Door de groep leerde ik dubbel zo veel

Een review geschreven door Hanneke Laaning
Brand Strategist & Brand Designer

Ik schoof het schrijven van mijn webteksten al heel lang voor me uit. Er was altijd wel iets anders dat m’n aandacht vroeg. Ik hoopte door de cursus niet alleen beter te leren schrijven, maar vooral ook een stok achter de deur te hebben om het nu éindelijk te gaan doen. 

Hoe was de cursus voor je?

De cursus was boven verwachting. Ik verwachte een goede About Page als eindresultaat, maar het was een upgrade voor mijn hele schrijven. Ik heb zoveel geleerd, zoveel eye openers gehad en zoveel tools en tips gekregen. 

De feedback van Sandra is geweldig. Het is heel waardevol als er met zoveel aandacht en zorg naar je teksten gekeken wordt. Sandra geeft een combinatie van aanmoediging en kritische feedback met een toon die vooral vriendelijk is en soms streng. De afwisseling tussen de dingen die ze zegt geeft je zowel vertrouwen om door te gaan als de wil om het beter te doen. 

Wat heb je vooral geleerd?

Ik heb nu meer inzicht in mijn schrijven en weet beter wat ik aan het doen ben. Ik heb bijvoorbeeld tijdens de cursus een lijstje gemaakt van schrijfvalkuilen. Die pak ik er nu als checklist bij, voor of na het schrijven en dat helpt me om beter en makkelijker te schrijven. 

Ik merk dat ik nu veel bewuster schrijf. Ik ben duidelijker in mijn schrijven en schrijf met meer empathie voor de lezer. Ik heb geleerd hoe ik echt voor mijn lezer schrijf, en niet voor mezelf omdat ik zo graag van alles wil vertellen.

Hoe was het om de cursus in een groep te doen?

Het eindresultaat en het leerproces is veel beter geworden dan wanneer ik de cursus alleen zou hebben gedaan. Je leert veel van elkaars proces. Ik heb niet alleen veel geleerd van wat de anderen over mijn teksten zeiden, maar ook van wat zij schreven en deden. Door de groep leerde ik dubbel zo veel.  

Het was nuttig om in de groep te testen hoe mijn teksten overkwamen. Ik kan normaal alleen vanuit mijn eigen perspectief kijken en vooral vanuit mijn eigen kennis en vakgebied. Het helpt om te zien dat iets voor jezelf misschien volkomen logisch is, maar voor een ander helemaal niet en om te onderzoeken waar ‘m dat in zit. 

Het was uberhaupt goed om te oefenen met het naar buiten brengen waar het mij met mijn werk om gaat. Dat is een spannend proces, maar in de groep was die drempel minder hoog. Het was prettig om elkaar in een fijne groep aan te kunnen moedigen en scherp te houden.

Viel er ook iets tegen?

Ik kreeg tijdens de cursus op een gegeven moment een flinke spiegel, want ik dacht eigenlijk dat ik best aardig schreef. Maar door alles wat ik in de cursus leerde, keek ik anders naar teksten en viel mijn eigen schrijven opeens vies tegen. Dat was confronterend maar ook heel leerzaam. 

Wat zou je cursisten die deze cursus copywriting na jou doen willen aanraden?

Ik zou ze willen vertellen dat de cursus een flinke tijdsinvestering is, maar daarmee ook echt een stoomcursus in beter schrijven. Ik aarzelde zelf even over de cursus vanwege die tijdsinvestering. Maar ik voelde me de hele cursus zo geïnspireerd dat ik veel motivatie en drive had en die tijdsinvestering heel goed ging. 

Ik zou deze cursus aanraden aan ondernemers die willen groeien als schrijver. Ondernemers die zelf al best aardig kunnen schrijven, maar verdieping willen. Ondernemers die het aandurven om met zichzelf en hun eigen schrijven geconfronteerd te worden. Ondernemers die hun eigen teksten willen schrijven of herschrijven en dat echt goed willen doen. 

Als je je inzet haal je zó veel waarde uit deze cursus. Niet alleen in schrijven, maar ook in duidelijkheid in je bedrijf.