2 privacyvriendelijke alternatieven voor Google Analytics

door | jan 18, 2022 | Integere marketing, Persoonlijk | 11 reacties

Al ruim mijn halve leven droomde ik van een oude, grote bus. Eentje om in te slapen en te lezen, eentje om zelf te onderhouden. Als een slak wilde ik altijd m’n huisje bij me hebben. 

Een jaar of 12 geleden kocht ik die droombus: een 508 uit 1969 die ik Snuitje noemde. Ik leerde over cilinders, koppakkingen en bladveren en heb zelfs met een behulpzame monteur m’n eigen kleppen leren stellen. Samen met m’n muziekvrienden reisde ik door het land; ik achter het grote stuur en zij achterin, spelend op viool en accordeon.

Prachtig en romantisch, maar tóch wist ik tegelijk dat het niet zo leuk was als het van binnen leek. Want achter die bus hing een grote blauwe dieselwolk waar je niet in wilde fietsen. Het 3000 kilo wegende gevaarte dronk 1 liter diesel op 8 km. 

Na twee jaar kon ik door de roze verliefdheidswolken die blauwe wolken in de ogen kijken en ik nam afscheid van Snuitje. 

Soms doet het pijn om te zien dat iets niet bij je normen past

Je wilt zo graag.

Het is zo gemakkelijk. 

Het komt nog wel een keer. 

Iedereen doet het toch?

En zo kun je nog een paar jaar volhouden met iets waarvan een stemmetje in je achterhoofd zegt dat je het eigenlijk niet wilt. 

Zo lijkt het nu ook bij Google Analytics

Op social media is sinds een paar dagen veel ophef over het gebruik van Google Analytics . Volgens de Oostenrijkse privacytoezichthouder is Google Analytics namelijk in strijd met de privacywet AVG omdat Google onnodig cookiedata verzamelt en naar de VS stuurt. 

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens liet vorige week weten dat het gebruik van Google Analytics binnenkort “mogelijk niet meer is toegestaan”. 

Ik ben geen jurist en ga hier niet uitleggen hoe dat allemaal officieel en juridisch zit. Lees eventueel zelf dit of dit  of dit.

Want al ben ik blij dat er gedreven mensen en organisaties zijn die al die juridische regels snappen en privacy nauwlettend in de gaten houden;

De ophef zou niet alleen om deze juridische kwestie moeten gaan

Want hoe het ook zit met de kleine lettertjes en of Google uiteindelijk weer door de mazen van de wet zal glippen of niet; elke ondernemer weet dat Google z’n geld verdient met data verkopen. Jouw gegevens en de persoonlijke gegevens van die mensen die jouw website bezoeken om jouw content te lezen. 

Misschien knaagt dat al een tijdje bij je en is dit het zetje dat ervoor zorgt dat je die blauwe dieselwolken in de ogen kunt kijken. 

Ik geef je daarom twee alternatieven voor Google Analytics. 

Maar twee?

Ja, maar twee. Dit zijn namelijk de enige zijn waarbij ik er op durf te vertrouwen dat ze doen wat ze zeggen. Welke voor jou de beste is, hangt af van wat je precies nodig hebt aan data. Ik ben fan van beide en gebruik Fathom sinds de start van mijn website. Die keuze is vooral toevallig omdat ik Simple toen nog niet kende en ondertussen ben ik tevreden en gewend.

Zijn die opties gratis?

Nee, deze alternatieven zijn niet gratis. Je betaalt niet met data voor het werk van deze mensen, maar met een maandelijks bedrag. 

Ik kan niet in je portemonnee kijken en ik snap het heus als je startend of ploeterend ondernemer bent en op de kleintjes moet letten. Maar overweeg het. 

Beide alternatieven zijn geschikt voor meerdere sites dus je kunt eventueel met iemand samendoen als de prijs een bezwaar is. Of vraag je webbouwer om standaard privacyvriendelijke analytics aan te bieden in het onderhoudspakket en de kosten zo te verlagen. 

Optie 1: Fathom Analytics

Fathom Analytics is opgericht door Paul Jarvis en Jack Ellis. Het bedrijf ontstond 4 jaar geleden met een tweet van Paul Jarvis:

“What if website analytics software didn’t take your users data to line their pockets for advertising?”

Paul Jarvis

Fathom is een Canadees bedrijf, maar al het Europese verkeer gaat via een Duitse server.  Ze werken samen met de Noorse privacy- en GDPR-expert Rie Aleksandra.

Het is een fijne overzichtelijke tool zonder overload aan data en informatie waar je toch maar in verzuipt. Het is heel gemakkelijk om te installeren in WordPress  – ik kon het zelf – en de helpdesk is supervriendelijk en persoonlijk als je toch eens ergens niet uit komt. 

De kosten voor een abonnement zijn 14 dollar per maand. Als je per jaar betaalt krijg je 2 maanden gratis en kom je op 11,66 dollar per maand. Je kunt Fathom 7 dagen gratis uitproberen. 

Leuk: Paul en Jack vragen zo eens per jaar wat hun klanten missen en wensen en luisteren daarnaar. Zo blijven ze verbeteren, maar altijd met de focus op privacy en eenvoud. 

Optie 2: Simple Analytics

Simple Analytics is een Nederlands (hoera!) bedrijf en opgericht door Adriaan van Rossum. Net als Fathom bestaat het sinds 2018 en ook Adriaan is heel betrokken bij alles wat met privacy te maken heeft. Zowel de mensen van Fathom als Simple bouwen niet alleen goede software, maar helpen mensen ook om meer inzicht te krijgen als het om privacy en big techgaat. 

Video: Simple Analytics

Net als Fathom is Simple een fijne overzichtelijke tool en Adriaan is heel behulpzaam als je eens problemen hebt. 

De kosten voor Simple Analytics zijn 19 euro per maand ex. btw en je kunt 14 dagen gratis proberen zonder je creditcard-gegevens vooraf te geven. Net als bij Fathom was het geen probleem om te installeren en net als bij Fathom kun je bij Simple doorgeven wat je graag verbeterd ziet. 

Krijg ik bij Fathom en Simple net zoveel gegevens als bij Google?

Nee, want beide softwaremakers hechten niet alleen aan privacy maar ook aan eenvoud. Waar Google Analytics een oerwoud aan gegevens en grafieken biedt, geven zowel Fathom als Simple de basis. Of dat genoeg voor jouw bedrijf is, zal je moeten checken. 

Ik kan zelf alles zien wat ik van belang vind: hoeveel bezoekers ik heb, hoe lang ze op welke pagina zijn, wat het bounce percentage is en waar mijn bezoekers vandaan komen.

Soms zou ik willen weten naar welke pagina mensen ná een bepaalde pagina gaan en dat kan niet bij Fathom. Misschien vraag ik het ze nog eens, maar misschien heeft het ook niet echt meerwaarde. Het gevaar van alles kunnen meten is ook dat je je blind staart op cijfers en vergeet waar het echt om gaat.   

En nu?

Eenvoudig: probeer de tools allebei, het is een eitje om te installeren. Probeer Fathom en Simple om de beurt op een moment dat je tijd hebt om in de gratis proefperiode ook echt te testen en kies welke het beste voor jou werkt. 

P.S. Voor zover ik weet kun je niet je oude google-gegevens importeren, dus maak een export in Excel als je je oude data nog wilt kunnen nalezen. 

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een verhaal van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach.

Aan de slag met jouw marketing, positionering of schrijven?

11 Reacties

    • Sandra de Jong

      Dank! Nu voel ik me wel melancholisch over Snuitje. Dat zullen mensen vast niet hebben als ze afscheid nemen van GA 😉

      Antwoord
      • Marijke van Veldhoven

        Haha; rollende tranen terwijl je terug denkt aan Google.

        Antwoord
  1. Kitty Kilian

    Nee, je kunt niks importeren. Dat zou ook weer niet netjes zijn. Ik gebruik Simple al een jaar of twee, en ik ben heel tevreden, maar ik kijk er dan ook zelden naar 😉

    Antwoord
    • Sandra de Jong

      Ik kijk altijd als ik een nieuw blog plaats omdat het dan zo leuk is om te zien dat het gelezen wordt 😉 Al zijn reacties 1000 keer meer waard, want wederzijds contact.
      En ik vind het interessant om te zien hoe lang mensen op een pagina zijn, of dat nou een blog of een dienst is. Daar kan ik toch aan zien of mensen iets boeiend vinden of vlot weer afhaken.

      Antwoord
      • Kitty Kilian

        Ja, ik kijk eigenlijk alleen naar de comments. En naar de openrate van mijn nieuwsbrief, af en toe. Die is redelijk constant, dus why bother. Maar eigenlijk ben ik dan amateuristisch bezig. Want je moet het als zakelijk blogger hebben van NIEUWE lezers. En comments komen vaak van bekenden. (In toenemende mate, omdat het aantal comments nog steeds afneemt.)

        En toch… ik zou het niet volhouden zonder comments. Gewoon echt helemaal niet. Het idee dat niemand de moeite neemt om met je mee te denken? Eeenzaam.

        Antwoord
        • Sandra de Jong

          Ik zie geen Open Rates omdat die bij Mailchimp niet anoniem kunnen, dus ik track niet. Ik ga overstappen, misschien kan dat dan wel. Maar voor mij is het kijken naar m’n webstatistieken op de dag van het plaatsen van een blog een beetje als het zien van de Open Rate, maar dan bekende lezers en nieuwe lezers door elkaar.

          En nee, zonder comments is het niets. Of een mailtje dat mag ook (ik kreeg er net al twee als reactie), maar dan kunnen andere mensen weer niet meelezen.

          Antwoord
  2. evelien de Jong

    LOL Herkenbaar.
    M’n leven lang wist ik dat ik een vrouw met een bus was. In mij schuilde een stoere chick met een dikke bus.
    Dus toen ik de oldtimer Mercedes (ook een 508?!) kreeg met m’n lief was ik aanvankelijk euforisch.

    Maar wat een herrie.
    Wat een stank.
    Wat een log, lomp en onoverzichtelijk gevaarte.

    Ik heb ‘m aan m’n vriend verkocht. Kunnen we er toch nog mee op vakantie. Hij fixt oldtimers 😉

    Beeld bijgesteld. Ben geen vrouw met een bus. Ik ben de vrouw bij de bus als ter een feestelijke gelegenheid is.

    O en fok ja, dat ook nog, iets tegen google doen… Pfff.

    Antwoord
    • Sandra de Jong

      Ha, geweldig verhaal! :~)

      De mijne was verlengd en verhoogd, met extra grote wielen. Als een vrachtwagenchauffeur sprong ik er uit, want zo hoog was ie. Voelde heerlijk stoer. Maar er zat ook een 100 liter dieseltank in – poeh.

      Ik hoop dat Snuitje nu bij iemand is die ‘m omgebouwd heeft naar LPG.

      En ja, doe maar iets tegen Google. Het valt wel mee.

      Antwoord
  3. Nathan Veenstra

    Nou kan ik mensen geruststellen: er zijn wel gratis alternatieven. Plausible en Matomo kennen een gratis ‘self-hosted’ versie. Dan draait alles dus op een eigen server (dat zou een NAS of een Raspberry Pi kunnen zijn) of een server die je al ergens hebt draaien. Open Web Analytics is zelfs alleen self-hosted te draaien en gratis.

    Allemaal privacyvriendelijk, waardoor ze net als de door jou genoemde alternatieven niet zoveel data hebben als Google Analytics, maar vrijwel niemand gebruikt dat ook echt allemaal. En het grootste voordeel: omdat cookies niet nodig zijn, heb je juist een veel beter beeld van het aantal bezoekers, omdat bezoekers die geen cookies accepteren bij GA dus ook niet meegerekend kunnen worden.

    Antwoord
    • Sandra de Jong

      Goede aanvulling Nathan, dank! Al weet ik niet hoeveel ondernemers een eigen server hebben of eentje tot hun beschikking?

      En een goede toevoeging van dat betere beeld van je bezoekers met deze alternatieven. Dat én het feit dat je niet zo’n vervelende cookie-melding hoeft te geven waardoor je site veel rustiger wordt voor je lezer.

      Het is voor mij altijd een vervelend begin van een bezoek als ik een melding krijg over cookies waar ik me op moet concentreren en die ik óf actief uitzet (mijn voorkeur), óf chagrijnig op “ok dan maar” zet omdat het me onmogelijk gemaakt wordt. Beide geen fijne eerste kennismaking.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *