Hoe kies je als ondernemer een social media-kanaal voor je marketing? (4 overwegingen)

by | May 1, 2023 | Integere marketing | 2 comments

“Hmmm, zal ik dan misschien video’s posten op Insta? Of past Twitter beter, daar zag ik ook een paar collega’s – nee, ik denk toch Linkedin? Of misschien voor de zekerheid maar allemaal?”

Veel ondernemers vinden het behoorlijk lastig om een social-mediakanaal te kiezen voor hun marketing. In alle verwarring doen ze dan maar niks, helemaal als marketing toch al niet het favoriete deel van hun bedrijf is. Óf ze doen juist alles tegelijk, maar met een flinke portie weerstand en een gehaast tussen de bedrijven door.

Terwijl marketing op social media nuttig en (echt waar) ook best leuk kan zijn.  

Tijd om daar eens rustig naar te kijken. Ik geef hieronder vier overwegingen die je kunt gebruiken om zelf te onderzoeken welk kanaal het beste bij jou als ondernemer past.

Overweging 1: Social media móet niet

Eerst maar even voor de duidelijkheid: social media is niet verplicht voor je marketing. Als je een enorme weerzin hebt en super onrustig wordt van alleen al het idee van een tijdlijn, kun je er ook voor kiezen om géén social media te gebruiken.

Het zal dan lastiger zijn om vindbaar en herkenbaar te zijn voor een deel van je doelgroep, maar je kunt prima ondernemen zonder social media. Je zou het bijna vergeten, maar er bestaan ook allerlei creatieve andere manieren van marketing zoals mond-tot-mond-reclame, fysiek netwerken, flyers maken, ergens spreken of een website vol goede blogs en andere content.

Jij bent als ondernemer de baas over je marketing en je kunt doen en laten waar jij voor kiest. Als jij geen social media wilt, dan doe je het niet.

Overweging 2: Waar voel je je op je gemak?

Zoals de ene persoon het meeste houdt van feestjes met persoonlijke gesprekken aan de keukentafel, de ander het liefst naar een sjieke receptie gaat en weer een ander dol is op uitbundige ska feestjes – zo heeft ook elk social media-kanaal een eigen cultuur. Een sfeer waarbij je je meer of minder op je gemak voelt.

Zo is LinkedIn over het algemeen wat professioneler en meer diepgaand qua cultuur, zou je Instagram bijvoorbeeld snel en vluchtig kunnen noemen en Twitter kort en stellig.

Onderzoek waar jij je op je gemak voelt. Als je social media voor je marketing gebruikt werkt het namelijk niet  als je dat eens per maand even snel doet en met je ogen dicht.

Marketing vraagt om aandacht en social media dus ook.  Als je dan een kanaal kiest, waar je je voelt als een boekennerd op een netwerkborrel voor Formule 1-liefhebbers, houd je het waarschijnlijk niet zo lang vol.  

Oftewel: kies een plek waar je het leuk kunt hebben of leuk kunt maken.

social media keuzehulp marketing ondernemers

– Als je het te ingewikkeld vindt, kun je ook deze keuze-chart gebruiken –

Overweging 3: Waar zit je doelgroep?

Het is voor je marketing nogal relevant om te weten waar je doelgroep rondhangt. Het is leuk als jij Mastodon supertof vindt, maar als je doelgroep niet eens van het bestaan af weet kun je dat kanaal misschien beter voor persoonlijk gebruik houden.

Vraag je af waar je doelgroep zit en kijk daar eens rond. Ben je bijvoorbeeld een business coach voor ondernemers? Dan is de kans groot dat je doelgroep op LinkedIn zit. Of ben je copywriter voor de kunstwereld? Dan zou Instagram best interessant kunnen zijn.

Goede marketing gaat om het maken van verbinding en daarvoor moet de ander op z’n minst aanwezig zijn.

Overweging 4: Ethische kaders

Op Mastodon na is er volgens mij geen enkel social media kanaal dat niet zorgwekkend is als het gaat om data-schrapen, privacy, verslaving, sturende algoritmes, nepnieuws of het aanwakkeren van ongezonde emoties.

Toch is er ook verschil tussen de kanalen. Instagram staat bekend om het onzeker maken van jonge mensen. Twitter is vorig jaar overgenomen door een multimiljonair die Trump laat tweeten en journalisten blokkeert. TikTok staat bekend om z’n agressief snelle filterbubbel en YouTube om z’n rabbithole met nepnieuws en complotdenken.  

Als je je dat allemaal realiseert zou je social media het liefst in de prullenbak gooien en soms heb ik ook die neiging. Tegelijk hebben bepaalde kanalen voor mij als ondernemer en als mens waarde en voor jou vast ook.

Ik heb op LinkedIn bijvoorbeeld meerdere superleuke mensen leren kennen, mijn webonderhoud laat ik tegenwoordig door Jos Klever doen die ik via Mastodon vond en ik ben na het overlijden van een goede muziekvriend (beperkt) terug op Facebook.

Je hoeft niet in je eentje de tech-wereld te redden door socials te boycotten, maar het is tegelijk niet niks wat er in social-media-land gebeurt. Kijk er op z’n minst naar. Als vegetariër wijs je in een restaurant ook niet met stijf dichtgeknepen ogen iets aan op de kaart.

Waar ligt voor jou binnen social media een grens, wat voelt goed en wat is wel redelijk ok? Sta erbij stil en neem het mee in je eigen keuze.  

Ok, en nu?

Vraag jezelf eerst af waarom je überhaupt met marketing bezig wilt zijn. Waarom doe je wat je doet met je werk, waarom is het belangrijk dat mensen dat weten en kan social media daarbij helpen?

Maak dan een social-medialijstje. Schrijf per kanaal en per categorie op wat voor jou de voor- en nadelen zijn en hoe zwaar die wegen. Waar zit voor jou de no go? Waar word je blij van? Waar word je onzeker van? Wat vind je interessant of inspirerend? Waar lukt het je om het zoveel mogelijk op je eigen manier te doen?

Denk erover na, praat erover met anderen en kies wat bij je past. En als je wilt; deel je overwegingen onder dit blog.

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een blog van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach

Hulp bij jouw marketing, positionering en schrijven?

2 Comments

  1. Mendy Bosch

    Sandra, wat ik altijd zo mooi vind aan jouw blogs, is dat je de lezer alle ruimte geeft. Je zet de mogelijkheden netjes op een rijtje, en aan mij om iets te kiezen. Bedankt voor het delen van je overwegingen.

    Reply
    • Sandra de Jong

      Dank Mendy! En dit soort keuzes zijn ook voor iedereen anders, ik kan niet voor een andere ondernemer zeggen: “Ik kies dit, dus jij moet dat ook doen.” Maar het helpt wel als we overwegingen met elkaar delen :~)

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *