Likes en comments zijn niet heilig (4 manieren om als ondernemer anders naar je bereik op LinkedIn te kijken)

door | mei 22, 2023 | Integere marketing | 2 reacties

“Ik snap het niet”, schrijft S., ”ik vond jouw video over Momo zo geweldig dat ik een paar vrienden liet weten dat ze het moesten bekijken op LinkedIn. En inderdaad, ik kreeg blije en dankbare berichtjes terug. Een aantal van hen hadden zelfs direct het boek besteld. Ik weet zeker dat LinkedIn een nulletje is vergeten achter het cijfer dat het aantal likes laat zien op jouw mooie Momo-post.” 

In diezelfde week schrijft A me: “Ik ben zo blij met dit blog dat ik geschreven heb, en nu heb ik het op LinkedIn gedeeld en ik heb nog nooit zo weinig reacties gekregen. Hoe kan dat nou?”

Twee leuke ondernemers in één week die me schrijven hoe het aantal LinkedIn-reacties hen teleurstelt. Dat ze meer verwacht hadden. Voor een waardevolle post van zichzelf of voor iets moois van een ander.

Het zette me aan het denken.

Want natuurlijk zijn tientallen, honderden of misschien zelfs duizenden likes leuk, maar tegelijk is dat niet alles. Gelukkig maar, anders was ik allang gestopt met schrijven op LinkedIn. De zogenaamd “goed scorende” posts van mij zitten meestal op zo’n 60 likes.  

Dat getal 60 moest ik trouwens nazoeken terwijl ik dit schrijf, want ik houd het niet bij. Ook al lijkt het in je tijdlijn soms bijna zo, aantallen likes en comments zijn niet het belangrijkste.  

4 manieren om je LinkedIn-bereik op een andere manier te bekijken:

1. Mensen zijn geen nummers

Een post heeft niet “maar” 4 likes. Een post heeft 4 likes van mensen als Robin, Walter, Sahar en Els (bijvoorbeeld).

Vier echte mensen van vlees en bloed en aandacht en liefde, die jouw post lazen tussen al die tientallen andere berichten en jouw gedachte zo de moeite waard vonden dat dat een like gaven. 

Als je aan de keukentafel zou zitten met vier mensen die naar je luisteren en reageren, is dat veel. En als je zelfs met één iemand een fysiek waardevol gesprekje hebt, hoe kort ook, is ook de moeite waard. Op LinkedIn is dat niet anders. 

2. Het algoritme bepaalt veel

Het aantal likes en comments wordt niet alleen bepaald door de inhoud van jouw post en of mensen dat interessant vinden of niet. Het algoritme bepaalt ook heel veel. 

Als je net op een verkeerd moment post en de eerste 90 minuten reageert niemand, dan verdwijnt je bericht in het afvoerputje van het algoritme omdat dat denkt dat het kennelijk niet de moeite waard is om getoond te worden. 

Als je te veel of te weinig woorden gebruikt, laat het algoritme je post minder zien en zo zijn er tig kenmerken waarop het algoritme van LinkedIn mee bepaalt of iets de moeite waard is om te tonen. 

Je kunt daar rekening mee houden, maar dat kan je ook totaal doen verkrampen. Wat belangrijk is is dat je weet dat dat algoritme er is en mee bepaalt hoeveel reactie je krijgt op iets dat je schrijft. 

3. Niet iedereen die leest, reageert

Ik kwam eens een superleuke kennis van vroeger tegen in de stad. Iemand die ik lang geleden stiekem een beetje bewonderde om haar leuke hond en kalmstevige houding.

Ze begroette me verheugd: “Hey Sandra, ik lees altijd je blogs en berichtjes op LinkedIn. Supermooi, zoals die ene laatst over die meanderende evenaar en hoe je naar schuld en verantwoordelijkheid kunt kijken.”

Ik was blij verbaasd want ik had geen idee dat ze las wat ik schreef. En al helemaal niet dat ze het ook nog onthield en erover nadacht. 

En voor de ingang van het theater werd ik ooit aangesproken door een onbekende: “Hé, jij bent toch Sandra de Jong? Ik ken jou van LinkedIn, ik lees jouw berichtjes altijd.” 

Niet iedereen reageert op wat je schrijft, maar dat betekent niet dat mensen het niet lezen, het ze niet raakt of interesseert. 

4. Social media zou niet om presteren moeten draaien

LinkedIn en social media in het algemeen zijn geen wedstrijdje. Misschien is het dat voor influencers, die met hun aantal volgers en likes bij sponsors moeten bewijzen dat ze een weekend-trip naar Ibiza verdienen voor hun gesponsorde content. 

Maar laat het voor jou, voor ons, geen wedstrijd zijn. Laat het gaan om wat voor jou belangrijk is.

Dat is voor iedereen een tikje anders, dus misschien wil je onder dit blog schrijven waar het voor jou om gaat. Of waar je zou willen dat het om gaat. 

Groet, 
Sandra

Sandra de Jong

Sandra de Jong

Je las een verhaal van Sandra de Jong; merkstrateeg, schrijfdocent en marketingcoach.

Aan de slag met jouw marketing, positionering of schrijven?

2 Reacties

  1. Pauline le Rutte

    Ha Sandra, ik ervaar precies hetzelfde. Er zijn vaak meer mensen die je posts lezen dan je denkt. Ik merk dat er ook een aantal mensen zijn die juist altijd liken. Dat zijn fans. En met één van die fans had ik gisteren een ontzettend leuk gesprek. Veel of weinig likes, uiteindelijk gaat het om contact. En niet om kwantiteit.

    Antwoord
    • Sandra de Jong

      Ja, mooi omschreven Pauline dat het uiteindelijk om contact gaat. Contact met de ander en ook nog contact met jezelf.

      Want die had ik nog als vijfde kunnen noemen: dat iets schrijven en de wereld in zetten ook zorgt voor contact met jezelf.

      En die fans zijn ook superfijn (en hartverwarmend): mensen die het openlijk geweldig vinden wat je deelt.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *