk.

Net zoals je wilt dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor de groente die jij in de winkel koopt, zo hoor jij ook een eerlijke prijs te krijgen voor de dienst die je levert.

Een prijs eerlijk is voor je klant en net zo eerlijk voor jou.

Sta eens stil bij je gelderfenissen

Geld is vaak ingewikkeld en beladen doordat we als kind allerlei gelderfesnissen hebben meegekregen. Boodschappen, ervaringen en lessen van onze ouders die onebwust mee resoneren in hoe we nu zelf naar geld kijken. 

Zo moest ik bijvoorbeeld als puber m’n zakgeld verdienen door m’n kamer elke dag netjes op te ruimen. Op een vel met 31 vakjes zette mijn vader ‘s avonds een handtekening als het goed was, en die handtekening was 1/31 van mijn zakgeld waard. 

Regelmatig kreeg ik geen handtekening (want opruimen is niet mijn sterkste kant) en af en toe kreeg ik een halve handtekening. Dan stond er bij geschreven “rommel op bureau” of “kleren onder stoel”. 

Een jaar of twee geleden schreef ik dit soort geldherinneringen op en realiseerde ik me dat ik misschien wel door die (vast goedbedoelde) gelderfenis van mijn vader zo precies was in m’n werk en de waarde ervan. Ik werkte in halve handtekeningen en dacht over mijn prijzen in halve handtekeningen. 

En zoals dat vaak gaat: die realisatie was genoeg om die houding te veranderen en luchtiger te maken.

Een voorbeeld van een van mijn eigen gelderfenissen. Ik heb er meer en jij vast ook.

Ga er eens voor zitten, schrijf ze op en vraag je af hoe ze jou als ondernemer en als mens beïnvloeden. Wil je die gelderfenissen houden of veranderen? 

Wees bewust je eigen werkgever

Als zelfstandig ondernemer doe je bijna alles zelf. Je werkt zelf met je klanten, je doet zelf je marketing, je regelt zelf je boekhouding en je bepaalt zelf de inkoop van bijvoorbeeld software.

Maar ben je ook zelf je eigen werkgever en vooral – ben je een beetje een goede werkgever?

Stel je eens voor dat je een evaluatiegesprek met jezelf zou hebben. Wat zou je werkgever dan over jou en je werk zeggen?

Maar ook: hoe gaat je werkgever eigenlijk met jou om? Hoe zijn je werktijden geregeld? Hoe kijk je naar je salaris en je salarisontwikkeling? Hoe leuk vind je je werk en hoeveel voldoening haal je er uit? Hoe zit het met je vakantiedagen, mogelijkheden om te studeren, vakantiegeld, pensioen, werkdruk en secundaire arbeidsvoorwaarden?

Houd eens een gesprek met jezelf als werkgever en schrijf op wat je opvalt. Zowel punten om te vieren, als punten om te gaan verbeteren.

Kortom:

Kijk als ondernemer open en eerlijk naar je geld. Steek je kop niet in het zand, maar zet stappen. Ga ervoor zitten, schrijf dingen op, praat met anderen over geld en zet de dingen op een rij.

Neem je klanten, jezelf en je werk serieus (op een vrolijke manier als het even kan).

P.S.

Nog even voor de zekerheid. Ik wil met dit blog verre van de schijn wekken dat ik het zelf héúlemaal voor elkaar heb als het om geld en ondernemen gaat. Of dat ik geen énkele moeite heb om naar geld te kijken.  

Want ook ik heb zo mijn issues en gelderfenissen. En ook ik ben pas vorig jaar begonnen met geld opzijzetten voor pensioen (want , ik had eerder in 15 jaar loondienst ook heus al wat opgebouwd en dat kon toch nog best even wachten). En ook ik moet dat inlegbedrag verhogen om ook genoeg pensioen op te bouwen (jaja, ga ik volgende maand met m’n boekhouder over kletsen – écht).

En ook ik ben wél lid van een Broodfonds (al vanaf de allereerste dag dat ik ging ondernemen), maar heb niet een heel gedegen plan voor hoe dat zou moeten als ik langer dan twee jaar ziek wordt. Maar toch: stap voor stap, kijk ik geldzaken steeds grondiger én minder ingewikkeld aan. En jij?

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een verhaal van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach.

Aan de slag met jouw marketing, positionering of schrijven?

6 Reacties

  1. Fré Dekkers

    Dank voor je heldere stukje weer. Het herinnerde me ook aan een stukje dat ik een jaar geleden schreef, over ‘onderhandelen met mijn baas’ toen ik als zelfstandige ziek werd… goed om stil te staan bij geld en bij respect voor mezelf als werknemer!

    Antwoord
    • Sandra de Jong

      O wat goed, Fré. Bedoel je dat je toen ook met jezelf als werkgever aan tafel ging zitten voor een goed gesprek? Ik hoop dat je ondertussen weer gezond bent. En dat je een goede relatie hebt met je baas :~)

      Groet!

      Antwoord
  2. Aukje van Bezeij

    Oeps. Met mezelf als werknemer ben ik dik tevreden: een senior die genoegen neemt met een stagevergoeding. Die werkgever is een krent, een bruut, maar dan wel een met superleuke opdrachten.

    Je bent niet of de een of de ander en ik wil niet alleen in actie komen als er een vergoeding tegenover staat. Natuurlijk, er zijn grenzen. Maar je kunt meegaan in de mallemolen van steeds meer, en groter en verder en duurder, en daarvoor steeds weer en meer geld moeten verdienen. Je kunt ook je leven op een andere manier inrichten.

    Tuurlijk, dan moet je nog steeds goed voor jezelf zorgen. Maar dat is ook jezelf ‘s avonds in de spiegel kunnen aankijken. Én ja, ja, ook aan je ouwe dag denken. Dank, neem ik mee!

    Antwoord
    • Sandra de Jong

      Goeie openingszin Aukje ;~) (oeps). Daar wilde ik wel op doorlezen.

      En hoera dat je dik tevreden bent met die werknemer. Dat geloof ik ook direct.

      Die werkgever moet dan misschien nog eens achter d’r oren krabben? Dreigen met de vakbond?

      En tegelijk helemaal eens met dat je niet klakkeloos mee moet in de mallemolen van meer, meer, groter, groter, beter, beter, duurder, duurder, indrukwekkender, indrukwekkender.

      Maar wel fijn als je ook op je zeventigste dat allerlekkerste biobrood van de Terp kunt eten (geldt voor mij) en eens naar een museum kunt gaan en de bieb kunt betalen. Bijvoorbeeld.

      En dat jezelf in de spiegel kunnen aankijken, dat hoort ook bij dat gesprek met die werkgever. Doe je zinnig werk, word je er blij van, worden anderen er blij van – dat soort vragen.

      Mijn werkgever is supergoed in secundaire arbeidsvoorwaarden. Zoveel studies als ik wil, zoveel schrijven als ik wil, geen gezeur als ik een ziek kind heb om te knuffelen en de ideale afwisseling van in stilte en kluizenaarschap werken en inspirerende mensen om me heen. Die kant is mega-belangrijk in dat gesprek.

      Maar je ouwe dag en ziekte: da’s ook belangrijk.

      Zet ‘m op! :~)

      Antwoord
  3. Sietske de Haan

    Helder geschreven en belangrijk blog weer Sandra.

    Ik heb nog wat stappen te zetten met pensioen onder andere.
    Dit jaar eens echt gaan doen.

    Antwoord
    • Sandra de Jong

      Doen Sietske. Dat heb je tegen die tijd wel verdiend met al je waardevolle werk.

      Bright pensioen is misschien een tip die bij je past, kijk maar eens.

      En financieel adviseurs geven (terecht) als antwoord op de vraag “Wanneer zou ik met m’n pensioenopbouw moeten beginnen?” – het antwoord: “Vorig jaar”.

      Zet ‘m op – doen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *