Waarom een goede tagline de moeite waard is – als je iets te vertellen hebt

door | sep 8, 2022 | Merkstrategie | 25 reacties

Als kind hadden mijn zusje en ik een inside joke. Als de één iets vertelde wat de ander al wist, riep de eerste: “Ich weiß!” En dan riepen we daarna samen in koor: “Hundefleisch!” 

Hoe we ooit op dit Duitstalige grapje kwamen en waar het op sloeg, weet ik niet meer, maar we vonden het supergrappig en hebben het jaren geroepen. Als bij een pavlov-reactie volgde “Hundefleisch” op “Ich weiß”. 

Een sterke tagline, werkt net zo. Het is een taalkundige pavlov-reactie. De tagline móet achter het merk. Je ziet of hoort Miele, en denkt onmiddellijk: “Er is geen betere”. 

Het is daarom de moeite waard om een sterke tagline te bedenken voor je bedrijf: eentje die mensen onthouden én die de juiste associatie geeft bij je merk. 

Wat is een tagline dan precies? 

Een tagline of pay-off is een korte zin die die de essentie van jouw bedrijf verwoordt. Het is een elevator-pitch die zo kort is dat je ‘m moet kunnen zeggen tijdens het openen van de liftdeuren. 

WakaWaka – Share the Sun

Fairtrade Original – Smaak begint bij de oorsprong

Van Hulley – We are limited editions 

Je kunt een tagline zien als een micro-verhaal. Het vertelt in zo mín mogelijk woorden zo véél mogelijk over je merk.

Zoals een goed logo jouw verhaal compact in kleur en vorm laat zien, zo vertelt een sterke tagline dat in een paar woorden. Wáár gaat het jou om? 

Maar mensen willen toch vooral weten wát ik doe?

Klopt. Niets is zo vervelend als op een website belanden en geen flauw idee hebben wat iemand doet. Daarom is je tagline verbonden met je descriptor, die twee vullen elkaar aan. 

Je descriptor geeft aan wát je doet of bent, je tagline gaat over de essentie van je merk. Ik geef je twee voorbeelden met van links naar rechts; merknaam, descriptor en tagline: 

SCOPE – Expertisecentrum voor persoonlijke ontwikkeling – Changing Perspectives

Golden Blues – Transculturele coaching – Thuis in ontheemding 

En als ik ook zo’n mooie heilige drie-eenheid wil voor mijn bedrijf? 

De voorbeelden hierboven zijn het resultaat van een merkstrategie-traject waarin heel precies is onderzocht wie deze organisatie of ondernemer is, wat ze doen en waarom dat belangrijk is. Als jij geen budget of ruimte hebt voor zo’n traject, moedig ik je aan om zélf aan de slag te gaan.

Denk dan éérst na over een goede descriptor. Wat doe je? Hoe noem je jezelf? Ben je tekstschrijver, yogastudio, boekhouder of vegetarisch restaurant? Maak een keuze en schrijf dat op een vel papier onder je merknaam.

Hang dat vel papier boven je computer en check een paar dagen of het klopt. Schuurt het? Twijfel je? Irriteert het je? Denk dan nóg eens goed na totdat je iets hebt dat klopt voor jou en dat helder is voor je doelgroep.

Als je de basis van merknaam en descriptor hebt, kun je verder naar een sterke tagline. In dit volgende blog geef ik je 6 tips als checklist.

P.S. Heb jij een tagline voor je bedrijf, of juist niet? En ben je er blij mee of twijfel je? Laat het weten in de berichten hieronder, ik ben benieuwd.

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een verhaal van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach.

Aan de slag met jouw marketing, positionering of schrijven?

25 Reacties

 1. Alice

  Jaaaaaa, die heilige 3-eenheid wil ik ook! Descriptor heb ik al, maar die tagline…Ik kijk uit naar je blog van volgende week 😉

  Antwoord
  • Sandra

   Mooi dat je al een goede descriptor hebt Alice! En inderdaad, op naar de volgende stap om het setje compleet te maken. Nog zeven nachtjes slapen ;~)

   Antwoord
 2. Frank Bruining

  Cliffhangers. Daar houd ik van. Tot volgende week!

  Leuk stuk weer.

  O, en mijn tagline:

  Frank Bruining
  Leert je mediteren én volhouden

  Antwoord
  • Sandra

   Ha, ja, net als vroeger bij As the World Turns ;~)

   En super Frank, jij hebt je tagline en descriptor gecombineerd. Dat kan niet voor iedereen, maar werkt heel krachtig. Compliment!

   Vergelijkbaar met hoe Kitty Killian het doet; zij heeft een tagline (“Delicate as a hand grenade”) die wat mij betreft gaat over eerlijkheid en recht voor z’n raap. En een descriptor met een tagline-sausje waardoor die descriptor ook nog uniek is: “Leert je belachelijk goed bloggen”.

   Sterk als tagline en descriptor gecombineerd worden en het werkt.

   Antwoord
   • Frank Bruining

    Dank je 😊

    Ik merk vooral dat de tagline mij scherp houdt. Zo van, ‘maak ik dat nog steeds waar?’

    Het geeft dus niet alleen richting voor m’n websitebezoekers en (potentiële) klanten.

    👌

    Antwoord
    • Sandra

     Heel waar, en zo is dat met merkstrategie in het algemeen: het is de basis voor al je communicatie, maar het werkt ook als kompas. Merkstrategie houdt je op koers.

     In de Branding Canvassen van BrandTheChange.org waar ik mee werk, staat de tagline in het midden en wordt “Brand Essence” genoemd.

     Antwoord
 3. Cynthia Streefkerk

  Elke keer als jij een blog schrijft, moet ik aan het werk 😉

  Ik ga vast verzinnen!

  Antwoord
  • Sandra

   Haha, een nieuwe tagline voor mij: “Sandra de Jong – zet je aan het werk” ;~)
   Zet ‘m op, ik ben benieuwd!

   Antwoord
 4. Maaike Wind

  Hey, interessant. Ik zit te twijfelen of ik ‘n tagline wil. Wat zou kunnen: Fuck Die Studieschuld – Aflossen is véél leuker dan je denkt. Een descriptor heb ik dan weer niet, geloof ik.

  Antwoord
  • Sandra

   Volgende week kun je checken of die tagline wat is ;~) (ik houd het nog even spannend).

   Een descriptor is niet altijd nodig. Als je merknaam al voldoende zegt, kan ie weg. Bij mij kan dat niet dus is het:
   Sandra de Jong – Merkstrateeg & Tekstschrijver – Vertel het Verschil

   Kitty (mijn favoriete voorbeeld, ze is nu toch op vakantie 😉 ) heeft De Blogacademie als merknaam. Ook geen descriptor nodig in principe.

   “Fuck die studieschuld” in combinatie met een tagline over aflossen (anders kun je ook nog denken dat je schijt hebt aan je studieschuld), is waarschijnlijk voldoende. En anders een desciptor als “Financieel advies”. Maar dan beter en completer.

   Antwoord
   • Maaike Wind

    Hahaha, jij met je spanning. Ik zal volgende week weer lezen. 🙂

    Antwoord
 5. Wilma

  Een van de moeilijkste dingen, zo’n tagline! Aan het werk.

  Antwoord
  • Sandra

   Zet ‘m op Wilma! :~)

   Antwoord
 6. Karin Polak

  Visje in het water… en geen hond die snapt wat ik doe, haha. Tsja, hier ga ik eens over nadenken.

  Antwoord
  • Sandra

   Hey Karin! Visje in het water is je merknaam toch? Dus dan zou er een descriptor bij kunnen die vertelt wat je concreet doet en een tagline (“ruimte voor ouder en kind”?) die vertelt waar het je om gaat. Maar denk er maar eens over na, ik ben benieuwd wat daar uit komt en ik hoor het vast als we elkaar zien. :~)

   Antwoord
   • Marjan

    Dan kun je deze vast ook feilloos aanvullen:
    “Haribo macht kinder froh”
    ~;

    Antwoord
    • Sandra

     “Und Erwachsene ebenso!” – behalve als ze naar het Krankenhaus moesten.

     Antwoord
 7. Djoke ten Kate

  Leuk om je gevonden te hebben. Ook ik zoek de juiste tagline. Nu staat er djoke.nlaroamtherapie, massage en coaching, maar dat is lang en geen tagline. Ik lees mee en leer ervan, ik vind het zo leuk om te doen.

  Antwoord
  • Sandra de Jong

   Wat leuk dat je me gevonden hebt, welkom Djoke! En inderdaad: “aromatherapie, massage en coaching” is geen tagline maar een descriptor. Dan heb je al twee van de drie elementen! Je merknaam en je descriptor. En die zijn het belangrijkste, dus je bent al een eind op weg :~)

   Antwoord
 8. Djoke ten Kate

  De tips gelezen, ik denk na. Djoke.nl aromaexpert en postpartumdeskundige als descriptor? Of laten zoals het nu is. Nu de tagline tips gelezen. Ik had altijd steun in de rug voor moeders, maar ook een poos zorg rondom zwangerschap en geboorte. Nu combineer ik de zorg rondom depressie rond zwangerschap en geboorte met aroamtherapie en massage, dus ben zoekende.

  Antwoord
  • Sandra de Jong

   Daar kan ik helaas geen advies over uit m’n mouw schudden zonder jou en je bedrijf echt te kennen. Ik kan wel zeggen dat “postpartumdeskundige” een nogal ingewikkelde term is.

   Antwoord
 9. Aukje

  Golden Blues – thuis in ontheemding.
  Prachtig! Dat wil je ook, al ben je niet ontheemd.
  Mijn tagline is mijn wat, ik moet dus ook aan de bak.

  Antwoord
  • Sandra de Jong

   Mooi hè, die combinatie van Golden Blues en thuis in ontheemding.

   En hup-hup, aan de bak Aukje ;~)

   Antwoord
 10. Suseela

  Wat een goede tips Sandra!
  Ik zet een streep door mijn fotoshoot dit weekend en ik ga fijn bomen over een goede tagline. Want TINY TREES – DUURZAME KERSTBOMEN dekt natuurlijk de gezellige, bloedjemooie lading helemaal niet 🙂

  Antwoord
  • Sandra de Jong

   Zet ‘m op Suseela! En eigenlijk is een tagline voor Studio Suseela natuurlijk nóg beter 🙂 Of voor beide. Maar boom maar en schrijf een heleboel ideeën op een papier met focus op je positionering, en dan komt er soms uiteindelijk zomaar iets prachtigs.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *