Waarom een goede tagline de moeite waard is – als je iets te vertellen hebt

by | Jul 15, 2020 | Merkstrategie | 17 comments

Als kind hadden mijn zusje en ik een inside joke. Als de één iets vertelde wat de ander al wist, riep de eerste: “Ich weiß!” En dan riepen we daarna samen in koor: “Hundefleisch!” 

Hoe we ooit op dit Duitstalige grapje kwamen en waar het op sloeg, weet ik bij God niet meer, maar we vonden het supergrappig en hebben het jaren geroepen. Als bij een pavlov-reactie volgde “Hundefleisch” op “Ich weiß”. 

Een sterke tagline, werkt net zo. Het is een taalkundige pavlov-reactie. De tagline móet achter het merk. Je ziet of hoort Miele, en denkt onmiddellijk: “Er is geen betere”. 

Het is de moeite waard om een sterke tagline te bedenken voor je bedrijf: eentje die mensen onthouden én die de juiste associatie geeft bij je merk. 

Wat is een tagline dan precies? 

Een tagline of pay-off is een korte zin die die de essentie van jouw bedrijf verwoordt. Het is een elevator-pitch die zo kort is dat je ‘m moet kunnen zeggen tijdens het openen van de liftdeuren. 

WakaWaka – Share the Sun

Fairtrade Original – Smaak begint bij de oorsprong

Van Hulley – We are limited editions 

Je kunt een tagline zien als een micro-verhaal. Het vertelt in zo mín mogelijk woorden zo véél mogelijk over je merk. Zoals een goed logo jouw verhaal compact in kleur en vorm laat zien, zo vertelt een sterke tagline dat in een paar woorden. Wáár gaat het jou om? 

Maar mensen willen toch vooral weten wát ik doe?

Klopt. Niets is zo vervelend als op een website belanden en geen flauw idee hebben wat iemand doet. Daarom is je tagline verbonden met je descriptor, die twee vullen elkaar aan. 

Je descriptor geeft aan wát je doet of bent, je tagline gaat over de essentie van je merk. Ik geef je twee voorbeelden met van links naar rechts; merknaam, descriptor en tagline: 

SCOPE – Expertisecentrum voor persoonlijke ontwikkeling – Changing Perspectives

PUUR Westerwolde – Duurzame groepslocatie – Proef de Natuur 

En als ik ook zo’n mooie heilige drie-eenheid wil voor mijn bedrijf? 

De voorbeelden hierboven zijn het resultaat van een merkstrategie-traject waarin heel precies is onderzocht wie dit merk is, wat ze doen en waarom dat belangrijk is. Als jij geen zin, budget of ruimte hebt voor zo’n traject, moedig ik je van harte aan om zélf aan de slag te gaan.

Denk dan eerst na over een goede descriptor. Wat doe je? Hoe noem je jezelf? Ben je tekstschrijver, yogastudio of vegetarisch restaurant? Maak een keuze en schrijf dat op een vel papier onder je merknaam.

Hang dat vel papier boven je computer en check een paar dagen of het klopt. Schuurt het? Twijfel je? Irriteert het je? Denk dan nóg eens goed na totdat je iets hebt dat klopt voor jou en dat helder is voor je doelgroep.

Als je de basis van merknaam en descriptor hebt, kun je verder naar een sterke tagline. In dit volgende blog geef ik je 6 tips als checklist.

P.S. Heb jij een tagline voor je bedrijf, of juist niet? En ben je er blij mee of twijfel je? Laat het weten in de berichten hieronder, ik ben benieuwd.

Zélf beginnen met integere marketing en storybranding?


Ik snap heel goed dat integere marketing en merkstrategie niet altijd gemakkelijk zijn.

Daarom speciaal voor jou: vier korte video's waarin ik je bij de hand neem.

Maak kennis met Integere Storybranding, zodat je de eerste stap kunt zetten naar een helder, aantrekkelijk én eerlijk merkverhaal.