Waarom je altijd eerlijk moet zijn in je marketing

by | sep 3, 2020 | Integere marketing | 0 comments

Ik wil iets weten. 

De verschillen tussen Mailchimp en ActiveCampaign om precies te zijn. Ik zoek en het bovenste resultaat lijkt veelbelovend. Vol verwachting begin ik aan het artikel. 

Tijdens het lezen merk ik dat de schrijver nogal eenzijdig is. Bij elk aspect dat besproken wordt, is ActiveCampaign geweldig en Mailchimp een keuze waar je spijt van krijgt. 

Mijn bullshit-radar begint zacht te zoemen

Ik lees verder en zie een bewering over Mailchimp die niet klopt. Opeens verschijnt er een pop-up. Of ik een training ActiveCampaign wil kopen. 

Ik voel me belazerd.  

Dat blog had een dubbele agenda

Dit soort trucjes zijn precies de reden waarom mensen argwaan hebben voor het vak marketing.

De schrijver wekt met de titel en de inleiding de indruk behulpzaam te zijn. Ze wekt de indruk een eerlijke vergelijking tussen twee systemen te geven zodat je zelf een keuze kunt maken:

Een voorbeeld van oneerlijke marketing
Maar dat is niet zo. Het blog is een reclamepraatje voor een product dat ze zelf verkopen, vermomd in een jasje van behulpzaamheid. 

Het werkt niet als je doet alsof

Marketing werkt niet als je je gedraagt als een wolf. Het werkt niet als je Roodkapje lokt door behulpzaam aan te wijzen waar de mooie bloemen staan en daarna in oma’s bed gaat liggen wachten totdat je haar op kunt eten. 

Marketing gaat over vertrouwen. Als ik een vriendin vraag of ze een goede webdesigner kent en ze raadt iemand aan, dan vertrouw ik erop dat ze me vertelt wat voor mij van belang is. 

Dat het een webdesigner is die snapt waar merkstrategie over gaat maar die niet de goedkoopste is bijvoorbeeld. Of dat het een designer is die altijd binnen het budget blijft, maar vaak pas na een week reageert op je mail. 

Een vriend is eerlijk en een bedrijf hoort een vriend te zijn. Of we nou gaan samenwerken of niet. 

“Hoe hadden die ActiveCampaign-mensen het dan wél kunnen doen?”

Heel simpel. Schrijf een integere vergelijking en wees eerlijk over je intenties. 

Schrijf in je inleiding: “Wij werken zelf het liefst met ActiveCampaign, maar zetten alle voor- en nadelen voor je op een rij.” En doe dat dan ook. 

Zodat ik zie dat je weet waar je het over hebt. Zodat ik zie dat je het beste met me voor hebt. 

Dán koop ik een training bij je en dan word je m’n vriend. 

Integere marketing

Je las een blog van Sandra de Jong; marketeer, merkstrateeg en tekstschrijver. Ik help je als ondernemer om verbinding te maken met je klanten, met jezelf en met je idealen.

Hulp bij jouw marketing en copywriting?

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.