Maak van je webteksten geen monoloog (2 tips om je lezer een dialooggevoel te geven)

door | sep 20, 2022 | Schrijven | 2 reacties

‘En? Hoe was je date gisteravond?’ 

‘Afschuwelijk. Ik heb na twee uur gezegd dat ik een buikgriep op voelde komen om naar huis te kunnen. Die man kon echt alléén maar over zichzelf praten.’ 

Urenlang monologen afsteken is niet alleen dodelijk voor afspraakjes of vriendschappen, op je website werkt dat net zo. Daar hoeft je lezer geen verzachtende smoesjes te bedenken en is al binnen een halve minuut vertrokken als ze geen wederzijdse aandacht voelt.  

Gelukkig kunnen webteksten ook anders. Met een kleine dosis oplettendheid en empathie schrijf je teksten die voor je lezer voelen als een dialoog. Ik geef je twee tips: 

Tip 1: Check je tekst op ikkerigheid

‘Ik ben sensitief, doelgericht en analytisch. Als coach kan ik snel een goede band met je opbouwen en ik heb humor en ben begripvol. Door mijn enthousiasme stimuleer ik je om stappen te zetten waar je leven beter van wordt. Ik word het meest gelukkig van mensen die helemaal in een traject duiken.’ 

Vier zinnen op een fictieve – maar realistische – About Page. Vijf keer het woordje ik en ook nog het woord mijn

Ondernemers die zo’n tekst schrijven bedoelen het heus goed, maar toch voelt dit voor een lezer als een monoloog.

Je mag best af en toe zinnen met ik gebruiken, maar zet die dan bewust en met een functie in. 

Herlees je tekst en check op ikkerigheid. Zie je er veel? Vraag je dan af wat de functie is van het stukje tekst. Wát wil je hier vertellen en kun je dat ook op een andere manier doen? Maak bijvoorbeeld gebruik van show don’t tell, een testimonial of subtekst.

Pas op voor ikken die een tekst om jou laten draaien. 

Tip 2: Structureer je tekst met de vragen van je lezer

Kruip tijdens het schrijfproces in het hoofd van je lezer en beantwoord de vragen die tijdens het lezen waarschijnlijk bij haar opkomen. Die vorm van schrijven zorgt ervoor dat ze zich gehoord voelt, zelfs in een tekst. 

Dat vraag-en-antwoord-spel kun je op twee manieren doen. Je kunt het letterlijk uitschrijven in subkopjes die de vragen van je lezer zijn:

Moet ik die vragen dan letterlijk opschrijven?

Ja, dat kan inderdaad op die manier. Je merkt hier hoe dat werkt.

Zo’n subkopje is dan de vraag of de gedachte die de lezer kan hebben. Jij beantwoordt de vraag direct in de tekst eronder. Op die manier heeft je lezer het gevoel van een dialoog. 

Maar die vraag-en-antwoord-manier kan ook indirect. Als je de vragen van je lezer als schrijver van binnen voelt en als handvat gebruikt voor de structuur van je tekst, voelt je lezer zich minstens zo gehoord.

George Saunders verwoordt het in mijn favoriete schrijfboek Een duik in een vijver in de regen

‘Structuur zou je kunnen zien als een soort vraag-en-antwoord-spel. Een vraag komt organisch naar boven uit het verhaal en vervolgens geeft het verhaal er, heel welwillend, antwoord op. Als we willen zorgen voor een goede structuur, hoeven we ons alleen maar bewust te zijn van de aard van de vraag die we bij de lezer oproepen, om die vervolgens te beantwoorden. 

         (Zie je wel? Structuur is een eitje. Ha, ha, ha.)’

Geef je lezer het gevoel dat je de vragen, gedachten en tegenwerpingen hoort, die tijdens het lezen in haar hoofd opkomen. 

Ik geef een voorbeeld met een stukje tekst uit dit blog. Tussen haakjes schrijf ik de vraag die bewust of onbewust in het hoofd van jou als lezer kon opkomen:

Kruip tijdens het schrijfproces in het hoofd van je lezer en beantwoord de vragen die tijdens het lezen waarschijnlijk bij haar opkomen. (Waarom?) Die vorm van schrijven zorgt ervoor dat ze zich gehoord voelt, zelfs in een tekst. (En hoe doe ik dat?)

Dat vraag-en-antwoord-spel kun je op twee manieren doen. Je kunt het letterlijk uitschrijven in subkopjes die de vragen van je lezer zijn (etc.)

Verplaats je tijdens het schrijven in je lezer en herlees voortdurend wat je geschreven hebt. Alsóf je je lezer bent. 

Je weet het heus wel als je ergens een paar regels hebt geschreven die vragen om een toelichting, een geruststelling of iets anders.

Negeer die vragen van je lezer niet maar geef een reactie op wat in haar hoofd is opgekomen. 

Luister naar je lezer. 

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een verhaal van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach.

Aan de slag met jouw marketing, positionering of schrijven?

2 Reacties

  1. Alice

    Ikkerigheid! Geweldig woord, super irritante eigenschap. En niet alleen in webteksten. Dat woord leen ik graag van je – over ikkerige leiders is ook wel het een en ander te melden 😉

    Antwoord
    • Sandra de Jong

      Leen vooral! Het woord ontstond in klas 3 van de groepscursus copywriting. Toen kwam het uit mijn mond bij het geven van feedback op een tekst en iedereen snapte wat ik bedoelde en het werd die cursus een begrip waar nog vaak naar werd verwezen. “Is dit nu wel of niet te ikkerig?” :~)

      En mensen doen het vaak onbewust. Of in elk geval die ondernemers in mijn cursussen. Hoe het met jouw leiders zit weet ik niet ;~)

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *